2015-06-25 14:55:40
Φωτογραφία για O Νίκος Δένδιας για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης  μεταξύ Κυβέρνησης – Δανειστών
Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας   Νίκος Δένδιας σχολίασε την πολιτική επικαιρότητα σε  συνέντευξή του στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», με τους  Βασίλη Λυριτζή  και Δημήτρη Οικονόμου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι».

Ακολουθούν  βασικά σημεία της συνέντευξης:

Για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης  μεταξύ Κυβέρνησης – Δανειστών:

«Δεν σας κρύβω ότι από προχθές το βράδυ είχα μία έντονη ανησυχία. Είχα την πληροφόρηση, ενώ είχαμε όλοι την εντύπωση ότι έστω με κακά μέτρα το θέμα της συμφωνίας έχει κλείσει, ότι θα τεθούν νέα ζητήματα στη διαπραγμάτευση, το οποίο επαληθεύτηκε την επόμενη μέρα».

 Για τις επιλογές που υπάρχουν:

«Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο επιλογές, και οι δύο κακές: Μία κακή συμφωνία, γιατί για αυτό πρόκειται, αλλά και μία χειρότερη προοπτική, την οποία δεν θέλω να την σκέφτομαι. Νομίζω ότι πάντα ισχύει το παλαιό "δυοίν κακοίν προκειμένοιν  το μη χείρον βέλτιστον" ».


Σχετικά με τη στάση της ΝΔ απέναντι στη συμφωνία:

«Το να βοηθήσουμε στην ψήφιση της συμφωνίας, νομίζω ότι είναι κάτι το εθνικά επιβεβλημένο. Από την αρχή και όταν άλλοι ετοποθετούντο με άλλο τρόπο μέσα στη Νέα Δημοκρατία, είχα πει ότι επί της αρχής τουλάχιστον, εάν ο κ. Τσίπρας δεν θέσει ζήτημα "ψήφου εμπιστοσύνης", εμείς δεν θα αφήσουμε τη χώρα να πάει στα βράχια και να βγει από την Ευρώπη (...). Από εκεί και πέρα όμως, τα μέτρα της συμφωνίας είναι εντελώς αντίθετα με τις ιδεολογικές μας αρχές και είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει δευτερογενώς ύφεση στην ελληνική οικονομία,  την  οποία θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να την αντιμετωπίσουμε».

Σχετικά με την σκλήρυνση της στάσης των εταίρων και τα όσα είπε χθες ο Πρωθυπουργός:

«Παρότι μας αρέσουν πάρα πολύ στην Ελλάδα τα σενάρια συνομωσίας, η πραγματικότητα είναι ότι επί 5 μήνες υπήρξε μία πολύ κακή, ερασιτεχνική διαπραγμάτευση. Απολύτως λάθος της κυβέρνησης! Εξόργισε τους πάντες, δημιούργησε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα και τελικά και σε προσωπικά πολύ κακές σχέσεις. Όλα αυτά μετράνε ξέρετε. Όποιος έχει κάνει αυτή τη δουλειά και έχει πάει σε Συμβούλια Υπουργών, ξέρει πάρα πολύ καλά ότι πρέπει να χτίζει γέφυρες. Εμείς εδώ, με επικεφαλής τον Υπουργό Οικονομικών, δεν έχουμε αφήσει άνθρωπο που δεν έχει γίνει εχθρός μας(...) Καταλήξαμε οι δημοσκοπήσεις στην Ευρώπη να ζητούν να μας πετάξουν έξω. Όλα αυτά είναι "κατορθώματα" του ΣΥΡΙΖΑ ».

Γιατί τις ευθύνες των Ευρωπαίων εταίρων

 «Βεβαίως εγώ καταλογίζω ευθύνες και στους Ευρωπαίους εταίρους. Θεωρώ ότι είναι μία πολύ κακή συμφωνία που κακώς την αποδέχονται και την διαπραγματεύονται με αυτόν τον τρόπο. Η επισώρευση όλων αυτών των βαρών στον ιδιωτικό τομέα,  όχι μόνο δεν είναι αναπτυξιακή, αλλά είναι μεσοχρόνια καταστροφική για την ελληνική οικονομία ».

Για το δίλημμα υφεσιακή συμφωνία ή καθόλου συμφωνία:

«Δυστυχώς, παίρνουμε το μόνο πράγμα που υπάρχει στο τραπέζι. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκεί το οδήγησε το πράγμα, δεν έχουμε επιλογές. Αφού γίνει αυτό, από εκεί και πέρα μαχόμαστε στο εσωτερικό της χώρας, για να μπορέσουμε να προτείνουμε ισοδύναμες λύσεις. Να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε το πολιτικό κλίμα που επιτρέπει να προτείνουμε περικοπές στις δαπάνες του Δημοσίου, έναντι των φορολογικών βαρών».

Για την αλλαγή στάσης κατά την διαπραγμάτευση:

«Η Κυβέρνηση κατάφερε να θεωρείται μόλις πέντε μήνες μετά την εκλογή της αναξιόπιστη. Άλλαξαν τόσες φορές στάση, άλλαξαν ανθρώπους, άλλαξαν όσα έλεγαν. Να σας θυμίσω ότι ο Πρωθυπουργός είχε πει στην κ. Λαγκάρντ ότι θα πληρώσει και την άλλη μέρα το άλλαξε. Αυτά δεν είναι "τζάμπα" ξέρετε. Επίσης, η διγλωσσία, αλλά λέμε έξω και μετά άλλα γυρνάμε και λέμε μέσα, τα ανάποδα ακριβώς μάλιστα, αυτά όλα έχουν κόστος και έχουν κόστος για την χώρα. Δεν είναι "κουτόφραγκοι"  όπως νομίζουν. Παρά  ταύτα, αν και θεωρώ τον εαυτό μου κατεξοχήν φιλοευρωπαίο, το ξαναλέω ότι καταλογίζω μεγάλες ευθύνες και στους εταίρους μας για αυτή την συμφωνία».

Σχετικά με το αν μπορεί αυτή η συμφωνία να περάσει από την κυβερνητική πλειοψηφία και από τη Βουλή :

«Είναι δύο διαφορετικά θέματα. Εγώ δεν ξέρω αν μπορεί να περάσει από την κυβερνητική πλειοψηφία. Βεβαίως η 'γαργάρα' την οποία πρέπει να κάνουν είναι τεράστια. Είμαι βέβαιος ότι μπορεί να περάσει από την Βουλή των Ελλήνων γιατί υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες δεν θα επιτρέψουν η χώρα να οδηγηθεί στα βράχια. Αυτό δεν σημαίνει όμως αποδοχή του κειμένου της συμφωνίας, κάθε άλλο».

Για τα σενάρια "συμπλευσης" και "συνεννόησης"  μεταξύ των κομμάτων

«Σύμπλευση δεν χρειάζεται να υπάρχει,  αλλά συνεννόηση πρέπει να υπάρχει πάντα».

Για τους λόγους που δεν ζήτησε ο κ. Σαμαράς συνάντηση με τον κ. Τσίπρα:

«Θα ευχόμουν να είχε υπάρξει συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Σαμαρά (...)  Το ερώτημα θα μπορούσε να είναι "και γιατί δεν κάλεσε τον κ. Σαμαρά ο κ. Τσίπρας;". Δεν χαίρομαι καθόλου για αυτό. Είμαστε σε τέτοια κατάσταση που το ποιος θα πάρει τηλέφωνο πρώτος είναι τελείως αδιάφορο».  

 Για το σενάριο εκλογών και ρήξης:

«Είναι δύο διαφορετικά θέματα. Δεν φοβάμαι τις εκλογές. Φοβάμαι την ρήξη. Εάν υπάρξει συμφωνία και πάμε σε εκλογές ο  καθένας θα εκθέσει την άποψή του από εκεί και πέρα στην ελληνική κοινωνία και αυτή θα κρίνει. Αν πάμε όμως σε ρήξη τα πράγματα είναι πάρα πολύ άσχημα,  γιατί απλώς δεν αντέχουμε. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε την παραμικρή οικονομική εφεδρεία που θα μας επιτρέψει να πάμε σε ρήξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ,  αν κατάφερε μετά από 5 μήνες να οδηγήσει τη χώρα σε ρήξη, τι να σας πω από εκεί και πέρα... Δεν μιλάμε για ανικανότητα, μιλάμε για εγκληματική αμέλεια».   Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ