2012-05-03 23:40:06
Φωτογραφία για Τα χρηματιστήρια γονατίζουν λόγω της ανεργίας
Στο κόκκινο γύρισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αν και άρχισαν τη χθεσινή συνεδρίαση με ισχυρά κέρδη, μετά την ανακοίνωση των απογοητευτικών μεγεθών για την ανεργία στην Ευρώπη και την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ. Ετσι, η αρχική αισιοδοξία που στηρίχτηκε στα θετικά μηνύματα για την πορεία της μεταποίησης των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως, των ΗΠΑ και της Κίνας, έδωσε τη θέση της στην αναθέρμανση της ανησυχίας για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, επισκιάζοντας τη δυναμική των εταιρικών κερδών.

Εξάλλου, την αρχική αισιοδοξία περιόρισαν και τα στοιχεία για τον ευρωπαϊκό κλάδο μεταποίησης. Μάλιστα, στις αγορές του Νότου σημειώθηκαν κάθετες απώλειες με μεγάλη πτώση στους τραπεζικούς τίτλους, ιδιαίτερα στις ισπανικές και ιταλικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Μάρτιο στο 10,9%, φτάνοντας στο αρνητικό ιστορικό ρεκόρ που είχε σημειωθεί πριν από 15 χρόνια, εξέλιξη που επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την κρίση στη ζώνη του ευρώ
. Αρνητικά ήταν τα νέα και από το μέτωπο της μεταποίησης. Ο δείκτης μεταποίησης PMI της ευρωζώνης τον Απρίλιο βούτηξε στο 45,9 από 47,7 τον Μάρτιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2009. Μάλιστα, ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσαν τα στοιχεία για τη Γερμανία, η οποία είδε τα εργοστάσιά της να μειώνουν την παραγωγή τους για δεύτερο συνεχή μήνα τον Απρίλιο. Ανάλογη ήταν η εικόνα και στη Γαλλία, εξέλιξη που δείχνει ότι η κρίση χρέους χτυπά και τις ισχυρότερες χώρες του ευρώ, ενώ αποθαρρυντικά ήταν τα νέα και για τη μεταποίηση σε Ιταλία και Ισπανία.

Αρνητικά επηρέασαν πάντως τη διάθεση των επενδυτών και οι εξελίξεις στην απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ, καθώς εκλήφθηκαν ως ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία έχει μειώσει τους ρυθμούς ανάκαμψης εξαιτίας της ύφεσης στην ευρωζώνη και της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη οικονομία διεθνώς δημιούργησε 119.000 νέες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, αριθμός πολύ μικρότερος από τις 177.000 που προέβλεπαν οι οικονομικοί αναλυτές. Τα απαισιόδοξα αυτά μηνύματα τόσο από την Ευρώπη όσο και από τις ΗΠΑ ήταν αρκετά για να αναστρέψουν το επενδυτικό κλίμα, το οποίο αρχικά είχε στηριχτεί στις εξελίξεις στη μεταποίηση, σε ΗΠΑ και Κίνα. Στις ευρωπαϊκές αγορές τα αρχικά κέρδη, που έφταναν πλέον του 1%, γύρισαν στο κόκκινο, ενώ με αρνητικό πρόσημο άνοιξε η Γουόλ Στριτ.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε με πτώση 0,75%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε απώλειες 0,93%, ενώ αντίθετα ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε άνοδο 0,42%. Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν τα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου. Ο ισπανικός ΙΒΕΧ που είχε ξεκινήσει με οριακά κέρδη έκλεισε με απώλειες 2,55%, ενώ ανάλογη ήταν η πορεία του ΜΙΒ στο Μιλάνο, ο οποίος κατέγραψε τελικά ζημιές 2,6%. Σοβαρές απώλειες είδαν οι τραπεζικές μετοχές της Ιταλίας και της Ισπανίας. Μάλιστα, μεγάλες τράπεζες των δύο χωρών όπως η Banco Santander, η BBVA, η Intesa Sanpaolo και η Unicredit έφταναν να χάνουν πλέον του 4%, ενώ και γερμανικές και βρετανικές τράπεζες είδαν σοβαρές απώλειες.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ