2014-06-30 00:03:17
Φωτογραφία για Και όμως ο σκύλος σου έχει άγχος αποχωρισμού...
Και όμως το άγχος δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινο συναίσθημα Μπορείς να το συναντήσεις και στους σκύλους.

Τα σκυλιά, λοιπόν, παρουσιάζουν άγχος αποχωρισμού; Τι είναι αυτό; Από τι εμφανίζεται και γιατί;

Όχι, δεν χρειάζεται να πας σε ψυχολόγο, ούτε να του αρχίσεις από τώρα τα χάπια.Διάβασε όσα πρέπει να ξέρεις για το άγχος του αποχωρισμού και προσπάθησε να αλλάξεις τις συνήθειες σου.

Τι είναι το άγχος του αποχωρισμού;

Το Άγχος του Αποχωρισμού (Separation Anxiety) ορίζεται σαν το στρεσάρισμα του σκύλου, ή πιο ιατρικά την συναισθηματική διαταραχή ενός σκύλου, ο οποίος πανικοβάλλεται ή τρομοκρατείται όταν μένει μόνος στο σπίτι ή στην ιδέα πως θα μείνει μόνος του. Θα μπορούσαμε να την παρομοιάσουμε με την ανθρώπινη κρίση πανικού.

Το παθαίνουν όλοι οι σκύλοι;

Σύμφωνα με έρευνες, το ποσοστό των “πασχόντων” σκύλων αγγίζουν το 20% αν και μπορεί να είναι υψηλότερο αφού αρκετοί ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν ότι ο σκύλος τους έχει το συγκεκριμένο πρόβλημα.


Γιατί εμφανίζει άγχος αποχωρισμού;

Συνήθως το άγχος του αποχωρισμού εμφανίζεται σε σκύλους που είναι αρκετά προσκολλημένοι στο αφεντικό τους. Τον ακολουθούν παντού μέσα στο σπίτι, ακόμη και στην τουαλέτα. Θέλουν συνέχεια να τον ακουμπούν. Την ώρα που τρώει ή κάθετε στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση.

Οι συχνότεροι λόγοι εμφάνισης είναι κάποιο περιστατικό που συνέβει όσο ήταν μόνοι τους στο σπίτι και γι αυτό πανικοβάλλονται. (για παράδειγμα ένας πολύ δυνατός θόρυβος όπως το σπάσιμο ενός μεγάλου γυάλινου βάζου)

Μία ακόμα αιτία είναι το νέο περιβάλλον.

 Όταν έχεις μετακομίσει πρόσφατα και το περιβάλλον είναι εντελώς καινούριο, ο σκύλος μπορεί να εμφανίσει σημάδια άγχους αποχωρισμού.

Η βασικότερη αιτία όμως είναι ο λάθος χειρισμός σου προς τον τετράποδο φίλο σου. Είναι μεγάλο λάθος να συμπεριφέρεσαι στον σκύλο σου σαν να είναι άνθρωπος. Η δυσκολία όμως του σκύλου να αντιληφθεί βασικά πράγματα που στους ανθρώπους είναι ευκολονόητα, δημιουργεί άγχος στον σκύλο, το οποίο όταν μένει μόνος οδηγείται σε άγχος αποχωρισμού!

Ο τρόπος αποχωρισμούς είναι ακόμα μία αιτία, όταν φεύγεις από το σπίτι και του κάνεις αγκαλιές ,χάδια, του μιλάς με γλυκιά ομιλία και γενικά του τονίζεις το γεγονός ότι θα φύγεις, ο σκύλος φορτίζεται συναισθηματικά.

 Επίσης και η επιστροφή σου στο σπίτι όταν γίνετε με υπερβολικό καλωσόρισμα οδηγεί στο άγος του αποχωρισμού καθώς ο σκύλος ανυπομονεί να γυρίσεις πίσω για να του δώσεις την προσοχή και τα χάδια που του έχεις μάθει ότι θα πρέπει να περιμένει.

Ποια είναι τα σημάδια του άγχους αποχωρισμού;

Πως θα καταλάβεις ότι ο σκύλος σου πάσχει από άγχος αποχωρισμού; Μία από τις βασικές ενδείξεις είναι η συμπεριφορά του πριν ακόμα σηκωθείς από το κρεβάτι! Αρχίζει να νιώθει ένταση και στρες και εκδηλώνει πιθανές συμπεριφορές όπως ξυπνά πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι και ίσως προσπαθεί να σε ξυπνήσει.

Ξεκινά το κλαψούρισμα, όταν σηκώνεσαι από το κρεβάτι και σε ακολουθεί παντού, πηγαινοέρχεται σε όλο το σπίτι ίσως λαχανιάζει, να έχει σιελόρροια ή και να αφοδεύει.

Ακόμα μία ένδειξη είναι ότι όση ώρα μένει μόνος του στο σπίτι αδιαφορεί για το νερό και την τροφή του.

Το έντονο κλαψούρισμα, το δυνατό κλάμα, το γαύγισμα, το έντονο λαχάνιασμα, η σιελόρροια, η καταστροφή ή το μασούλημα πραγμάτων, το ξύσιμο / καταστροφή έξω πόρτας ή πόρτας δωματίου όπου είναι περιορισμένος και η αφόδευση μέσα στο σπίτι όσο λείπεις, είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά.

Άλλο ένα γνώρισμα του άγχους αποχωρισμού είναι το καλωσόρισμα σου από τον σκύλο! Αν σε υποδέχεται με υπερβολική χαρά όπως το να πηδήξει πάνω σου ή το κλαψούρισμα, ενδεχόμενη ούρηση από την ένταση, στριφογύρισμα και το κυνήγημα ουράς κλπ.

Πως το προλαμβάνουμε;

Αυτό που πρέπει να κάνουμε, από πολύ μικρή ηλικία, είναι να του δώσουμε να καταλάβει ότι η αναχώρηση μας σημαίνει πάντα και την επιστροφή μας.

Σε καμία των περιπτώσεων δεν μαλώνουμε τον σκύλο για τυχόν ζημιές γιατί δεν μπορεί να συνδυάσει τον λόγο που τον μαλώνεις με την ζημιά που έκανε πριν μερικές ώρες.

Δεν τον παίρνεις συνέχεια μαζί σου.

Το ότι περνάει μία δύσκολη περίοδο δεν πρέπει να σημαίνει ότι θα του κάνεις το χατίρι και θα είναι συνέχεια μαζί σου.

Με σωστή εκπαίδευση θα μάθει.

Πάντα συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρο μας. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ