2015-06-01 22:52:53
Φωτογραφία για Ελεύθεροι οι 4 με περιοριστικούς όρους για τον Μινωικό Κούρο – Φέρουν κακουργηματικές διώξεις
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι τέσσερις άνδρες που πιάστηκαν στα πράσα την ώρα που μετέφεραν τον Μινωικό Κούρο στη Σητεία για να τον δείξουν σε υποψήφιο αγοραστή.

Οι τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης έχοντας στο χέρι τον μινωικό Κούρο τον οποίο και πωλούσαν για… 1 εκατομμύριο ευρώ (δείτε εδώ).

Οι τέσσερις άνδρες – δύο 35χρονοι και δύο 41χρονοι που φέρουν στην πλάτη τους ποινικές διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα – βρέθηκαν ενώπιον της ανακρίτριας προκειμένου ν’απολογηθούν.

Η ίδια αποφάσισε ν’ αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι να φτάσει στα χέρια της το επίσημο πόρισμα για την ιστορική αρχαιολογική αξία του Κούρου.

Περιοριστικοί όροι

Οι όροι που επιβλήθηκαν στους τέσσερις κατηγορούμενους αρχαιοκάπηλους είναι:

Χρηματική εγγύηση ύψους 20.000 ευρώ (για τον 35χρονο και τον 41χρονο), να εμφανίζονται κάθε 1η και 15 κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους ενώ τους απαγορεύτηκε η έξοδός τους από την χώρα.


Η σύλληψη

Η σύλληψη των τεσσάρων ανδρών έγινε χθες το απόγευμα. Τις λεπτομέρειες της αγοραπωλησίας αλλά και της σύλληψης περιέγραψαν σήμερα κατά την διάρκεια των επίσημων ανακοινώσεων ο γενικός περιφερειακός αστυνομικής διευθυντής Κρήτης, υποστράτηγος, Μιχάλης Καραμαλάκης  και ο διευθυντής της Αστυνομίας Λασιθίου, ταξίαρχος Κωνσταντίνος Περράκης.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, εντοπίστηκε ο 35χρονος να οδηγεί το αυτοκίνητό του στο οποίο μέσα είχε τον Μινωικό Κούρο.

Δύο αγροτικά αυτοκίνητα ακολουθούσαν τον 35χρονο, στα οποία επέβαιναν οι δύο 41χρονοι και ο δεύτερος 35χρονος οι οποίοι φαίνεται ότι είχαν τον ρόλο του… παρατηρητή-εκκαθαριστή του δρομολογίου.

Οι άνδρες της αστυνομίας σταμάτησαν και τα τρία αυτοκίνητα και στον έλεγχο που έκαναν εντόπισαν τον Μινωικό Κούρο και διαπίστωσαν τους ρόλους των τεσσάρων ανδρών με αποτέλεσμα να τους συλλάβουν.

Ο Μινωικός Κούρος

Σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση αρμόδιου αρχαιολόγου Εφορίας αρχαιοτήτων Ν. Λασιθίου, πρόκειται για χάλκινο ειδώλιο, Μεσομινωικής περιόδου (16ος – 15ος αιώνας π.Χ.), ύψους 30 cm, που απεικονίζει ένα Κούρο σε στάση λατρείας με τα χέρια διπλωμένα στο στήθος.

Φέρει μακριά κόμη, επιχρυσωμένο περίζωμα και σώζει φύλλα χρυσού στις γάμπες και το αριστερό γόνατο.

Στη βάση του φέρει έμβολο που παραπέμπει ότι πιθανότατα ήταν στημένο σε βάθρο χώρου λατρείας.

Κρίνεται δε ιδιαίτερα μεγάλης – ανεκτίμητης αξίας, καθόσον τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, το καθιστούν μοναδικό εύρημα του είδους του, στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ