2015-09-15 14:10:17
Φωτογραφία για «ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!»
Ο πρώην προπονητής του Πανιωνίου και ασίσταντ της Φορτούνα Ντίσελντορφ αναλύει στο "gazzetta.gr" τον τρόπο παιχνιδιού της Μπάγερν Μονάχου εξηγώντας τι πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός για να ελπίζει σε θετικό αποτέλεσμα.

Αναλυτικά Ο Γιώτης Σταματόπουλος συστήθηκε στο ελληνικό ποδοσφαιρικό κοινό ως ασίσταντ του Έβαλντ Λίνεν για να προαχθεί εν συνεχεία σε χεντ-κόουτς του Πανιωνίου.

Εργάστηκε κατά σειρά σε Άουγκσμπουργκ, Μόναχο 1860, Πόντιους Κατερίνης, Τύρναβο, Ταμέκα Τάρτου (Εσθονία), Επισκοπή, ως ασίσταντ στον ΠΑΟΚ και εσχάτως στην Φορτούνα Ντίσελντορφ.

Ο Γερμανοθρεμμένος τεχνικός ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο, εμπλουτίζοντας καθημερινά τις γνώσεις του γύρω από την προπονητική, όντας από τους πλέον ενημερωμένους Έλληνες της γενιάς του σε θέματα τακτικής.

Έχοντας επιστρέψει στη βάση του μετά την θητεία του στον ΠΑΟΚ, ο 43χρονος προπονητής εξηγεί πως το «Γεώργιος Καραϊσκάκης», μπορεί να αποτελέσει παγίδα ακόμη και για έναν τεράστιο σύλλογο, όπως είναι η Μπάγερν Μονάχου.


«Ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει πως μπορεί να κερδίσει στο Καραϊσκάκη οποιαδήποτε ομάδα. Θυμάμαι για παράδειγμα όταν ήμουν στον Πανιώνιο, ομάδες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Τσέλσι να μην φεύγουν με τη νίκη.

Πρέπει να το πιστέψει ο Ολυμπιακός. Με τη δύναμη της έδρας του και την βοήθεια του κόσμου να παλέψει.

Η Μπάγερν είναι εξαιρετική ομάδα, ξεκίνησε πολύ καλά στο πρωτάθλημα. Την θεωρώ φαβορί ακόμη και για την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ.

Βέβαια, θυμάμαι κατά καιρούς δηλώσεις παικτών που αγωνίζονται στο Καραϊσκάκη ως αντίπαλοι του Ολυμπιακού πόσο τους κάνει εντύπωση η ατμόσφαιρα στο γήπεδο.

Για παράδειγμα ο Μπάλακ όταν αγωνιζόταν στην Τσέλσι, αλλά και ο πρώην παίκτης μου Βίζε όταν είχε έρθει με την Βέρντερ είχαν αναφερθεί στην έδρα του Ολυμπιακού.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού και το υπόλοιπο επιτελείο του θα πρέπει να μελετήσουν την Μπάγερν.

Δεν πρέπει να έχεις ένα συγκεκριμένο πλάνο, αλλά τρία-τέσσερα. Δεν ξέρεις πως θα κυλήσει το ματς. Πρέπει να είσαι έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα».

Ο πρώην ασίσταντ του ΠΑΟΚ στέκεται στον ρόλο του Τσάμπι Αλόνσο, ενώ τονίζει πως η μπάλα δεν θα πρέπει να φτάνει στους Λεβαντόφσκι και Μίλερ.

«Όλες οι ομάδες έχουν αδύνατα σημεία, ακόμα και η Μπάγερν. Για παράδειγμα στην περυσινή σεζόν το κατάφεραν οι Βόλφσμπουργκ και Γκλάντμπαχ που την νίκησαν.

Ο προπονητής της Μπάγερν θέλει από τους παίκτες του να έχουν την κατοχή της μπάλας και να παίζουν με συνδυασμούς.

Πρέπει να το αποτρέψει αυτό ο Ολυμπιακός. Ο Τσάμπι Αλόνσο, είναι ο παίκτης που θεωρώ μυαλό της ομάδας με τις κοντινές αλλά και μακρινές μεταβιβάσεις του. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Επίσης η μπάλα δεν πρέπει να φτάνει στους Λεβαντόφσκι και Μίλερ, οι οποίοι από το τίποτα μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα.

Χρειάζονται ντουμπλαρίσματα από τους παίκτες του Ολυμπιακούς, η ακόμη και τρεις παίκτες να βρίσκονται γύρω τους καλύπτοντας τους χώρους.

Σε ότι αφορά τα αμυντικά στημένα, η Μπάγερν μαρκάρει απόλυτα σε χώρο. Και τα δύο δοκάρια είναι κενά αυτό πολλές φορές κρύβει παγίδες».

Ο Γιώτης Σταματόπουλος μπαίνει στα παπούτσια του Πεπ Γκουαρντιόλα, αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο αρέσκεται να στήνει την προπονητική του σκακιέρα ο πρώην τεχνικός της Μπαρτσελόνα.

«Στον Γκουαρντιόλα αρέσει να παίζει με τριάδα πίσω, Αλόνσο κεντρικός, Μπόατενγκ δίπλα του από τα δεξιά και Μπενατιά αριστερά.

Τιάγκο, Βιδάλ και Λαμ στα χαφ να αλλάζουν συνεχώς θέσεις και με Ντούγκλας αριστερά, Λεβαντόφσκι φορ και Μίλερ από δεξιά στην επιθετική γραμμή.

Ο Μίλερ για μένα είναι αυτή την στιγμή από τους κορυφαίους στον κόσμο. Μετά έχει τον Γκέτσε για όλες τις θέσεις μπροστά.

Άλλες επιλογές είναι στα χαφ δεξιά ο πολύ γρήγορος Μπερνάτ. Παίζει και με τετράδα πίσω Μπόατενγκ, Μπενατιά στο κέντρο της άμυνας, αριστερά Αλάμπα, δεξιά Μπερνάτ η Ραφίνια. Μπροστά στους Μπόατενγκ και Μπενατιά ο Τσάμπι Αλόνσο σαν οργανωτής με τον αρχηγό Λαμ και Βιδάλ δίπλα του.

Ο Λαμ όταν παίζει στα χαφ πολλές φορές οδηγεί την μπάλα με ταχύτητα και είναι ικανός να περάσει 1-2 αντιπάλους δημιουργώντας έτσι κενούς χώρους.

Επίσης ο Βιδάλ είναι ικανός να οργανώσει το παιχνίδι. Ζητάει πολλές φορές την μπάλα από τους κεντρικούς αμυντικούς και τον Τσάμπι Αλόνσο.

Ο Μπόατενγκ και ο Μπενατιά παίζουν πολύ ψηλά. Συνήθως η αμυντική τους γραμμή παίζει μέχρι και 40 μέτρα ψηλά από την εστία τους. Πολλές φορές και στην γραμμή του κέντρου.

Ο Νόιερ, συνήθως παίζει σαν λίμπερο και έχει συμμετοχή στην ανάπτυξη της Μπάγερν. Χάνοντας την μπάλα στο μισό του αντιπάλου προσπαθούν με γρήγορο πρέσινγκ μέχρι με πέντε παίκτες κοντά στην μπάλα να την ξανακερδίσουν όσο πιο γρήγορα είναι δυνατόν.

Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν πολλά κενά πίσω στο βάθος ειδικά στα άκρα. Αν καταφέρεις με γρήγορες μπαλιές στο βάθος και ανάλογες κινήσεις μπορείς να το εκμεταλλευτείς ως αντίπαλος όπως έπραξαν οι Γκλάντμπαχ και Βόλφσμπουργκ.

Κόντρα στην Άουγκσμπουργκ η Μπάγερν Μονάχου έπαιξε πίσω με τριάδα Αλάμπα αριστερά, Μπόατενγκ κεντρικός και δεξιά Ραφίνια. Τετράδα στο κέντρο από δεξιά με Τιάγκο, Τσάμπι Αλόνσο, Βιδάλ και Λάμ και μπροστά με τριάδα Ντούγκλας Κόστα, Λεβαντόφσκι και Μίλερ».

Όπως επισημαίνει ο ομογενής τεχνικός το μπάτζετ των Βαυαρών ξεπερνά το αντίστοιχο ολόκληρης της ελληνικής Super League.

«Η Μπάγερν διαθέτει τεράστιο ρόστερ με το μπάτζετ της φτάνει τα 559 εκατ. ευρώ την στιγμή που το αντίστοιχο όλων των ομάδων της Super League είναι κοντά στα 300 εκατ. ευρώ.

Νομίζω πως η Μπάγερν έχει ενισχυθεί εκεί που χρειαζόταν. Ο Σβαϊνστάιγκερ μπορεί να είναι απώλεια, όμως ήρθε ο Βιδάλ ένας παίκτης που έφερε φρεσκάδα και ενέργεια με τα συνεχή τρεξίματα του.

Επίσης ο Ντούγκλας Κόστα δείχνει πως μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσει της ομάδας δείχνοντας πολύ καλά στοιχεία στο ξεκίνημα. Ακόμη και ο νεαρός Κομάν που ήρθε από την Γιουβέντους διαθέτει ταλέντο. Νομίζω πως η Μπάγερν θα είναι πιο δυνατή φέτος».

Ο Γιώτης Σταματόπουλος παράλληλα αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο πρόσληψης Γερμανού προπονητή από την ΕΠΟ για τον πάγκο της Εθνική Ελλάδας.

«Ταιριάζουν οι Γερμανοί προπονητές στην Ελλάδα αλλά και το πρωτάθλημα. Είναι προσγειωμένοι και σοβαροί δίνοντας βάρος στην πειθαρχία.

Θα έλεγα πως οι Γερμανοί προπονητές δεν χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Παλεύουν πάντα για την επιτυχία αλλά και πως θα την διατηρήσουν.

Δεν μένουν στάσιμοι αλλά θέτουν τον επόμενο στόχο. Για παράδειγμα η Γερμανία κατέκτησε το Μουντιάλ, αλλά το έχει αφήσει πίσω της.

Έχουν γίνει αλλαγές στην ομάδα και κοιτάζει την επόμενη διοργάνωση. Η Εθνική πρέπει να στραφεί σε λύσεις που ήταν πετυχημένες.

Για παράδειγμα ο Φερνάντο Σάντος ήταν εξαιρετική περίπτωση. Παρά τρίχα η Ελλάδα να προκριθεί στους '8' του Μουντιάλ».
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ