2016-06-17 01:55:13
Φωτογραφία για Γιάννενα: Άγονοι διαγωνισμοί λόγω γραφειοκρατίας
Δυστοκία στους διαγωνισμούς και δημοπρατήσεις έργων αντιμετωπίζει ο Δήμος Ιωαννιτών για λόγους που έχουν να κάνουν με την οικονομική συγκυρία, αλλά και με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διαδικασίας.

Το θέμα έθεσε ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας κατά την έναρξη της χθεσινοβραδινής

συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, επισημαίνοντας ότι παρά τις δυσκολίες, έχουν ανοίξει πολλά «μέτωπα» σε επίπεδο έργων, σε όλες τις δημοτικές ενότητες.

«Ωστόσο στη συγκεκριμένη περίοδο η αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες καταστάσεις, άγονους διαγωνισμούς και επαναδημοπρατήσεις, σε περιπτώσεις που δεν φανταζόμασταν καν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, μεταξύ αυτών των δυσκολιών είναι το νέο σύστημα ηλεκτρονικών διαγωνισμών που εφαρμόζει ο Δήμος, ένας από τους πρώτους δήμους της χώρας.

Όμως, πρακτικά η διαδικασία φαίνεται να έχει πολλά προβλήματα, καθώς απαιτείται μια σειρά δικαιολογητικών, ενώ πρόκειται για μια συγκεκριμένη ηλεκτρονική διαδικασία, με την οποία εργολάβοι και προμηθευτές δεν έχουν ακόμη εξοικειωθεί.


Για το λόγο αυτό έκανε έκκληση στους ντόπιους εργολάβους και προμηθευτές, προκειμένου να μην αποκλείονται από την διαδικασία, να συμμορφωθούν με τις προδιαγραφές, να πιστοποιηθούν και να καταθέτουν εγκαίρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Εκτός από αυτό βέβαια, πολλές επιχειρήσεις, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, δεν έχουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, που είναι ένα ακόμη πρόβλημα που δημιουργείται.

«Υπάρχουν άγονοι διαγωνισμοί για άσφαλτο, κάτι που δεν είχε γίνει ξανά στο παρελθόν, ή για μισθώσεις οχημάτων για πυροπροστασία. Επίσης, έχουμε και τις μεγάλες απεργίες, κυρίως των μηχανικών, που απέχουν από επιτροπές, με αποτέλεσμα να μη προχωρούν διαγωνισμοί για μεγάλα έργα», σημείωσε.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Πολλές ερωτήσεις δέχθηκε η δημοτική αρχή από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας επανέλαβε την πρόταση της παράταξης για ψήφισμα σχετικά με τις αλβανικές προκλήσεις, ενώ έθεσε και το θέμα της αστυνόμευσης στην περιοχή του Κατσικά.

Αστυνόμευση ζήτησε και ο αντιδήμαρχος Γ. Βίνης, σημειώνοντας πως πιθανότατα πρόσφυγες έχουν «ρημάξει» κήπους, άποψη την οποία κατέθεσε και κάτοικος της περιοχής που παραβρέθηκε στην συνεδρίαση.

«Ό,τι έχει σχέση με το προσφυγικό είναι ευθύνη της κυβέρνησης, ο δήμος έρχεται επικουρικά», σημείωσε ο κ. Μπέγκας απαντώντας. «Τα θέματα ασφάλειας είναι θέματα της Αστυνομίας και του Στρατού και στα ζητήματα υγιεινής πιέζουμε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση», σημείωσε, ενώ ανέφερε ότι ο Δήμος συμμετέχει στο συντονιστικό έστω και με επιφυλάξεις.

Αναλυτική ενημέρωση και συνεργασία για τη λίμνη ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης, καθώς και για την διατλαντική συμφωνία εμπορίου, τονίζοντας ότι είναι ένα σημαντικό θέμα που αφορά και την τοπική κοινωνία.

Θέματα όπως η ΔΕΥΑΙ, νέες συνδέσεις αποχετευτικού, το Τζαμί της Καλούτσιανης και την διαδικασία εγκατάστασης της Αρχιτεκτονικής στο Παπαζόγλειο έθεσε η παράταξη «Γιάννενα τώρα», με τον επικεφαλής της Άρη Μπαρτζώκα να κάνει λόγο και για μεγάλη καθυστέρηση στις παιδικές χαρές.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ SPIDER

Στήριξη στους εργαζόμενους της μεταλλοβιομηχανίας ζήτησε ο επικεφαλής της ΔΡΑΣΥ Σωτήρης Μαλάμος, με αφορμή και την εκ νέου παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο εργαζομένων.

Οι εργάτες της Spider ζήτησαν την συμβολή του δήμου Ιωαννιτών αφενός για την ανακούφισή τους από ανταποδοτικά τέλη αφετέρου για μια επαφή με την Πολιτεία, προκειμένου να μη χάσουν τους μισθούς τους, αλλά και να λειτουργήσει ξανά το εργοστάσιο το οποίο θα είναι επικερδές, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος τους, καθώς αφορά μια μονοπωλιακή αγορά.

«Είμαστε 108 εργάτες, σε άθλια οικονομική κατάσταση, άρχισαν οι εξώσεις, δεν έχουμε ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πρέπει να τεθεί το αίτημα να λειτουργήσει ξανά το εργοστάσιο το οποίο είναι επικερδές», σημείωσε.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ