2014-05-13 20:05:40
Φωτογραφία για Το πραξικόπημα των Καννών
Analyst Team

Η δικτατορία των αγορών και η ισχύς των Η.Π.Α. φάνηκαν ολοκάθαρα στη σύσκεψη, κατά την οποία καθαιρέθηκαν δύο πρωθυπουργοί, εκβιάστηκε η Γερμανία και ξέσπασε σε λυγμούς η καγκελάριος – εάν δεν ήταν το «σόου ενός κλόουν»

Τις περισσότερες φορές ακούγονται ισχυρισμοί εκ μέρους δημοσιογράφων-ερασιτεχνών οικονομολόγων, οι οποίοι απέχουν πολλά χιλιόμετρα από την πραγματικότητα – με εύλογο αποτέλεσμα να παραπληροφορούνται οι Πολίτες. Για παράδειγμα η απορία, «γιατί το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε κατά 21%, όταν των άλλων δύο χωρών που είναι υπό το καθεστώς του ΔΝΤ δεν έχει μειωθεί αντίστοιχα – της Πορτογαλίας μόλις κατά 2%, ενώ της Ιρλανδίας αυξήθηκε«.

Εκτός του ότι βέβαια η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική, όπως φαίνεται από το κατωτέρω γράφημα, η αιτία της μικρότερης πτώσης του ΑΕΠ της Πορτογαλίας είναι το χαμηλότερο δημόσιο χρέος (68,3% του ΑΕΠ το 2008, έναντι 105,4% της Ελλάδας) και τα ελλείμματα της, τα οποία δεν απαιτούσαν ανάλογα με την Ελλάδα μέτρα – ενώ η Ιρλανδία, επειδή οι πολίτες της ανέλαβαν τα χρέη των τραπεζών (ανάλυση), έχοντας ελάχιστο δημόσιο χρέος (25% του ΑΕΠ το 2008), επιβαρύνθηκε επίσης με πολύ λιγότερα μέτρα (ενώ διατήρησε το φορολογικό της συντελεστή στο 12,5%).


.

Πορτογαλία – η εξέλιξη του ΑΕΠ της χώρας (σε δις δολάρια Αμερικής)

.

Εκτός αυτού, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αυξήθηκε από το τεράστιο έλλειμμα (35 δις €)  που σκόπιμα εμφάνισε η κυβέρνηση στα τέλη του 2009, καθώς επίσης από διάφορα άλλα «κρυφά χρέη» που δήθεν ανακάλυψε το ΔΝΤ – το οποίο ακολουθεί πάντοτε τη συγκεκριμένη μεθόδευση στις χώρες που εισβάλλει, έτσι ώστε να γίνουν αποδεκτά τα εγκληματικά μέτρα του, χωρίς αντιδράσεις.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά που το ΔΝΤ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας μας, η καταστροφή ήταν δεδομένη – ενώ δεν συνέβη κάτι ανάλογο στην Ιρλανδία ή στην Πορτογαλία, επειδή οι συνθήκες και οι στόχοι εκεί ήταν εντελώς διαφορετικοί. Εκτός αυτού, υπήρξε συναίνεση των πολιτικών κομμάτων τους, ενώ εφαρμόσθηκαν επακριβώς όλα όσα υπεγράφησαν – κάτι που δεν συνέβη στην Ελλάδα.

Περαιτέρω, το ενδιαφέρον όλων έχει επικεντρωθεί στα γεγονότα των Καννών, στα οποία αναφέρθηκαν οι FT – όπου ουσιαστικά εξευτελίσθηκε και εκβιάσθηκε εν ψυχρώ ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας από αυτούς που συμμετείχαν στη σύσκεψη, υπό την προεδρία του Γάλλου προέδρου.

Η αιτία ήταν το δημοψήφισμα που ήθελε να δρομολογήσει στην Ελλάδα (ανάλυση), αναφορικά με το PSI – μία ενέργεια που θεωρήθηκε εγκληματική από τους ηγέτες, οι οποίοι φυσικά δεν θέλουν τη συμμετοχή των Πολιτών στις αποφάσεις τους (άρθρο).

Κατά τις αναφορές δε, ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε ξεκινήσει στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα μία υπόγεια ίντριγκα, ένα πραξικόπημα ουσιαστικά, προετοιμάζοντας το σημερινό πρωθυπουργό για την εγκατάσταση μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας – υπό το πρώην στέλεχος της Goldman Sachs και πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ. Το άθλιο πραξικόπημα των Βρυξελών, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού πέτυχε, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί σε παραίτηση ο τότε πρωθυπουργός – χάνοντας το παιχνίδι όχι σε ευθεία αντιπαράθεση, αλλά με μία «μαχαιριά πισώπλατα».

Επόμενο θέμα και σχεδιαζόμενο θύμα ήταν η Ιταλία, η οποία βρισκόταν προ των θυρών της χρεοκοπίας – με το ΔΝΤ να προτείνει τη διάσωση της με ένα πακέτο της τάξης των 80 δις €, έναντι της υποταγής της στην Τρόικα. Τελικά το ΔΝΤ υποχώρησε, δρομολογώντας όμως ένα δεύτερο πραξικόπημα – την αντικατάσταση της κυβέρνησης από ένα ακόμη έμπιστο μέλος των δικτατορικών αγορών, επίσης πρώην στέλεχος της Goldman Sachs.

Η Ιταλία βέβαια αποτελεί ακόμη ένα πρόβλημα, κατά πολύ μεγαλύτερο της Ελλάδας – αφού το δημόσιο χρέος της αυξάνεται διαρκώς (γράφημα), παρά τα κρυφά χρέη, η οικονομία της παραπαίει και οι τράπεζες της είναι σε άθλια κατάσταση.

.

Ιταλία – χρέος προς ΑΕΠ (ως ποσοστό επί του ΑΕΠ)

.

Όμως, επειδή το δημόσιο χρέος σε απόλυτο μέγεθος είναι τεράστιο, ξεπερνώντας τα 2 τρις € (περί τα 2,8 τρις $), ενώ οι τράπεζες της Γαλλίας είναι πολύ εκτεθειμένες εκεί, «η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να πέσει» (too big to fail) – οπότε είναι σε θέση να εκβιάσει και να μην εκβιαστεί.

Συνεχίζοντας, το μεγάλο παράδοξο στις Κάννες ήταν η ανάληψη της ηγεσίας της σύσκεψης από τον πρόεδρο των Η.Π.Α. – ο οποίος, μαζί με τον υπουργό οικονομικών του, παρουσίασε το σχέδιο διάσωσης της Ευρωζώνης, με στόχο τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος. Κατά το σχέδιο, οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να τυπώνουν μεγάλες ποσότητες νέων χρημάτων, για να αποφευχθεί ο πανικός στις χρηματαγορές.

Επειδή όμως η Γερμανία ήταν ανέκαθεν αντίθετη στη χρηματοδότηση των κρατών μέσω της ΕΚΤ, ο αμερικανός πρόεδρος πρότεινε τη χρησιμοποίηση των «ειδικών τραβηχτικών δικαιωμάτων» του ΔΝΤ (άρθρα) – όπου όμως η καγκελάριος εξοργίσθηκε λέγοντας πως δεν ήθελε να βάλει ως εγγύηση τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας της, ερχόμενη σε αντίθεση με το διοικητή της κεντρικής της τράπεζας.

Τελικά η καγκελάριος ξέσπασε σε λυγμούς, λέγοντας πως οι πιέσεις των αμερικανών δεν ήταν έντιμες και ότι δεν είχε καμία διάθεση να αυτοκτονήσει – γεγονός που τεκμηριώνει πως η Γερμανία δεν είναι ανεξάρτητη χώρα, αλλά αποικία ουσιαστικά των Η.Π.Α. Είναι γνωστό δε πως οι Η.Π.Α. δεν έχουν ποτέ υπογράψει συνθήκη ειρήνης μαζί της, διαθέτουν τη μεγαλύτερη στρατιωτική τους βάση εντός της Γερμανίας, ενώ δεν της έχουν επιτρέψει καν να έχει δικό της σύνταγμα.

Βέβαια, από κάποιους άλλους που ήταν παρόντες στη σύσκεψη, τα δάκρυα της καγκελαρίου περιγράφηκαν ως «η παράσταση, το σόου ενός κλόουν» – το οποίο όμως είχε αποτέλεσμα, αφού δεν χρησιμοποιήθηκαν τα ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα για τη διάσωση του ευρώ. Ιδρύθηκε όμως το ESM, οι ισπανικές τράπεζες διασώθηκαν με απ’ ευθείας δανεισμό, ενώ λίγο αργότερα ο διοικητής της ΕΚΤ ανακοίνωσε πως θα υπερασπίσει το κοινό νόμισμα με κάθε τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωζώνη έκτοτε δεν διοικείται δημοκρατικά, ενώ ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός θεωρείται ως «ο τελευταίος των Μοϊκανών» - αφού ήθελε να συμμετέχουν οι Πολίτες στην κρισιμότερη ίσως απόφαση για το μέλλον τους, με αποτέλεσμα να δολοφονηθεί εν ψυχρώ. Από εκείνη τη στιγμή πάντως και μετά κανένας δεν μιλάει στην ΕΕ – η οποία έχει πλέον πλήρως υποταχθεί στην υπερδύναμη.

Περαιτέρω, προφανώς δεν σώθηκε η Ευρώπη, αλλά απλά επιβιώνει – αφού η κεντρική «παραλλαγή» του Keynes, η παροχή πιστώσεων δηλαδή στον ιδιωτικό τομέα, δεν λειτουργεί, όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί.

.

Ε.Ε. – δανεισμός προς τον ιδιωτικό τομέα και προσφορά χρημάτων Μ3

.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στην παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας, λόγω της οποίας έπαψε να λειτουργεί η ελεύθερη αγορά – ενώ η Ευρώπη «αλλοίωσε» ουσιαστικά τον ορισμό του ΑΕΠ, βοηθώντας την Ισπανία και την Ιταλία να παραποιήσουν τα στατιστικά στοιχεία τους (ανάλυση), έτσι ώστε να φαίνεται πως το ΑΕΠ τους αυξάνεται.

Την ίδια στιγμή οι Η.Π.Α, βοηθούν με κάθε τρόπο την Ευρωζώνη, στέλνοντας τις επενδυτικές τους εταιρείες, τις τράπεζες και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια σε διάφορες επικίνδυνες αποστολές - καθώς επίσης επιβάλλοντας στις τρεις αδελφές καλύτερες αξιολογήσεις για τις διάφορες χώρες.

Το πρόβλημα όμως υπάρχει, η κρίση της Ευρωζώνης δεν έχει καταπολεμηθεί και κάποια στιγμή οι αγορές θα πάψουν να εμπιστεύονται τα μεγάλα λόγια της ΕΚΤ, απαιτώντας πράξεις. Εάν, ή μάλλον όταν συμβεί κάτι τέτοιο, θα σταματήσουν να μειώνονται τα spreads των ευρωπαϊκών ομολόγων και η κρίση θα επιστρέψει ισχυρότερη από ποτέ.

Όσον αφορά τώρα τα ανταλλάγματα που πιθανότατα έχουν απαιτήσει οι Η.Π.Α., το κυριότερο των οποίων φαίνεται πως είναι η απομόνωση της Ρωσίας, δεν είναι καθόλου αμελητέα – αφού θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, ενώ δεν είναι απίθανο να την βυθίσουν ολόκληρη σε μία καταστροφική ύφεση.

Ελπίζουμε φυσικά να μην προκληθούν ακραίες αντιπαραθέσεις – παρά το ότι η Ρωσία έχει προβεί σε ασκήσεις πυρηνικού πολέμου, ενώ οι Η.Π.Α. λέγεται πως κάνουν δοκιμές των αεροπλάνων πυρηνικού βομβαρδισμού.

.

.

Προφανώς και οι δύο χώρες γνωρίζουν πολύ καλά το ρητό του Αϊνστάιν, σύμφωνα με το οποίο δεν πρόκειται να υπάρξει τέταρτος παγκόσμιος πόλεμος - αφού ο τρίτος θα ήταν απόλυτα καταστροφικός.

Analyst.gr Team

© Copyright 2014 — Analyst.gr. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website

με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.

Developed & Managed by AIM Service Network Ltd.
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ