2015-10-15 16:04:07
Φωτογραφία για H τέχνη της ωρολογοποιίας στην υπηρεσία της περίθαλψης των άγριων ζώων [photos]
Στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων ΑΛΚΥΟΝΗ που βρίσκεται στην Πάρο φιλοξενείται ο τραυματισμένος νεαρός αρσενικός Μαυροπετρίτης (Falco eleonorae) που εντοπίστηκε στη Σέριφο με συντριπτικό κάταγμα στο άνω ράμφος.

Πριν και μετά.

Οι υπεύθυνοι της ΑΛΚΥΟΝΗΣ, που παρέλαβαν χθες το γεράκι, για να βοηθήσουν τον οργανισμό του στην επανασυγκόλληση του οστού του ράμφους χρησιμοποίησαν την μεταλλική πλάκα ενός παλιού ρολογιού ως νάρθηκα την οποία τρόχισαν για να πάρει το σχήμα του ράμφους του και να το συγκρατεί στην σωστή του θέση.

Από την ΑΛΚΥΟΝΗ εξηγούν ότι η τέχνη της ωρολογοποιίας τίθεται στην υπηρεσία της περίθαλψης των άγριων και εξηγούν γιατί επέλεξαν αυτή την ανορθόδοξη μέθοδο: «Το ράμφος των πουλιών είναι οστό και η αρχή της αντιμετώπισης των καταγμάτων στα ζώντα οστά είναι αδιαπραγμάτευτη.

Αν όλα πάνε καλά ο νάρθηκας θα αφαιρεθεί τον ερχόμενο Μάρτιο.


Θα πρέπει να ακινητοποιηθεί το σπασμένο οστό σε φυσική θέση, μαζί με τις παρακείμενες αρθρώσεις, ώστε να επιτραπεί στο μεγάλο ιατρό που είναι ο οργανισμός, να πωρώσει, (δηλαδή να επανακολλήσει) το κάταγμα. Ο τρόπος που θα γίνει αυτό, καθώς και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, εξαρτάται από τη θέση, τη φύση και την έκταση του κατάγματος.

Στην προκειμένη περίπτωση επιλέξαμε μια ανορθόδοξη ίσως προσέγγιση, χρησιμοποιώντας υλικά και μεθόδους ωρολογοποιίας, για την ακινητοποίηση αυτού του οστού. Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκε μία παλιά πλάκα ρολογιού χειρός, η οποία διαμορφώθηκε με οδοντιατρικό τροχό, ώστε να έρθει να αγκαλιάσει το ράμφος και να κολληθεί, ακινητοποιώντας το ράμφος στη φυσική του θέση.

Για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση του θα ταΐζουν το γεράκι με λαβίδα προσέχοντας να μην την δαγκώσει και τραυματιστεί περαιτέρω.

Ελπίζουμε πως η αιμάτωση του ράμφους παρόλο το πολύ άσχημο κάταγμα να είναι παρούσα και θα επιτρέψει τη σταδιακή πώρωση στους επόμενους δύο μήνες. Αν όλα πάνε καλά θα αφαιρεθεί ο νάρθηκας το Μάρτιο και αρχές Απριλίου θα μπορέσει να απελευθερωθεί το πουλί.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στις επόμενες δύο εβδομάδες κυρίως, στη διατροφή του πουλιού. Ακόμα κι αν μπορεί και θέλει το πουλί δεν πρέπει να φάει μόνο του, αφού πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε την τάση και την κινητικότητα στο ράμφος. Στο τάισμα με το ζόρι όμως επίσης θα πρέπει το πουλί να μην δαγκώσει τη λαβίδα… Σχοινοβασία στο τάισμα ενός γερακιού δηλαδή.

Ελπίζουμε πως όλα θα πάνε καλά με το σπάνιο αυτό γεράκι και σε έξι μήνες από τώρα θα πετά και θα κυνηγά πάλι μόνο του».

Δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν πως η πλάκα του ρολογιού έγινε νάρθηκας για το ράμφος.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ