2014-07-11 16:21:08
Φωτογραφία για Αναζητώντας αξιόπιστο διαμεσολαβητή
Στη Μέση Ανατολή η κατάσταση δυσκολεύει ελλείψει διαμεσολαβητή. Οι αναλυτές του γερμανικού και διεθνούς τύπου προσπαθούν... να «διαβάσουν» τα μηνύματα πίσω από τη νέα κλιμάκωση της κατάστασης στην Εγγύς Ανατολή μετά το Νοέμβριο του 2012 και να εντοπίσουν τα κίνητρα και τους στόχους των πρωταγωνιστών. Εκείνο που θεωρούν ότι δυσκολεύει αυτή τη φορά την κατάσταση είναι ότι δεν υπάρχει διαμεσολαβητής.

Άλλαξαν οι γεωπολιτικές ισορροπίες»

«Τον Νοέμβριο του 2012 ο τότε πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι διαμεσολάβησε και επέτυχε συμφωνία ανακωχής» υπενθυμίζει η γερμανική Neue Osnabrücker Zeitung. «Τώρα ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι διαβεβαίωσε ότι θα προσφέρει τις υπηρεσίες του προς την ίδια κατεύθυνση. Αλλά με μια τέτοια προσφορά που έγινε με μισή καρδιά, δεν θα πρέπει να περιμένουμε ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Διότι, σε αντίθεση με τον Μόρσι, ο οποίος ως Αδελφός Μουσουλμάνος αισθανόταν να έχει δεσμούς με τη Χαμάς, ο αλ Σίσι δεν έχει κάτι το κοινό με τους παλαιστίνιους αντάρτες και υπό αυτήν την έννοια τον συμφέρει ο περιορισμός της Χαμάς από το Ισραήλ» (…). « Όχι», καταλήγει ο σχολιαστής, «η Αίγυπτος δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή και άλλος στον ορίζοντα δεν υπάρχει», όπως αναφέρει η Deutsche Welle.


Με την άποψη του γερμανού σχολιαστή συμφωνεί η ιταλική Corriere della Sera. O σχολιαστής της λαμβάνει υπόψη του και τα διαφορετικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή. «Ένα μεγάλο τμήμα του κόσμου στη Μ. Ανατολή άλλαξε και μάλιστα ριζικά» επισημαίνει ο ιταλός αρθρογράφος. «Υπάρχουν άλλες γεωπολιτικές ισορροπίες, νέες απειλές, αλλά δεν υπάρχει κανένας διαμεσολαβητής. Σε περίπτωση που ξεκινήσουν χερσαίες επιχειρήσεις, κανείς δεν θα μπορεί να σταματήσει την ορμή του νέου πολέμου».

Ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Die Welt στο Τελ Αβίβ αναρωτιέται, αν στόχος των νέων βομβαρδισμών στη Γάζα είναι ο αφανισμός της Χαμάς από προσώπου γης, κάτι που δεν θα ήταν προς το συμφέρον του Ισραήλ. Ας παρακολουθήσουμε τη σκέψη του: «Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Λίμπερμαν με το αίτημά του για εξολόθρευση της Χαμάς υποστηρίζει μια θέση που αποτελεί εξαίρεση. Διότι σε περίπτωση πτώσης της Χαμάς στη Γάζα ποιος θα γέμιζε το κενό εξουσίας; Οι εκπρόσωποι της Φατάχ που δεν υπάρχουν στη Γάζα ή οι Σαλαφιστές και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις, σε σύγκριση με τις οποίες η Χαμάς υποστήριζε πάντα πιο ρεαλιστικές θέσεις; Μπορεί να θέλει το Ισραήλ να γεμίσουν το κενό εξουσίας ισλαμιστικές οργανώσεις τύπου ISIS; Η Χαμάς φαίνεται να είναι το μικρότερο κακό σε σχέση με το πώς εξελίσσεται η ευρύτερη περιοχή», υποστηρίζει ο γερμανός αρθρογράφος. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ