2012-04-23 01:23:11
Φωτογραφία για Στην Αθήνα ο Π. Τόμσεν μετά τις εκλογές, χωρίς την... τρόικα
Του Αθανασιου Eλλις*

Την πρόθεση του ΔΝΤ να προχωρήσει σε αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και εκταμίευση περαιτέρω κονδυλίων μόνον αφού προηγουμένως παρουσιασθεί από τη νέα ελληνική κυβέρνηση συγκεκριμένο και πειστικό πακέτο για μέτρα προσαρμογής ύψους 5,5% του ΑΕΠ  τη διετία ’13-’14 διεμήνυσαν στην ελληνική πλευρά αρμόδιοι αξιωματούχοι του Ταμείου στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που ολοκληρώνεται σήμερα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, επικρατεί έντονος προβληματισμός για την «επόμενη ημέρα» των εκλογών και στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκε ακόμη και η σκέψη αναβολής της πρώτης αξιολόγησης του Ιουνίου και η πραγματοποίηση απ’ ευθείας της δεύτερης τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο με ταυτόχρονη εκταμίευση των δύο πρώτων δόσεων (3,3 δισ.) στο τέλος του καλοκαιριού. Η Αθήνα απέρριψε μια τέτοια εξέλιξη, προφανώς επειδή τα ταμειακά αποθέματα δεν επιτρέπουν περαιτέρω καθυστέρηση στη χρηματοδότηση της χώρας.


Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών αβεβαιότητας που δημιουργούν οι εκλογές, ο επικεφαλής του προγράμματος για την Ελλάδα, Πόουλ Τόμσεν, δεν θα πραγματοποιήσει την κανονική αποστολή (mission visit) του κλιμακίου τον Μάιο, αλλά θα μεταβεί ο ίδιος (staff visit) αμέσως μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης για μια πολύ σύντομη –μάλλον διήμερη– επί τόπου αποτίμηση της κατάστασης και θα ακολουθήσει, πιθανώς τον Ιούνιο, η καθιερωμένη θεσμική λεπτομερής αξιολόγηση. Παράλληλα, αρμόδιοι αξιωματούχοι διεμήνυσαν για πολλοστή φορά ότι αναγνωρίζουν πλήρως το δικαίωμα επιμέρους αλλαγών στο μείγμα οικονομικής πολιτικής, υπό την προϋπόθεση φυσικά να προκύπτουν ισοδύναμα αποτελέσματα. «Δεν μας ενδιαφέρει πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι. Αυτό είναι δικό σας θέμα. Αλλά πρέπει να έχετε πειστικές προτάσεις που να διασφαλίζουν την επίτευξή τους», τόνισε χαρακτηριστικά αρμόδιος αξιωματούχος.

Αποδέκτης αυτού του μηνύματος θα είναι ο υπ. Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, στη σημερινή, σύντομη, εθιμοτυπική συνάντησή του στην έδρα του ΔΝΤ με την Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και στις πιο μακροσκελείς και ουσιαστικές συζητήσεις που θα έχει εν συνεχεία με τους διευθυντές Ευρώπης Ρεζά Μογκαντάμ και Δημοσιονομικών Κάρλο Κοταρέλι. Ανάλογο μήνυμα έλαβε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης. Πάντως, με δεδομένη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, η επιλογή του Ελληνα υπ. Οικονομικών να αφιχθεί στην Ουάσιγκτον χθες το μεσημέρι και να απουσιάσει από την κύρια εκδήλωση της εαρινής συνόδου, που είναι η συζήτηση της ολομέλειας της Διεθνούς Νομισματικής και Οικονομικής Επιτροπής, δεν έτυχε ευμενών σχολίων.

Σε αντίθεση με άλλες συνόδους του ΔΝΤ κατά το πρόσφατο παρελθόν η Ελλάδα δεν βρέθηκε στο επίκεντρο, καθώς αναδείχθηκε η ευρύτερη ανησυχία για ενδεχόμενη επιδείνωση της κρίσης στην Ευρωζώνη, που θα είχε συνέπειες για την Αμερική και τις αναδυόμενες οικονομίες, και η ενίσχυση του «τείχους προστασίας» του ΔΝΤ από πολλές χώρες που ανακοίνωσαν τις συνεισφορές τους.

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας συζητήθηκε μόνον στο πλαίσιο ειδικής παρουσίασης για την κρίση στην Ευρωζώνη υπό τον διευθυντή του Τμήματος Ευρώπης Ρεζά Μογκαντάμ, στην οποία προβλήθηκαν λεπτομερώς οι περιπτώσεις της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Ο υποδιευθυντής Ευρώπης και υπεύθυνος για την ελληνική αποστολή Πόουλ Τόμσεν χαρακτήρισε την Ελλάδα «κλασική περίπτωση δημοσιονομικής χαλάρωσης», προειδοποίησε ότι όσο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν οι επενδυτές θα εξακολουθούν να αμφιβάλλουν, ενώ υπογράμμισε ότι εάν δεν υπάρξει σημαντική βελτίωση στη συλλογή φόρων, η χώρα θα αναγκασθεί να προσφύγει σε δραματικές περικοπές.

Από την πλευρά του, ο βοηθός του, Μαρκ Φλάναγκαν, κατέγραψε την έκπληξη που έχει προκαλέσει στους αναλυτές του ΔΝΤ η διαπίστωση ότι έπειτα από πέντε χρόνια ύφεσης, οι τιμές των προϊόντων στην Ελλάδα παραμένουν τόσο υψηλές. Ο αξιωματούχος του Ταμείου κατέληξε ότι η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας θα απαιτήσει χρόνο.

*στην Καθημερινή
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ