2014-05-14 20:30:25
Φωτογραφία για Γκάιτνερ: Μου πρότειναν να ρίξουμε τον Μπερλουσκόνι
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ 

Μια εντυπωσιακή αποκάλυψη επεφύλασσε στους αναγνώστες του νέου βιβλίου του -και όχι μόνο σ' αυτούς- ο πρώην υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τίμοθι Γκάιτνερ.

Λέει ότι το φθινόπωρο του 2011, όταν η δραματική οικονομική κρίση οδηγούσε το ευρώ στο χείλος του γκρεμού, κάποιοι υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τον πλησίασαν και του πρότειναν ένα σχέδιο για να ανατρέψουν τον τότε πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Στην αυτοβιογραφία του, που μόλις κυκλοφόρησε, ο Αμερικανός πρώην υπουργός αναφέρει ότι η δική του απάντηση ήταν αρνητική και προτίμησε στον αντίποδα να σχηματίσει άξονα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, για τη διάσωση της Ενωσης και της παγκόσμιας οικονομίας.

Οπως αναπαράγεται σε δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «La Stampa», με βάση όσα αναφέρονται στο βιβλίο του Τίμοθι Γκάιτνερ, «ζητήθηκε από τις ΗΠΑ να μην υποστηρίξουν την παροχή δανείων στην Ιταλία, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέχρι την πτώση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι».


Ο Αμερικανός πρώην υπουργός δικαιολογεί τη στάση της Ουάσιγκτον, λέγοντας ότι «πληροφορήσαμε αμέσως τον πρόεδρο Ομπάμα. Παρ' όλο, όμως, που θα ήταν χρήσιμη μια πιο ικανή ηγεσία στην Ευρώπη, δεν μπορούσαμε να λάβουμε μέρος σε μια τέτοια μηχανορραφία».

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι παραιτήθηκε από πρωθυπουργός στις 12 Νοεμβρίου του 2011. Η διαφορά απόδοσης των ομολόγων του ιταλικού και του γερμανικού Δημοσίου είχε φθάσει τότε στο επίπεδο-ρεκόρ των 470 μονάδων βάσης. Την επόμενη μέρα, στις 13 Νοεμβρίου του 2011, την πρωθυπουργία της Ιταλίας ανέλαβε ο Μάριο Μόντι.

Μετά τις αποκαλύψεις του Γκάιτνερ, ο «κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κεντροδεξιού κόμματος "Φόρτσα Ιτάλια", Ρενάτο Μπρουνέτα, ζήτησε την άμεση σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διαπιστωθεί αν σχεδιάστηκε "πραγματικό ευρωπαϊκό πραξικόπημα για την ανατροπή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι"».

(Πηγές: Stampa-ΑΠΕ)

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ

ελευθεροτυπία
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ