2014-11-05 06:30:08
Φωτογραφία για Μιλτιάδης Νεκτάριος: Η ασφαλιστική αγορά περιμένει να «αγοράσει» υπηρεσίες από δημόσια νοσοκομεία
Στον εκσυγχρονισμό των δομών υγείας και στην σύνδεση της ασφαλιστικής αγοράς με τα δημόσια νοσοκομεία εστίασε ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος καθηγητής της Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά και πρόεδρος της International Life, μιλώντας από βήμα του πρώτου Galien Think Tank Greece Forum.

Όπως είπε ο κ. Νεκτάριος, στόχος είναι να βελτιωθεί η οργανωτική επάρκεια του συστήματος, να μπουν κι άλλοι πόροι και η απάντηση είναι η ιδιωτική ασφαλιστική αγορά. Με την προϋπόθεση, όπως σημείωσε, οι πόροι που θα  εξοικονομηθούν να πάνε στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Πρότεινε ακόμη οργανωτικές παρεμβάσεις στο ΕΣΥ -το οποίο πρέπει είπε να γίνει ΝΠΔΔ με 50 άτομα υψηλού επιπέδου στελεχών- στην πρωτοβάθμια φροντίδα, καθώς και την  απεμπλοκή  του Υπουργείου Υγείας από την  διοίκηση των νοσοκομείο. Αναγνώρισε ότι η χώρα διαθέτει  ένα  εκτεταμένο δίκτυο υποδομών, πολλούς γιατρούς, πολύ καλό επίπεδο εξοπλισμού, ωστόσο όπως είπε υπάρχει πρόβλημα θεσμικής ανεπάρκειας.


Για τις ιατρικές δαπάνες τόνισε ότι το  σύστημα αναγκάζει το 35-40% των δαπανών για υγεία, να τα βάζει ο ασθενής, ενώ περίπου 6 δις ευρώ που αφορούν σε δαπάνες υγείας, πληρώνονται από ασθενείς, ποσό, που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό στον ΟΟΣΑ. Μίλησε ακόμη για την  προσφορά του  ΕΟΠΥΥ, λέγοντας ότι η δημιουργία του  αποτελεί εκσυγχρονιστική παρέμβαση. Είναι το σωστό θεσμικό εργαλείο, αρκεί βέβαια να εκσυγχρονιστεί είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα των ανέργων και στο θέμα της γήρανσης του πληθυσμού,που όπως τόνισε θα ενσκήψει μετά το 2020.

Για την αξιολόγηση των γιατρών είπε ότι το υπουργείο πρέπει να προχωρήσει σε μόνιμη αξιολόγηση του ιατρικού προσωπικού  με οικονομικά κίνητρα και ότι τα  ΠΕΣΥ πρέπει να καταργηθούν και να γίνουν περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου.

Εάν θεσπιστούν κίνητρα θα δείτε μεγάλες αλλαγές και τότε  θα αποκαλυφθεί η δυνατότητα των νοσοκομείο σημείωσε ο καθηγητής Μιλτιάδης Νεκτάριος. Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά, η ασφαλιστική αγορά περιμένει να αγοράσει υπηρεσίες από δημόσια νοσοκομεία.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο  κ. Πλάτων Τήνιος επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, εστίασε στα  συστήματα χρηματοδότησης και  στην διασφάλιση της  βιωσιμότητας. Αναφερόμενος στα συστήματα που υπάρχουνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες γνωστοποίησε ότι: «Στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχει ένα σύστημα που χρηματοδοτείται από γενική φορολογία. Έχουμε κατάργηση εισφορών, όμως έχουμε ουρές και τροφοδότηση ιδιωτικού τομέα κι έτσι πολλαπλές ταχύτητες.

Υπάρχει και το Ολλανδικό σύστημα. Υπάρχει υποχρεωτική ασφάλιση για βασικό πακέτο σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Η μεταρρύθμιση του 2006 έφερε συγκράτηση δαπανών και σε μεγάλο δείκτη ικανοποίησης.

Στη Γαλλία υπάρχει σύμπραξη ταμείων με ιδιωτική αγορά. Αναλαμβάνονται καταστροφικές δαπάνες και οδοντιατρικές δαπάνες. Υπάρχει μεγαλύτερο βάρος στους υγιείς και πολύ λιγότερο στους ασθενείς. Το οικονομικό βάρος είναι 76% από κράτος 12% ιδιωτική ασφάλιση και 11% ασθενείς. Εδώ η ιδιωτική ασφάλιση μόνο το 6% και το κράτος περίπου το 60%.»

Πρέπει να επανεξετάσουμε το ρόλο ασφάλισης, κοινωνικής και ιδιωτικής, αν λύσουμε τα θέματα συντάξεων και παροχής υγείας λύνουμε ένα μεγάλο ποσοστό των θεμάτων που έχουμε σήμερα σημείωσε ο κ. Τήνιος.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ