2012-04-22 23:50:28
Φωτογραφία για Η τρόικα μπλοκάρει την ανακεφαλαιοποίηση
Οιεπιφυλάξεις Βενιζέλου, οι επιδιώξεις Σαμαρά και οι προσπάθειες Παπαδήμου γιαάμεση λύση Μετά τις εκλογές μετατίθεται, όπως όλα δείχνουν, ηεπανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αν και ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος επιμένειστις προσπάθειες για λύση πριν από τις εκλογές. Οι προσπάθειες για τηδιαμόρφωση των όρων με τους οποίους θα ενισχυθεί κεφαλαιακά το τραπεζικόσύστημα για να καλύψει τις ζημιές από το «κούρεμα» των ομολόγων και τιςαυξημένες επισφάλειες που δημιουργεί η κρίση δεν ευοδώθηκαν για την ώρα. Αν καιτεχνικά τα μέσα και τα εργαλεία βρίσκονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οιενδοιασμοί της τρόικας και κυρίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το αποτέλεσματων επικείμενων εκλογών και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μπλόκαραν τη λύσηστην παρούσα φάση.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο βασικός ενδοιασμός της τρόικας έχει νακάνει με τις πολιτικές αντιρρήσεις που εκφράζονται στο θέμα τηςανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με κρατικά κεφάλαια. Οι Ευρωπαίοι δεν κρύβουντην ανησυχία τους ότι το όλο θέμα μπορεί να γίνει αντικείμενο πολιτικήςεκμετάλλευσης κατά την προεκλογική περίοδο.


«Η τρόικα θέλει ξεκάθαρο πολιτικό σκηνικό για να συναινέσει σε μια λύση.Θέλει να γνωρίζει ποιος θα είναι κυβέρνηση και ποιες είναι οι προγραμματικέςδηλώσεις του» αναφέρουν. Σύμφωνα με άλλες πηγές, η μετάθεση της λύσης μετάτις εκλογές προσφέρει στην τρόικα έναν πρόσθετο μοχλό πίεσης στις όποιεςδιαπραγματεύσεις θα κάνει με την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της6ης Μαΐου.

Αν καιη αρνητική στάση στη σχεδιαζόμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εκφράζεταιευθέως από τα κόμματα στα άκρα του πολιτικού φάσματος, οι Ευρωπαίοι πλέονγνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχουν θύλακοι στον πυρήνα των μεγαλύτερων κομμάτωνπου συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις.

Καλάπληροφορημένες πηγές εμφανίζουν τον κ. ΕυάγγελοΒενιζέλο επιφυλακτικόστο να λάβει αποφάσεις οι οποίες ενδεχομένως εν όψει των εκλογών ναδημιουργήσουν ζήτημα στο εσωτερικό του κόμματός του. Αλλωστε, είναι δεδομένεςοι θέσεις του πρώην αρχηγού του ΠαΣοΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος έχειεκφραστεί υπέρ της πλήρους κρατικοποίησης των τραπεζών.

Από την άλλη, ο κ. ΑντώνηςΣαμαράς βλέπειμε καλό μάτι το ενδεχόμενο το ζήτημα να λυθεί μετά τις εκλογές ευελπιστώντας νατο χειριστεί ο ίδιος καθώς το θέμα θεωρείται ένας μοχλός άσκησης πολιτικής.Ετσι διατηρεί αποστάσεις και δεν φαίνεται διατεθειμένος να πάρει στα χέρια τουσε αυτή τη φάση την «καυτή πατάτα» των τραπεζών.

Πάντωςο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος εμφανίζεται να ανησυχεί ότιενδεχόμενη αναβολή μπορεί να σημαίνει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σεχειρότερες συνθήκες, συνεχίζει να πιέζει για άμεση λύση. Μάλιστα τις τελευταίεςεβδομάδες υπήρξε έντονη κινητικότητα και σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, η στάσητων κομμάτων όμως δεν επέτρεψε να ολοκληρωθεί η προσπάθεια. Πάντως, σύμφωνα μεορισμένες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός φέρεται να αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίεςτην προσεχή εβδομάδα για τη διαμόρφωση ενός μεταβατικού σχήματος για την αύξησηκεφαλαίων των τραπεζών. «Εξετάζονται διάφορες λύσεις» αναφέρουν πηγές τουΜεγάρου Μαξίμου, οι οποίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ορισμένοι από τουςόρους της ανακεφαλαιοποίησης να συμφωνηθούν πριν από τις εκλογές.

Σεκάθε περίπτωση, βασική προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναινα καθοριστεί το πόσα χρήματα χρειάζεται το σύστημα. Ωστόσο, τρεις μήνες μετάτην ολοκλήρωση των ελέγχων της BlackRock καισχεδόν έναν μήνα μετά το «κούρεμα» των ομολόγων, ακόμη η Τράπεζα της Ελλάδοςκαι οι τράπεζες δεν έχουν καταλήξει στο ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστείκάθε χρηματοπιστωτικός όμιλος. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ηανακοίνωση του λογαριασμού αναμένεται να γίνει την τελευταία εβδομάδα τουΑπριλίου.

«Πρώταπρέπει να ανακοινωθεί ποιο είναι το συνολικό έλλειμμα, μετά ποιες τράπεζες θαανακεφαλαιοποιηθούν και στη συνέχεια ο τρόπος με τον οποίο θα μπουν τα λεφτά»αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι. Σύμφωνα όμως με τις ίδιες πηγές, «κυβέρνηση καιτρόικα δεν έχουν καταλήξει ακόμη στην αρχιτεκτονική του νέου συστήματος».Δηλαδή, στο πώς θα διαμορφωθεί ο τραπεζικός χάρτης την επόμενη ημέρα, πόσες καιποιες τράπεζες θα σωθούν, ποιο θα είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους και πώςθα ανακεφαλαιοποιηθούν. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόθεση της τρόικας είναι ο έλεγχοςτων τραπεζών να παραμείνει σε ιδιωτικά χέρια. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει τιθα γίνει με τις υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες, όπως η Αγροτική Τράπεζα και τοΤαχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι οποίες πήραν παράταση ως τις 31 Μαΐου για τηνανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους.

Τααρχικά σχέδια προέβλεπαν το «σπάσιμο» των τραπεζών αυτών σε καλή και κακήτράπεζα (good και bad bank),κατά τα πρότυπα των συνεταιριστικών, και τη συγχώνευση των υγιών κομματιών τουςμε άλλες τράπεζες. Ωστόσο πριν από τις εκλογές πολιτικά θεωρείται αδύνατον ναγίνει κάτι τέτοιο.

Ητρόικα τεχνικά είχε λύσεις στο τραπέζι, αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι. Δενδέχθηκε όμως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να μπορεί να παρέχειεγγυήσεις στις τράπεζες για τα κρατικά ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.Με τον τρόπο αυτόν υπολογίζεται ότι θα απαιτούνταν περί τα 15 δισ. ευρώλιγότερα για την ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος.

Επιπλέον όφελος της τάξεως των 6-7 δισ. ευρώ θα μπορούσενα προκύψει από την επιμήκυνση του χρόνου συμψηφισμού των ζημιών με φορολογικέςαπαλλαγές. Με τις δύο αυτές ρυθμίσεις το Δημόσιο μπορούσε να εξοικονομήσει άνωτων 20 δισ. ευρώ περιορίζοντας σημαντικά τα απαιτούμενα κεφάλαια.

πηγη:tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ