2015-07-25 14:00:11
Φωτογραφία για Τετράποδος αλλά όχι τετρακίνητος ο παππούς του φιδιού
Ένα περίεργο πλάσμα μήκους 20 εκατοστών με μπροστινά και πίσω άκρα, μήκους τεσσάρων και επτά χιλιοστών αντίστοιχα, μας διαφωτίζει σχετικά με την εξέλιξη που οδήγησε στην εμφάνιση των σημερινών φιδιών.

Εκτιμάται ότι το φίδι αυτό έζησε πριν από 113 με 126 εκατομμύρια χρόνια. Παρότι δεν είναι το παλαιότερο γνωστό φίδι -αυτό ανακαλύφθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και έχει εκτιμώμενη ηλικία 160 εκατ. χρόνια- είναι το σημαντικότερο εύρημα από εξελικτικής σκοπιάς.

Το απολίθωμα αυτού του πλάσματος που μοιάζει με κάτι ανάμεσα σε σαύρα και φίδι φυλασσόταν σε μουσείο της Γερμανίας με την ένδειξη «άγνωστο δείγμα» και είχε ανακαλυφθεί σε άγνωστο χρόνο στη  βορειοανατολική Βραζιλία. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τη μεταφορά του, πιθανότατα παράνομη, από τη Νότιο Αμερική στη Βόρεια Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι όλα τα αρχαία φίδια εκτιμάται ότι ζούσαν στη Γκοντβάνα, την αρχαία “υπερήπειρο” που κάποτε κάλυπτε το νότιο ημισφαίριο της Γης και εν συνεχεία αποτέλεσμα το νότιο τμήμα της μεταγενέστερης “υπερηπείρου” Παγγαίας. Σήμερα τα φίδια απαντώνται παντού στον πλανήτη.


—Τετράποδο αλλά όχι τετρακίνητο

Μέχρι σήμερα είχαν ανακαλυφθεί αρχαία φίδια με δύο πόδια, αλλά όχι με τέσσερα. Παρόλα αυτά, τα τέσσερα πόδια που κατέληγαν σε πέντε δάχτυλα με μακριά νύχια πιθανότατα δεν χρησιμοποιούνταν για την κίνηση του ερπετού στο έδαφος, αλλά για να κυνηγάει τη λεία του και να σκάβει λαγούμια κάτω από το έδαφος.

Το φίδι με την επιστημονική ελληνο-λατινική ονομασία Tetrapodophis amplectus, δηλαδή «Τετράποδος όφις που αγκάλιαζε» (τα θύματά του ή τη σύντροφό του), δεν φαίνεται να κολυμπούσε, αλλά ζούσε στην ξηρά, πράγμα που ενισχύει την εκδοχή ότι τα φίδια αναπτύχθηκαν στη στεριά και όχι στο νερό. Η διαμάχη για την προέλευση των φιδιών είναι μία από τις πιο χρόνιες μεταξύ των παλαιοντολόγων και των βιολόγων.

«Βρήκαμε τον πρόγονο όλων των φιδιών, τον χαμένο κρίκο μεταξύ των τετράποδων σαυρών και των φιδιών» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Ντέηβιντ Μάρτιλ, καθηγητής παλαιοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ της Βρετανίας.

Το Tetrapodophis amplectus συνδέει σαύρες και φίδια όπως Αρχαιοπτέρυξ τους δεινόσαυρους με τα πουλιά.

Η δημοσίευση της μελέτης έγινε στην επιθεώρηση “Science“.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ