2016-02-16 09:03:38
Φωτογραφία για Πενία τέχνας κατεργάζεται…
Βασιλική Αγγουρίδη - Virus.com.gr

Έσοδα αναζητά ο ΕΟΠΥΥ και, με την τροπολογία που προστέθηκε στο Σχέδιο Νόμου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», τα αναζητά σε κάθε πιθανή πηγή, ακόμη και σε διαφημίσεις Με την ψήφιση της, η τροπολογία (που επισυνάπτεται παρακάτω) αναμένεται να επιτρέψει στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να «βουτήξει» και σε άλλες χρηματοδοτικές πηγές. Επιδιώκεται η διευκόλυνση της είσπραξης ή ο συμψηφισμός ποσών από ποινές, αλλά και η επίλυση προβλημάτων είσπραξης claw back και rebate. Κυρίως, όμως, αναδεικνύεται η δυνατότητα αξιοποίησης άλλων εργαλείων εργαλεία, όπως αυτά που παρέχει η νέα τεχνολογία, η είσοδος του Οργανισμού στην ψηφιακή εποχή, αλλά και τα διαθέσιμα (πλέον) δεδομένα.

Και κάπου εκεί, μεταξύ των δυνητικών πηγών εσόδων, στριμωγμένη βρίσκεται και η φράση «…την αξιοποίηση διαφημίσεων στους χώρους ή στον ιστότοπο ή σε έντυπα και άλλα υλικά του οργανισμού…».


Κι όμως, μαζί με τα πιθανά έσοδα από την αξιοποίηση των δεδομένων του Οργανισμού και των δεδομένων της ΗΔΙΚΑ, εφαρμογών ehealth, τεχνολογιών υγείας, της τεχνογνωσίας του ΕΟΠΥΥ, των ΣΔΙΤ, του ιατρικού τουρισμού, περιλαμβάνονται και οι διαφημίσεις…

Τι, όμως, ακριβώς εννοεί ο «νομοθέτης»; Θα δούμε σύντομα «banner» εταιριών στην ιστοσελίδα του ή καταχωρήσεις στα έντυπα του, όπως αφήνεται να εννοηθεί; Θα υπάρξει ειδικό τμήμα στον ΕΟΠΥΥ ή θα είναι άλλη μια αρμοδιότητα του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας; Σε ποιους διαφημιζόμενους θα στοχεύει; Μεγάλες εταιρίες της υγείας ή στους παρόχους του ή θα στοχεύσει εκτός του χώρου;

Ερωτήματα, επί της ουσίας, αναπάντητα αφού οι διατάξεις του νομοσχεδίου, που αφορούν στην Αριστοτέλους, πόσο μάλλον οι Τροπολογίες, που προστέθηκαν με τη δεύτερη κατάθεση του, ουδέποτε παρουσιάστηκαν στους αρμόδιους συντάκτες.

Η πρόσβαση, δε, στους επικεφαλής, είτε στον Υπουργό είτε στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ είναι περιορισμένη αν όχι ανύπαρκτη… Οπότε, ζητήματα άξια λόγου, κριτικής ή ανάδειξης στη κοινή γνώμη (ναι, ακόμα και αυτά), τελικά εντοπίζονται μόνο …«από σπόντα».

Πάντως, κατά τους συντάκτες της τροπολογίας οι διατάξεις είναι αναγκαίες «προκειμένου ο Οργανισμός, στο πλαίσιο αναζήτησης νέων πόρων, να αυξήσει τα έσοδα του. Η συστηματική προσπάθεια εξεύρεσης νέων πόρων μπορεί να προσφέρει μελλοντικά σημαντικά έσοδα τα οποία θα αξιοποιηθούν από τον Οργανισμό για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του, μέσω της ενίσχυσης τόσο του προσωπικού όσο και της λειτουργίας του».

Έλεγχοι – Ποινές – Πρόστιμα

Σε αυτό το πλαίσιο, με στόχο την εξασφάλιση εσόδων, επιδιώκεται θεσμική ενίσχυση και του πλαισίου ελέγχων παραβατικότητας μεταξύ των παρόχων του.

«Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται τόσο σε πραγματικό χρόνο με επιτόπιες επισκέψεις στους παρόχους και απομακρυσμένα με χρήση νέων τεχνολογιών όσο και εκ των υστέρων με έλεγχο των δικαιολογητικών και με χρήση νέων τεχνολογιών και στατιστικής μεθοδολογίας». Όπως εξηγείται, τα ποσά που προκύπτουν από ποινές ή εκπτώσεις βάσει των ελέγχων εισπράττονται ή συμψηφίζονται και εισέρχονται σε ειδικό λογαριασμό, ο οποίος με απόφαση του Δ.Σ του ΕΟΠΥΥ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ετήσια βάση για αναπτυξιακούς σκοπούς του Οργανισμού.

«Συγκεκριμένα, σε ετήσια βάση:

α) ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) του ποσού, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, διανέμεται στο προσωπικό του Οργανισμού, ανάλογα με τη θέση, το βαθμό του καθώς και το βαθμό συμμετοχής του τόσο κατά το στάδιο του σχεδιασμού των νέων μεθοδολογιών ελέγχου όσο και κατά το στάδιο διενέργειας των ανωτέρω ελέγχων,

β) ποσοστό τέσσερα τοις εκατό (4%), το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο εκατομμύρια ευρώ, αξιοποιείται για την προαγωγή προγραμμάτων ενημέρωσης προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, αναφορικά με τους σκοπούς και τους στόχους του σε δεδομένη χρονική περίοδο,

γ) ποσοστό τέσσερα τοις εκατό (4%), το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη των υποδομών του Οργανισμού τόσο σε νέες τεχνολογίες, που σχετίζονται με τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό των δαπανών καθώς και με την ανάπτυξη συστημάτων δημιουργίας νέων πηγών εσόδων, όσο και σε κτηριακές εγκαταστάσεις,

δ) ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) καλύπτει υποχρεώσεις του Οργανισμού προς την Π.Φ.Υ των Δ.Υ.Πε. και

ε) ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) καλύπτει λοιπές υποχρεώσεις του Οργανισμού».

Δειγματοληπτική εκκαθάριση οφειλών

Με δειγματοληψία θα εκκαθαρίζονται, αναδρομικά από την αρχή του έτους, όλες οι δαπάνες των απόρων υγείας (εκτός των φαρμακοποιών).

Μάλιστα, με στόχο να «κλείσει η πληγή» των συσσωρευμένων οφειλών και των δυσλειτουργιών που προκαλούν εισάγεται για πρώτη φορά η δυνατότητα εκτέλεσης δειγματοληπτικού ελέγχου, «προκειμένου με χρήση αντικειμενικών κριτηρίων να επιταχυνθεί η διαδικασία ολοκλήρωσης των εκκρεμών διαδικασιών και προκειμένου στο εξής να τεθεί μία αμετάκλητη αρχή σε σχέση με δυσλειτουργίες του παρελθόντος, ώστε να τεθεί σε νέα βάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης η σχέση του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους του προς όφελος των ασφαλισμένων του Οργανισμού», όπως αναφέρεται.

«Σε περίπτωση που διαπιστωθεί σε χρόνο μεταγενέστερο οποιαδήποτε παραβατικότητα, ο Οργανισμός διατηρεί το δικαίωμα επανελέγχου και εισπράττεται επιπλέον προσαύξηση», διευκρινίζεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία.

Πάντως, η δειγματοληψία της εκκαθάρισης των δαπανών των παρόχων σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να αφορά ποσοστό μικρότερο του 5% του συνολικού αριθμού των υποβαλλομένων δικαιολογητικών δαπανών ασφαλισμένων εκάστου παρόχου και κατ’ ελάχιστο αριθμό 10 δικαιολογητικών δαπάνης.

Rebate και claw back & συμβάσεις

Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας εισάγει διάταξη προκειμένου να μπορέσει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να εισπράξει και να συμψηφίσει ανείσπρακτα ποσά από rebate και claw back παλαιότερων ετών.

Συγκεκριμένα, «το ποσό της επιστροφής που οφείλει ο πάροχος υπολογίζεται επί των νομίμων παραστατικών και συμψηφίζεται με το ποσό που οφείλει να καταβάλει ο ΕΟΠΥΥ στον πάροχο, εντός του ίδιου ή/και του προηγούμενου ή/και των επόμενων ετών».

Παράλληλα, με διάταξη δίνεται η δυνατότητα, εφεξής, στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ να συνάπτει και να ανανεώνει συμβάσεις μόνο με Απόφαση του, με στόχο, όπως τονίζεται, να μη διακοπεί η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Διάταξη και για τα «χαμένα» €24 εκατ.

Με την τροπολογία κλείνει και το θέμα του κονδυλίου των 24 εκατ. ευρώ, που όπως είχε καταγγελθεί από τη ΝΔ, είχε αρχικά προβλεφθεί ως πίστωση για τους παρόχους της Αττικής, αλλά στην πορεία… «χάθηκαν τα ίχνη του» (εδώ και εδώ).

«Η παρούσα διάταξη κρίνεται απαραίτητη για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι τακτοποιείται οφειλή ποσού 24 εκ. ευρώ του εν λόγω φορέα προς παρόχους του, το οποίο του χορηγήθηκε με την αρ. πρωτ. 2/90406/9.12.2014 Απόφαση», τονίζεται στην τροπολογία.

Το ποσό περιλαμβάνεται στο ταμειακό υπόλοιπο του προϋπολογισμού έτους 2016 και διατίθεται για το τρέχον οικονομικό έτος, ως εξής:

α) 12.000.000 € στα Διαγνωστικά Κέντρα

β) 6.000.000 € στις Ιδιωτικές Ψυχιατρικές Κλινικές

γ) 6.000.000 € στις Αμοιβές για φυσικοθεραπευτές.

Τροπολογία _ΕΟΠΥΥ
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ