2012-05-02 13:04:04
Φωτογραφία για Το νου σας «ρεμάλια»!
Γράφει ο Δημήτρης Γιάννος

Όλοι οι πολίτες, μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί, απαισιόδοξοι και αισιόδοξοι, τιμωροί και ψηφοφόροι, επιδιώκουν και θέλουν την ανατροπή, τη φυγή προς τα μπρος.

Σε όλες τις συζητήσεις επικρατεί η σκληρή κριτική για τους υπάρχοντες ξεπερασμένους θεσμούς, που, μαζί με τη «βουλιμία» των πολιτικών, ευθύνονται για το υπερτροφικό και διεφθαρμένο κράτος. Είναι πια πασιφανές ότι, πέρα από το οικονομικό «φιλί της ζωής», έχουμε άμεση ανάγκη για εκτεταμένες ανάσες- μεταρρυθμίσεις, που θα δημιουργήσουν συνθήκες πολιτικού εκσυγχρονισμού και διαφάνειας και θα αποκαταστήσουν τη σχέση πολίτη – πολιτικού. Διότι αν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς το πολιτικό σύστημα, αν δεν αλλάξει το πολιτικό κλίμα, η συνεχής αμφισβήτηση και η φοβική σήμερα ψυχολογία του λαού, καμία πραγματική ΑΝΑΤΡΟΠΗ δε θα μπορέσει να στεριώσει, καμία ΠΡΟΤΑΣΗ δε θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα
. Η οικονομική αναζωογόνηση της πατρίδας περνά πρώτα και κύρια από τις απαραίτητες θεσμικές υπερβάσεις, μέσω των οποίων θα εκσυγχρονισθεί το πολιτικό περιβάλλον και ο πολίτης θα νοιώσει ότι πράγματι κάτι αλλάζει σ’ αυτό το δύσμοιρο τόπο…. Μόνο θα δημιουργηθεί η πεποίθηση στο λαό ότι οι θυσίες του δε θα πάνε, ακόμη μία φορά, χαμένες, μόνο τότε η ΝΤΡΟΠΗ θα γίνει ΤΡΟΠΗ και ο κάθε έλληνας θα «βάλει πλάτη» για να χτίσουμε την πατρίδα από την αρχή, με διαφάνεια, αξίες και αξιοπρέπεια, μόνο τότε Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ.

Ας σκεφτούμε πως θα νοιώσει ο καθένας από εμάς αν υλοποιηθούν άμεσα οι πιο κάτω προτάσεις:

1. Καθιέρωση 10ετούς Βουλευτικής θητείας (χωρίς προαπαιτούμενα ή άλλες προυποθέσεις πχ συνεχόμενες θητείες). Μόνο έτσι, σε συνδυασμό με το διαχωρισμό νομοθετικής - εκτελεστικής εξουσίας (ασυμβίβαστο βουλευτή - υπουργού) μπορεί να υπάρχει συνεχής ανανέωση προσώπων και ιδεών και να ξεφύγουμε δια παντός από την «επαγγελματοποίηση της πολιτικής». Η δυνατότητα της δια βίου εκλογής ενός βουλευτή προκαλεί αλαζονεία και στεγανά, ενισχύσει τις πελατειακές σχέσεις και δημιουργεί αντικίνητρα σε κάθε νέα υποψηφιότητα.

2. Θέσπιση ηλικιακών ορίων στην εκλογή βουλευτών (κατώτατα και ανώτατα πχ. 30 κ 70 έτη αντίστοιχα), διότι ούτε ο πολύ νέος άνθρωπος, που δεν έχει μπεί ακόμη στην παραγωγή, ούτε ο μεγαλύτερος που ξεπέρασε τα όρια συνταξιοδότησης, μπορούν να αφουγκραστούν τις πραγματικές και μεταβαλλόμενες ανάγκες του τόπου και της κοινωνίας. Μάλιστα, θα έλεγα ότι στις προυποθέσεις που πρέπει να απαιτούνται για την υποβολή βουλευτικής υποψηφιότητας (πχ λευκό ποινικό μητρώο), οφείλουμε να εντάξουμε, ως προαπαιτούμενο, το πιστοποιητικό εργασίας (επαγγέλματος) εκάστου ενδιαφερομένου, σύμφωνα με το οποίο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να πιστοποιεί ότι έχει, προηγούμενα, εργαστεί για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 5 ετών. Διότι αυτός που επιθυμεί να εκπροσωπήσει το λαό, οφείλει, πριν απ’ όλα, να γνωρίζει τους πόνους και τις αγωνίες του, να ξέρει τι θα πεί εργασία, να έχει κολλήσει ο ίδιος ένσημα, γιατί αλλιώς θα τα «κολλήσει» στις πλάτες μας 3. Συνταγματική κατοχύρωση της τετραετούς διακυβέρνησης. Η αστειότητα του να εκλέγεται μία κυβέρνηση για 4 χρόνια, αλλά ο μέσος όρος βιωσιμότητάς της, από 1974 μέχρι σήμερα, να είναι μόλις 2-2,5 έτη, πρέπει να σταματήσει. Εξαίρεση να υφίσταται μόνο για ρητά περιοριστικά προβλεπόμενα στο Σύνταγμα εθνικά θέματα.

4. Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Όλοι οι πολίτες (πολιτικοί και μη) πρέπει να υπόκεινται στους ίδιους νόμους και στην ίδια δικονομική διαδικασία. Διότι αυτός που νομοθετεί για άλλους και εξαιρεί τον εαυτό του, δεν είναι νομοθέτης αλλά τύραννος!!!! Καθιέρωση ιδιώνυμου εγκλήματος (όπου θα περιλαμβάνονται οι περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας, ζημίας δημοσίου και παράνομου πλουτισμού), για όλους τους ασκούντες δημόσια εξουσία (υπουργούς - υφυπουργούς, ΓΓ, επικεφαλής δημοσίων οργανισμών και νπδδ κοκ), που δεν θα υπόκειται σε οποιαδήποτε παραγραφή (κατά τα πρότυπα του εγκλήματος ξεπλύματος βρώμικου χρήματος). Δήμευση περιουσίας που αποκτήθηκε παράνομα και αυτόματη αναστολή της εν λόγω ιδιότητας εκάστου «εγκληματία». Μεικτή Σύνθεση των εξεταστικών επιτροπών, από κοινοβουλετικά μέλη και δικαστικούς λειτουργούς (στους οποίους θα ανήκει και η πλειοψηφία).

5. Καθιέρωση πόθεν έσχες για όλους όσους ασκούν δημόσια εξουσία (όχι μόνο τους υπουργούς - πχ προέδρους νπδδ, ασφαλιστικών οργανισμών, προισταμένους εφοριών, πολεοδομιών κλπ). Τυχόν μη υποβολή ή εξακρίβωση αναληθούς πόθεν έσχες, να συνεπάγεται και την αυτόματη αναστολή της ιδιότητας του εμπλεκομένου προσώπου.

7. Κατάργηση - περιορισμός όλων του βουλευτικών προνομίων (αυτοκινήτων, απόσπασης υπαλλήλων, χορήγησης εισιτηρίων, χρήσης κινητών τηλεφώνων κοκ). Κάθε βουλευτής να δικαιούται μόνο ένα μετακλητό υπάλληλο και ένα επιστημονικό συνεργάτη. Κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, αφού ο διατελέσας (κατά ανώτατο όριο 10 ετών) βουλευτής θα πρέπει να λαμβάνει μόνο τη σύνταξη του κύριου ασφαλιστικού του φορέα (πχ ο δικηγόρος από το ΤΝ), στην οποία θα προσμετράται βεβαίως και η χρονική διάρκεια της βουλευτικής του ιδιότητας. Η βουλευτική ιδιότητα είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα, για να θεμελιώνει συνταξιοδοτικά δικαιώματα στους δικαιούχους.

8. Καθιέρωση μόνιμου εξωκοινοβουλευτικού υφυπουργού εξωτερικών, παιδείας και οικονομίας (προυπολογισμού), διότι πρέπει πια, σ' αυτούς τους τομείς, να έχουμε εθνική στρατηγική, συνέπεια και συνέχεια. Οι εν λόγω υφυπουργοί θα ορίζονται διακομματικά, με πενταετή θητεία, από αρμόδια επιτροπή της βουλής. Θέσπιση μόνιμου συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής.

9. Θέσπιση ανεξάρτητης Επιτροπής προμηθειών, ελέγχου και διαφάνειας, υπαγόμενη απευθείας στον πρωθυπουργό, αποτελούμενη από δικαστικούς λειτουργούς, η οποία θα έχει ως μοναδικό της έργο τον πλήρη οικονομικό σχετικό έλεγχο σε κάθε υπουργείο.

10. Καθιέρωση ισχύος εκπαιδευτικού και εκλογικού νόμου, για τουλάχιστον 10 έτη.

Οι παραπάνω σκέψεις (άλλες ήδη διατυπωμένες άλλες όχι) ασφαλώς και δεν λύνουν τα πολλά και σοβαρά μας προβλήματα, θα συμβάλλουν όμως σίγουρα στην άμεση επανάκτηση της εμπιστοσύνης του πολίτη προς την πολιτική και θα δημιουργήσουν συνθήκες εθνικής «λύτρωσης» και «συστράτευσης». Μπορούν και πρέπει να γίνουν!!!! Με ποιο πολιτικό προσωπικό όμως, θα γκρεμίσουμε τους ¨θεσμούς της διαφθοράς» και θα δημιουργήσουμε τους παραπάνω «φύλακες της διαφάνειας, αξιοσύνης και αξιοπρέπειας»???? Ποιοι μπορούν πράγματι να υπηρετήσουν γνήσια τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να εγκαθιδρύσουν τη «νέα μεταπολίτευση»????? Μήπως αυτοί που μεγάλωσαν ή γέρασαν βουλευτές ή μήπως αυτοί που «κληρονόμησαν» τη βουλευτική ιδιότητα????Μήπως οι γόνοι και απόγονοι των πολιτικών δυναστειών ή μήπως οι εν δυνάμει «δεινόσαυροι» του πολιτικού συστήματος???? Μήπως αυτοί που στηρίχτηκαν στις βαρύγδουπες-πολυέξοδες προεκλογικές καμπάνιες ή μήπως οι άλλοι που στηρίχτηκαν στους «…ικούς» και «παλαιούς», θυμίζοντας «ιπποδρομίες»??? Είναι φανερό ότι, πλην λίγων εξαιρέσεων, όσοι έχουν ήδη εκλεγεί και υπηρετήσει στην εθνική μας αντιπροσωπεία, εκφράζουν τη νοοτροπία και τους θεσμούς που θέλουμε και πρέπει να γκρεμίσουμε…. Δεν φταίνε πάντα αυτοί, αλλά το υπάρχον σύστημα που τους εκπαίδευσε σε συγκεκριμένο τρόπο «παιχνιδιού και επιτυχίας»… Είναι ομάδα που έμαθε χρόνια να παίζει «κατενάτσιο», πώς ξαφνικά θα γίνει «επιθετική και δημιουργική ομάδα»??????? Αυτοί ζούν στο δικό τους μικρόκοσμο και αποκομμένοι από την κοινωνία και τους καημούς της…Νομίζουν ότι μας κάνουν χάρη που εκλέγονται και ότι στο τέλος πάλι θα τα «καταφέρουν», είναι ταυτόχρονα ξερόλες και «χαμαιλέοντες» … Γουστάρουν και συντηρούν τους παράγοντες, τους ευχάριστους και τους κόλακες και αντιπαθούν τους ντόμπρους και χρήσιμους…. Είναι ψεύτικοι και ανασφαλείς, επιβιώνουν με την άρνηση και όχι με τη θέση… Είναι ανεπάγγελτοι και λίγοι… είναι με όλους και με κανέναν… Είναι «εαυτούληδες», βολευτές όχι βουλευτές… Είναι ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ…

Σήμερα το μεγάλο πρόβλημα των κομμάτων και της πολιτικής είναι ότι εκτρέφουν και συντηρούν τους καθέξην «πολιτικούς». Στο βωμό των κομματικών ισορροπιών και των εκλογικών τους επιδιώξεων δεν τους έχουν στείλει ακόμη σπίτια τους…. Ας τους στείλουμε εμείς !!!!! Η Ελλάδα δεν τους αντέχει πια, χρειάζεται τους άλλους, τους πολλούς, αυτούς που μοιάζουν μ’ εμάς, τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας, τους ενεργούς πολίτες. Αυτούς που έχουν πάρει τη ζωή στα χέρια τους, αυτούς που εργάζονται και συντηρούν τις οικογένειές τους, τους επιτυχημένους επαγγελματίες, αυτούς που ξέρουν τι θα πεί επιταγή και αγορά, αυτούς που αντέχουν να ζουν και με λίγα και με πολλά, αυτούς που βιώνουν και εκφράζονται αληθινά, αυτούς που παθιάζονται, φωνάζουν, κλαίνε, τσαντίζονται, πανηγυρίζουν, ανατριχιάζουν, τους συναισθηματικούς όχι τους «ψυχρά λογικούς», τους γνήσιους και αυθεντικούς ΕΛΛΗΝΕΣ, όχι τους γιαλαντζί και δήθεν !!!! Αν επιτρέψουμε και τώρα την επικράτηση και επανεκλογή του παρηκμασμένου πολιτικού προσωπικού, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας!!!! Η Ελλάδα έζησε και βαρέθηκε τους «comme il faut», χρειάζεται τους έντιμους, άξιους, αγωνιστές και ονειροπόλους πατριώτες. Ποιος λοιπόν θα αλλάξει τους «Γκόρτσους», αν όχι εμείς???? Ποιος έχει την αποκλειστική ευθύνη της πολιτικής ανανέωσης, αν όχι εμείς που κρατάμε το «μαχαίρι» της ψήφου???? Αδέλφια πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ…Να απεμπλακούμε από τη νοοτροπία του χθές, από χρόνιες πελατειακές σχέσεις-εξαρτήσεις, από τη λάμψη των «επωνύμων» και να ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ επιτέλους τους «ανώνυμους», αυτούς που ξέρουμε, αυτούς που εμπιστευόμαστε, αυτούς που μοιάζουν μ’ εμάς…. Υπάρχουν πολλοί, ψάξτε και βρείτε τους!!!

ΥΓ: Η γενιά μου (+ - 40) είναι η πρώτη γενιά που απεγκλωβίστηκε από τον καταστροφικό τρόπο σκέψης της γενιάς του πολυτεχνείου, είναι η γενιά που απενοχοποίησε και καθιέρωσε τη φιλελεύθερο τρόπο σκέψης στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων, που συνέδεσε τις σπουδές με την εργασία. Είναι η γενιά που μπόρεσε να συνδυάσει και να παρακολουθήσει την πολιτική σκέψη των παλαιοτέρων με τις καταιγιστικές εξελίξεις των νεοτέρων. Γι’ αυτό και έγινε γενιά ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΗ. Δεν της χαρίστηκε τίποτα, πάλεψε και πέτυχε, δεν έτυχε……….. Δικαιούται και αξίζει μία ευκαιρία!!!! Στηρίζω τους φίλους μου φανατικά, γιατί ξέρω ότι δεν μοιάζουν με τους άλλους, γιατί γνωρίζω τον καθημερινό τους μόχθο, τους φόβους, τις αγωνίες, τα πιστεύω τους, την καθαρότητα του λόγου και της ψυχής τους, γιατί μπορούν ακόμη και ονειρεύονται !!!! Ήμασταν ΜΑΖΙ, Γίναμε ΕΝΑ!!!!

logia-starata.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ