2016-05-22 09:24:28
Φωτογραφία για Ν. ΒΟΤΣΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ VD
Ευκλ. Τσακαλώτος: Ο Αντ. Σαμαράς θέλει να ρίξει 

τον Κυρ. Μητσοτάκη

Δεν θα δοκιμαστεί η κυβερνητική πλειοψηφία στην κρίσιμη ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου που τίθεται το απόγευμα της Κυριακής προς ψήφιση εκτιμά ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και συνδέει τη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με το επικείμενο Eurogroup. Αναγνωρίζει ότι τα μέτρα είναι δύσκολα, σημειώνει ωστόσο ότι υπάρχουν θετικές δικλείδες που επιτρέπουν αισιοδοξία.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Βούτσης αναφέρεται στη φορολογία και δέχεται ότι η αύξηση των έμμεσων φόρων είναι απόφαση της κυβέρνησης, υπογραμμίζει όμως πως έχουν καταβληθεί προσπάθειες για δικαιότερη κατανομή των βαρών και για την αποτροπή οριζόντιων μειώσεων στα εισοδήματα και υπενθυμίζει ότι το στρατηγικό σχέδιο της κυβερνώσας Αριστεράς είναι να δώσει το δικό της αποτύπωμα ενός εναλλακτικού δρόμου εξόδου από την κρίση υπέρ των εργαζομένων και με τρόπο που δεν θα διαλύεται ο κοινωνικός ιστός.


«Δεν διαπραγματευόμαστε με τον κ. Σόιμπλε. Διαπραγματευόμαστε με τους θεσμούς, και μάλιστα έχει προστεθεί και η επικουρία του ψηφισμένου και δημοκρατικά νομιμοποιημένου Ευρωκοινοβουλίου», απαντά ο πρόεδρος της Βουλής όταν ερωτάται για το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών από τη μια επιθυμεί την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά από την άλλη απορρίπτει τις προτάσεις του Ταμείου για την ελάφρυνση του χρέους.

Για τη δήλωση του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα ότι η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε στη χώρα το τρίτο μνημόνιο, ο κ. Βούτσης σημειώνει ότι ο κ. Στουρνάρας γνωρίζει όλα τα δεδομένα που οδήγησαν στη συμφωνία του καλοκαιριού και στην αποφυγή της παγίδας που είχε στηθεί για τη χώρα και εκφράζει τη λύπη του γιατί ο επικεφαλής της ΤτΕ προχώρησε σε μια τέτοια δήλωση αντί να στρέφει τα πυρά του σε εκείνους που μηχανεύτηκαν, εκπόνησαν και εφάρμοσαν ένα σχέδιο ασφυξίας για την Ελλάδα και δεν παίρνει την ευθύνη να τοποθετηθεί δημόσια για το υπαρκτό αυτό σχέδιο κατά της χώρας.

Για το εκλογικό σύστημα απαντά πως η αφετηρία που θα προσεγγίσει η αριστερά αυτό το θέμα, όταν ξεκινήσει η συζήτηση επί της ουσίας, δεν μπορεί παρά να είναι η απλή αναλογική. Διατυπώνει ωστόσο την άποψη και διευκρινίζει ότι είναι η προσωπική του άποψη, ότι η παρούσα φάση έχει άλλες προτεραιότητες.

Στην ερώτηση με ποια τομή ή μεταρρύθμιση θα ήθελε να συνδεθεί η θητεία του ως προέδρου της Βουλής, ο Νίκος Βούτσης περιγράφει μια Βουλή που θα είναι ανοιχτή στην κοινωνία, ανοιχτή στους προβληματισμούς για τα μεγάλα σύγχρονα διακυβεύματα.

Ευκλ. Τσακαλώτος: Ο Αντ. Σαμαράς θέλει να ρίξει τον Κυρ. Μητσοτάκη

«Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει να ρίξει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με αφορμή αναφορές για τηλεφώνημα του π. πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Ν.Δ., στο οποίο φέρονται να συζήτησαν τη στάση της Ν.Δ. στο πολυνομοσχέδιο. Ο υπουργός είπε ότι: «Ο κ. Μητσοτάκης σκεφτόταν να ψηφίσει το Ταμείο. Είναι κρίμα ο κ. Σαμαράς να του αλλάζει αυτή την προοπτική». Και σχολίασε: «Πριν από 23 χρόνια ένας μελλοντικός πρωθυπουργός έριξε ένα πρωθυπουργό. 23 χρόνια μετά νομίζω ότι θέλει να ρίξει έναν άλλο Μητσοτάκη, αλλά πριν γίνει πρωθυπουργός».

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για το αποτέλεσμα του Eurogroup δίνοντας έμφαση στο θέμα του χρέους, καθώς, όπως υπογράμμισε: «Αν πάρουμε κάτι για το χρέος θα αρχίσει η αντίστροφη πορεία. Θα είναι σήμα στις αγορές για οικονομική σταθερότητα». «Δεν θα πω τι θα δούμε στο Eurogroup στις 24 Μαΐου. Θα πω τι δεν θα δείτε. Δεν θα δείτε το υποσημείωμα ότι θα κουρέψουμε τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και τα ομόλογά τους που σημαίνει ότι θα χρειαστούν πάλι ανακεφαλαιοποίηση. Ό,τι πάρουμε στο χρέος θα είναι με ορισμό, δεν θα είναι μία υπόσχεση "θα δώσουμε κάτι, αν χρειαστεί", θα υπάρχει αυτόματος και αντικειμενικός τρόπος», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο και στο Ταμείο ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι τον έλεγχο ασκεί η κυβέρνηση και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ιδιωτικοποίησης ΔΕΚΟ (π.χ. ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ). «Υπάρχει ρητή αναφορά που αποκλείει την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών κοινωνικού συμφέροντος», είπε και επιπλέον κατέθεσε νομοθετική βελτίωση στην οποία αναφέρεται: «Ό,τι γίνεται θα είναι προς το συμφέρον της εταιρείας και του δημοσίου συμφέροντος». Υπενθύμισε ακόμη ότι το Δ.Σ. του Ταμείου υποχρεώνεται να συζητά την Έκθεσή του στη Βουλή και παρουσιάζει στη Βουλή το πρόγραμμά του, ενώ το στρατηγικό σχέδιο του Ταμείου θα εγκρίνεται από το υπουργείο Οικονομικών.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Mε το νυστέρι !! (89-84)
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Mε το νυστέρι !! (89-84)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ