2015-02-19 11:46:45
Φωτογραφία για Κατατέθηκε το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης
Πρωί Πέμπτης και πριν λίγο κατατέθηκε στον Γερούν Ντάισελμπλουμ το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης κατά έξι μήνες.

Αυτό το αίτημα αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group

Η ελληνική πλευρά ελπίζει την Παρασκευή θα διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία.

Την Τετάρτη, ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξερχόμενος της Βουλής μετά τη ψηφοφορία για εκλογή ΠτΔ, είχε μιλήσει για «κλίμα αισιοδοξίας» όσον αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και είχε υπογραμμίσει ότι «θα κατατεθεί η αίτηση» και θα είναι γραμμένη έτσι ώστε να «ικανοποιεί τόσο την ελληνική πλευρά, όσο και τον πρόεδρο του Eurogroup», συμπληρώνοντας ότι «την Παρασκευή θα υπάρξει τυπική έγκριση».

Υπενθυμίζεται ότι όπως έγινε γνωστό χθες μέσα από δημοσιεύματα υπήρξε συμβιβαστική πρόταση για παράταση του «master financial assistance facility of Greece» αντικαθιστώντας τον όρο extend of loan agreement (παράταση της δανειακής συμφωνίας) τον οποίο απορρίπτει η γερμανική πλευρά.


Την επιστολή θα εξετάσουν τα τεχνικά κλιμάκια του Eurogroup. Αν εγκριθεί τότε θα γίνει αύριο, Παρασκευή, τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Το αίτημα για εξάμηνη παράταση εστάλη στο Eurogroup, υπογραμμίζει κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

Η Ελλάδα σύμφωνα με το Reuters ζήτησε την επέκταση του «master financial assistance facility agreement» από την ευρωζώνη κατά έξι μήνες, υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Το «master financial assistance facility agreement» αναφέρει ότι «εγκρίνεται το Σχέδιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), της Ελληνικής Δημοκρατίας, ως δικαιούχου κράτους- μέλους, του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ως εγγυητή, και της Τράπεζας της Ελλάδος, με τίτλο: «Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης» (Master Financial Assistance Facility Agreement) για την παροχή χρηματοδοτικής ενίσχυσης, έως το συνολικό ποσό των εκατόν εννέα δισεκατομμυρίων και εκατό εκατομμυρίων (109.100.000.000) ευρώ, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση στο δικαιούχο κράτος-μέλος μέσω του ΕΤΧΣ, όπως συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο της 12ης Μαρτίου 2012 των Υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ, μαζί με τα παραρτήματά της, όπως το Σχέδιο αυτό μαζί με τα παραρτήματα στην αγγλική γλώσσα...».

Προβλέπει έλεγχο από την τρόικα, ωστόσο δεν είναι ακριβώς το μνημόνιο. Δηλαδή του MoU (memorandum of understanding on economic policy conditionality) και των υπολοίπων κειμένων που το συνοδεύουν.

Η στάση Σόιμπλε

Τα περιθώρια ελιγμών είναι στενά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στο θέμα του ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε ότι «πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι έχουμε όλοι μεγάλη ευθύνη και πρέπει να κρατήσουμε σταθερή την Ευρώπη». Δήλωσε ωστόσο αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα τα καταφέρει.

Η βασική προϋπόθεση είναι να μην υπονομεύεται η αξιοπιστία, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ιδρύματος Bertelsmann το βράδυ της Τετάρτης στο Βερολίνο, στο οποίο συμμετείχε και η ομόλογός του της Πορτογαλίας, Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι. Τόνισε δε ότι το θέμα είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη. «Αν καταστρέψουμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη, καταστρέφουμε την Ευρώπη» προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αλλά εμφανίστηκε γενικά αισιόδοξος για λύση των προβλημάτων. «Χαλαρώστε, θα τα καταφέρουμε - επιβιώσαμε της κρίσης του ευρώ» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα αξιοποιήσουμε την κάθε κρίση προκειμένου να ενισχύσουμε ξανά και ξανά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε ακόμη στην επιτυχία της Πορτογαλίας και άλλων χωρών οι οποίες χρησιμοποίησαν τα προγράμματα βοήθειας και, ειδικά για την Πορτογαλία, υποστήριξε ότι «η εξέλιξή της αποτελεί απόδειξη για την επιτυχία των ευρωπαϊκών προσπαθειών να ξεπεράσουν την κρίση».

«Αυτό το πρόγραμμα σωτηρίας λειτούργησε. Η Πορτογαλία και άλλες χώρες που βρέθηκαν σε πρόγραμμα σήμερα είναι σε καλύτερη κατάσταση. Είναι γεγονός. Παρ’ όλες τις συζητήσεις που θα έχουμε πάλι χθες, σήμερα και αύριο με ένα άλλο κράτος - μέλος» τόνισε και σημείωσε ότι οι χώρες που ήταν υπό ομπρέλα σωτηρίας είχαν πολύ καλές επιδόσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, απέφυγε να προβλέψει τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες, αλλά επισήμανε ότι ο ίδιος πρέπει να πείσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους για την ανάγκη να βοηθήσουν την Ελλάδα και το εγχείρημα είναι δύσκολο, εάν οι Έλληνες εμφανίζονται να μην τηρούν τη δική τους πλευρά της συμφωνίας.

Από την πλευρά της, η κυρία Αλμπουκέρκι αναφέρθηκε στην κατάσταση της Πορτογαλίας η οποία έχει βελτιωθεί: «Η τήρηση του προγράμματος προσαρμογής ήταν θεμελιώδης γι' αυτή τη διαδικασία και βοήθησε στην επανάκτηση της αξιοπιστίας μας. Η Πορτογαλία έφτασε μέσα σε τέσσερα χρόνια, από την αδυναμία - πρακτικά - πληρωμών, στη σταθερότητα. Η Λισαβόνα έκανε στην εφαρμογή του προγράμματός της επανειλημμένες αναπροσαρμογές, αλλά πάντα στο προβλεπόμενο πλαίσιο».
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ