2015-08-29 19:14:07
Φωτογραφία για «Μαρκαριάν» λέγεται το κοντινότερο στη Γη γαλαξιακό κβάζαρ και… τελικά έχει δύο τεράστιες μαύρες τρύπες
Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια είδηση που θα μας είχε αφήσει παγερά αδιάφορους αν ο άκρως παραγωγικός γαλαξίας που «γεννά» άστρα με ταχύτητα 100 φορές μεγαλύτερη από ό,τι ο δικός μας δεν λεγόταν «Μαρκαριάν».

Θα ήταν καλύτερα αν λεγόταν Σέρτζιο Μαρκαριάν, αλλά αυτό δεν είναι ικανό να μας χαλάσει την ωραία… ιστορία. Σας πλανέψαμε πάντως, η αλήθεια είναι ότι το όνομα ήταν γνωστό, η ανακάλυψη έγκειται αλλού. Την έκαναν με έκπληξη οι αστρονόμοι – σας προϊδεάσαμε, δεν θα μιλήσουμε για μπάλα - καθώς έως τώρα νόμιζαν ότι στον πυρήνα του ο κοντινότερος στη Γη Γαλαξίας («Μαρκαριάν 231») διαθέτει μόνο μία μαύρη τρύπα. Τελικά, για όποιον ακόμα... ενδιαφέρεται, είναι δύο υπερμεγέθεις που περιφέρονται η μία γύρω από την άλλη.

Ο «Μαρκαριάν» φιλοξενεί στο κέντρο του ένα κβάζαρ (ενεργό γαλαξιακό πυρήνα), απέχοντας περίπου 600 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη και η παρατήρηση του κατέστη εφικτή χάρη στην ανάλυση της υπεριώδους ακτινοβολίας που εκπέμπεται από το κέντρο του. Η ανακάλυψη μιας μεγάλης και μιας μικρότερης μαύρης τρύπας έγινε με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου «Χαμπλ» της NASA και επιβεβαιώνει ότι τα κβάζαρ τροφοδοτούνται από βίαιες συγχωνεύσεις μεταξύ μαύρων οπών, ένα φαινόμενο που ακολουθεί μετά από τη συγχώνευση δύο γαλαξιών.


Σύμφωνα με τους ερευνητές, σιγά-σιγά οι δύο μαύρες τρύπες θα πλησιάζουν ολοένα περισσότερο τη μία την άλλη, έως ότου σε λίγες εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια θα συγκρουστούν, δημιουργώντας ένα κβάζαρ με μια ενιαία ακόμη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα.

Τα κβάζαρ είναι γαλαξίες που έχουν ένα ενεργό και τρομερά λαμπρό κέντρο λόγω της ισχυρής ακτινοβολίας που αυτό εκπέμπει. Ένα μόνο κβάζαρ σκεπάζει με τη λάμψη του την ακτινοβολία όλων μαζί των δισεκατομμυρίων άστρων-ήλιων του γαλαξία του.

Η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα στο κβάζαρ του «Μαρκαριάν» υπολογίζεται ότι έχει μάζα 150 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο μας, ενώ η μικρότερη έχει τέσσερα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη μάζα. Το δυναμικό «ντούετο» χρειάζεται 1,2 γήινα έτη για να ολοκληρώσει μια πλήρη τροχιά (η μία μαύρη τρύπα πέριξ της άλλης).
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ