2015-04-07 08:26:38
Φωτογραφία για ΔΙΟΡΙΑ ΕΩΣ ΤΙΣ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ VD
Διορία έως την Κυριακή 19 Απριλίου έχει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να έλθει σε συμφωνία σε επίπεδο Βrussels Group με τους θεσμούς και να διασφαλίσει ότι στο Eurogroup της 24ης Απριλίου θα κλειδώσει η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης. Σύμφωνα με πληροφορίες η εσπευσμένη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον έγινε προκειμένου να ξεπερασθούν μια σειρά από εμπόδια στην επικοινωνία των τεχνοκρατών.

Όπως ανέφεραν στελέχη της ελληνικής πλευράς από την Ουάσινγκτον, η διαδικασία που προσδιορίσθηκε στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και προέβλεπε την καταγραφή ενός νέου καταλόγου μεταρρυθμίσεων «χρονοτρίβησε περισσότερο από ό,τι έπρεπε». «Υπήρξε μια "δυστοκία" στη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις. Βρήκαμε πολύ δύσκολο να γίνει μια επί της ουσίας συζήτηση. Οι θεσμοί μιλάγανε επί παντός επιστητού», ανέφερε σχετικά αρμόδιο στέλεχος, παραδεχόμενος πως με κοινή υπαιτιότητα τόσο η διαδικασία επί ελληνικού εδάφους όσο και η διαδικασία του Brussels Group κινήθηκε «πολύ αργά». «Πλέον μας πιέζουν οι χρόνοι. Πριν από την 24η Απριλίου θα πρέπει να πάμε σε μια συμφωνία. Κοινός τόπος με το ΔΝΤ είναι ότι θέλουμε να κλείσει το review στο επόμενο Eurogroup», τόνισε το ίδιο στέλεχος.


Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε στη κ. Λαγκάρντ και εκείνη δέχθηκε, να υπάρξουν «θεματικές συζητήσεις» οι οποίες θα είναι κοινά συμπεφωνημένες και να είναι κοινά οργανωμένες. «Έτσι θα ξέρουμε ότι το Brussels Group θα μιλήσει αύριο και μεθαύριο για τα δημοσιονομικά, ύστερα για θέματα συντάξεων, κ.ά. Έτσι θα ξέρουμε πώς θα εξελίσσεται η συζήτηση και θα στείλουμε τους καλύτερους επάνω σε αυτά τα θέματα για να διαβουλευτούν», είπαν χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθαρίσθηκε πως «δεν θα δοθεί πρόσβαση στους θεσμούς στα υπουργεία» και πως τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθηνά θα μιλάνε μόνο με τεχνικά κλιμάκια της κυβέρνησης, ενώ η συζήτηση επί πολιτικών αποφάσεων θα γίνεται στο Brussels Group. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα θα γίνει μια ''unreformable'' χώρα που δεν επιδέχεται μεταρρυθμίσεων, εάν ξεκινήσουμε μια διαδικασία που θα είναι ουσιαστικά μια τελετουργία ταπείνωσης». Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως στη συνάντηση Βαρουφάκη - Λαγκάρντ έγινε μια διεξοδική συζήτηση για τα εργασιακά, τις ιδιωτικοποιήσεις, το ασφαλιστικό και το τραπεζικό σύστημα.

«Για να κλείσει το πρόγραμμα θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε τρία-τέσσερα πράγματα στα οποία ακόμη δεν έχουμε καταλήξει», ανέφερε αρμόδιο στέλεχος, το οποίο ξεκαθάρισε πως τα μεγάλα θέματα της διαπραγμάτευσης (εργασιακά-ασφαλιστικά) θα πάνε «την μετά τον Ιούνιο εποχή». Το ίδιο στέλεχος οριοθέτησε έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, ήτοι έως τις 19 Απριλίου, το χρόνο επίτευξης συμφωνίας, λέγοντας πως σε αυτή την τετράμηνη περίοδο δεν θα επιλυθούν τα κομβικά ζητήματα των επομένων ετών. Αναφερθείς ενδεικτικώς στις ιδιωτικοποιήσεις είπε πως στην ηγεσία του ΔΝΤ εξηγήθηκε πως αλλάζει η φιλοσοφία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. «Εμείς για τον Πειραιά το προχωράμε, αλλά θα ζητήσουμε μια μίνιμουμ επένδυση από όποιον κερδίσει τον διαγωνισμό ύψους 400 εκατ. ευρώ», ανέφερε, προσθέτοντας πως μαζί με την αποκρατικοποίηση θα πρέπει να εξελίσσονται και επενδύσεις. «Το Ταμείο είναι σκληρό σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και όχι ηγεσίας», διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές λέγοντας πως κοινή εκτίμηση είναι πως εάν δείξουν και οι Ευρωπαίοι την ίδια ευελιξία που επιδεικνύει σε επίπεδο ηγεσίας το ΔΝΤ θα μπορούσε το θέμα να κλείσει μέσα σε 24 ώρες

Σχετικά με το ελληνικό χρέος η ελληνική πλευρά φαίνεται να θεωρεί πως το Ταμείο και η Ελλάδα έχουν κοινό τόπο όσον αφορά στο DSA (ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους). «Το χρέος ξέρουμε ότι θα κουρευτεί με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο», είπε για το θέμα η ίδια πηγή και προσέθεσε πως το Ταμείο κατανοεί, χωρίς να το λέει, ότι το πρόγραμμα το οποίο επέβαλε απέτυχε. «Ελπίζω η πολιτική πλέον βούληση της ηγεσίας του Ταμείου να επιβληθεί επί των τεχνοκρατών του Ταμείου», ανέφερε. Πάντως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η πλευρά του ΔΝΤ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει μια τέτοια διάσταση και ότι η πολιτική βούληση της ηγεσίας του Ταμείου είναι ενιαία.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κάλεσε την κυβέρνηση της Ελλάδας να ''δεσμευθεί πλήρως'' στις τεχνικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την εκταμίευση περαιτέρω δόσεων από το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο, ο Νέιθαν Σιτς, υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αρμόδιος για διεθνείς υποθέσεις, έστειλε το μήνυμα αυτό κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γιάννη Βαρουφάκη στην Ουάσινγκτον.

Ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την διαπραγμάτευση και τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να προωθήσει στον υφυπουργό Οικονομικών Νέιθαν Σιτς και αργότερα στη σύμβουλο του Λευκού Οίκου για θέματα οικονομίας Κάρολαϊν Ατκινσον. Στη συνάντηση με την κ. Ατκινσον, η οποία διήρκεσε μία ώρα και είκοσι λεπτά, ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε τη διαμεσολάβηση της Αμερικής ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες αχρείαστων τριβών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Ατκινσον, η οποία ήταν στο παρελθόν διευθύντρια των εξωτερικών σχέσεων του ΔΝΤ, ζήτησε από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις, ενώ ήταν ενήμερη για τα αγκάθια που παραμένουν στις συζητήσεις.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ