2014-06-15 05:41:06
Φωτογραφία για Ποιος είπε: «Επιστροφή για μένα στη δημοσιογραφία υπάρχει… Επιστροφή στο Mega όχι» [photo]
Μίλησε για όλα στον Στέλιο Κούλογλου και στο tvxs.gr για όλους και για όλα. Ακολουθούν τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια της συνέντευξής του Να αρχίσουμε με τα εύκολα. Πώς είδες την νέα κυβέρνηση;

Μια φίλη που είναι πολύ καλή στο «ρεπορτάζ Μαξίμου» μου έστειλε με sms κάποια ονόματα πριν ανακοινωθούν επισήμως. Νόμιζα ότι μου έκανε πλάκα.

Για τις εθνικές εκλογές ποιος είναι ο πήχης για το Ποτάμι;

Να γίνει ο τρίτος πόλος του πολιτικού συστήματος. Δεν αλλάζω τόσο εύκολα στόχο. Αυτό ήθελα, αυτό θέλω.

Με 5% πας σπίτι σου, είχες πει. Με 6,6% μένεις με βαριά καρδιά – υποθέτω Με βαριά καρδιά δεν έχω μείνει πουθενά ποτέ στη ζωή μου. Έχω παραιτηθεί από το Βήμα, την Ελευθεροτυπία, την τηλεόραση του Άλφα, τον Σκάι… όταν στραβώνει κάτι φεύγω. Και όπου μένω, μένω με την καρδιά μου. Και 377.438 ψήφοι σε 88 μέρες και με όλο το σύστημα απέναντι σου, μάλλον με άθλος μου μοιάζει.


Ποιο σύστημα ήταν απέναντι σου; Γιατί κάποιοι θα πουν ότι το σύστημα σε στήριξε…

Ποιος μας στήριξε; Τόσα υβριστικά πρωτοσέλιδα δεν βγήκαν για κανέναν άλλο πολιτικό. Τις τελευταίες δέκα μέρες πριν τις εκλογές το Ποτάμι ήταν μονόστηλο στις εφημερίδες. Και στα παράθυρα ήταν όλοι ενωμένοι εναντίον μας.

Είναι κάπως one man show το Ποτάμι. Μπορεί να υπάρξει και χωρίς εσένα;

Σήμερα είναι ακόμη δύσκολο να περπατήσει το Ποτάμι χωρίς εμένα. Ιδρυτής του είμαι… Σε λίγους μήνες, όμως, θα μπορεί και σε λίγα χρόνια θα το κάνει. Αυτό είναι και το σχέδιο. Να γίνω η αφορμή να μπουν νέοι άνθρωποι στην πολιτική. Να σου πει ο πετυχημένος της ζωής «αφού τα παράτησε όλα ο Θεοδωράκης και μπήκε στο Ποτάμι, θα μπω και εγώ μήπως και σώσουμε την χώρα».

Έχεις πει ότι οι πολιτικοί πρέπει να είναι σε θέσεις ευθύνης το ανώτερο 8 χρόνια. Και μετά;

Το δημιούργημα πρέπει να μπορεί να ζει χωρίς τον δημιουργό του. Αυτό πιστεύω και αυτό κάνω. Το έχω καταφέρει δηλαδή πολλές φορές στη ζωή μου. Από το Αλάτσι μέχρι το Protagon. Κάποιοι είπαν ότι το Protagon θα διαλυθεί τώρα που έφυγε ο Θεοδωράκης. Διαλύθηκε; Μην σου πω ότι είναι και καλύτερο. Αυτός είναι ο ρόλος ενός ηγέτη – για να στο πω χωρίς περιστροφές – να μην είναι πάντα αναγκαίος.

Γιατί θυμώνεις, όταν διαβάζεις κάτι αρνητικό για το Ποτάμι; Αυτό δεν είναι η δουλειά του πολιτικού συντάκτη;

 Μα, αν θύμωνα κάθε φορά που διάβαζα κάτι αρνητικό για το Ποτάμι, θα ήμουν μονίμως θυμωμένος. Και όπως βλέπεις δεν είμαι. Δεν θυμώνω λοιπόν με την κριτική. Συχνότερα γελάω. Δεν μπορεί, ας πούμε στο «Έθνος», για να σου δώσω ένα παράδειγμα, να γράφει κάποιος «είναι κατάντια να ψηφίσετε το παιδί με το σακίδιο» και στην επόμενη σειρά να λέει «ψηφίστε λοιπόν τον δικό μου άνθρωπο που θα σας σώσει». Έλεος αδελφοί, δεν είναι αυτό κριτική.

Λένε ότι είσαι νάρκισσος. Δεν είναι αλήθεια;

Κάτι τέτοιο νομίζω με ρώτησε και η Στάη.

Και τι απάντησες;

Δεν θυμάμαι να απάντησα. Αλλά εσύ που με ξέρεις από την εποχή του «Αντί» – δεκαετία του 80 δηλαδή – θα μπορούσες ίσως να δώσεις μια απάντηση. Είχαμε καθρέφτες τότε; Δεν είχαμε.

Αν δεν τα καταφέρεις στην πολιτική, τι θα κάνεις μετά; Υπάρχει επιστροφή στη δημοσιογραφία;

Επιστροφή στην δημοσιογραφία ναι. Επιστροφή στο Mega όχι, αν αυτό με ρωτάς. Την δημοσιογραφία, το γράψιμο δηλαδή, την έρευνα, δεν την εγκαταλείπεις ποτέ. Εσύ, ας πούμε, που σε λίγους μήνες θα είσαι στο ευρωκοινοβούλιο, θα πάψεις να γράφεις; Δεν νομίζω. Οι δημοσιογράφοι δεν αλλάζουν δέρμα.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ