2016-12-13 13:00:31
Φωτογραφία για Στο μάτι των θεσμών οι τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων
Δεν κλείνουν οι "πληγές” στα οικονομικά της Υγείας. Μετά το φάρμακο και το "ταμείο” των δημόσιων νοσοκομείων, που μονοπώλησαν τις επαφές που είχε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των θεσμών κατά την προηγούμενη επίσκεψή τους στην Αθήνα, στο στόχαστρο μπαίνει τώρα ο προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις και η υπέρβαση που καταγράφεται στο φετινό κονδύλι, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια.

Ήδη έχει λάβει χώρα συνάντηση του Α. Ξανθού με και των θεσμών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όπου τέθηκαν επί τάπητος οι υποβολές των διαγνωστικών κέντρων για τη χρονιά που διανύουμε, αλλά και το ενδεχόμενο επιβολής πιο αυστηρών μέτρων στη συνταγογράφηση των παραπεμπτικών, ώστε να κρατηθούν χαμηλά οι δαπάνες.

Εκπρόσωποι από την αγορά των διαγνωστικών κέντρων δεν μπορούν να αποκλείσουν νέο "ψαλίδι” στις τιμές αποζημίωσης των εξετάσεων σε περίπτωση που οι θεσμοί δεν μείνουν ικανοποιημένοι από την εξέλιξη του κόστους και σημειωθεί μεγάλη απόκλιση σε σύγκριση με τον κλειστό προϋπολογισμός των 302 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί από τον ΕΟΠΥΥ στα διαγνωστικά κέντρα. 


Ο κίνδυνος για την επιβολή περαιτέρω μέτρων στο χώρο των διαγνωστικών είναι σοβαρός. Είναι χαρακτηριστικό πως οι δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις, παρά τη μεγάλη μείωση των τιμών αποζημίωσης που ισχύουν από τις αρχές του έτους, έχουν τεθεί εκτός ελέγχου. Το πρώτο εξάμηνο η δαπάνη ανήλθε σε 183 εκατ. ευρώ, έναντι 157 εκατ. με βάση τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Πέρσι η συνολική δαπάνη για τις εξετάσεις είχε ανέλθει στα 553 εκατ. ευρώ. 

Και όλα αυτά την ώρα που μόλις πριν από ένα μήνα περίπου δόθηκαν νέες οδηγίες για τη συνταγογράφηση εξετάσεων, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να υπάρχει χρονικό διάστημα ανάμεσα στα παραπεμπτικά, ενώ παράλληλα γίνεται υπολογισμός της μέσης δαπάνης ανά παραπεμπτικό κάθε ειδικότητας ανάλογα με τον κωδικό νόσου. Όταν ο γιατρός ξεπερνά το 20% του μέσου παραπεμπτικού θα καταγράφεται η υπέρβαση και θα ενημερώνεται ο ΕΟΠΥΥ. 

Στελέχη από τον κλάδο των διαγνωστικών κάνουν ήδη λόγο για απώλειες που ξεπερνούν το 40% την τελευταία τριετία, και εξαιτίας των απανωτών περικοπών στις τιμές αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ (από την αρχή του έτους οι τιμές των 51 διαγνωστικών εξετάσεων οι οποίες είχαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαγνωστική δαπάνη μειώθηκαν μεσοσταθμικά σε ποσοστό 43%, ενώ οι υπόλοιπες εργαστηριακές εξετάσεις μειώθηκαν 9%), αλλά και λόγω των απαιτήσεων των επιστροφών για τη δαπάνη πέραν του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ (claw back). 

Είναι άλλωστε ενδεικτική η τελευταία μελέτη της Infobank Hellastat, όπου φαίνεται ότι τα τελευταία 3 χρόνια τα έσοδα του κλάδου εμφανίζουν καθοδική πορεία, καθώς η επιβολή των οριζόντιων μέτρων του rebate και του claw back υποχρέωσε πολλές μονάδες να επιστρέφουν περίπου το 35%-50% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους.

Το 2013 τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κατέβαλαν σε claw back και rebate το 45% επί των εξετάσεων που διενεργήθηκαν, ενώ για το 2014 το 50%. Αναφορικά με το τελευταίο έτος, το εν λόγω ποσοστό εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε εκ νέου γύρω στο 50%.

Ταυτόχρονα, οι τιμές για αρκετές ιατρικές εξετάσεις ήταν στάσιμες σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα για περισσότερο από μια 15ετία. Όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι της αγοράς, πολλές εξετάσεις ήδη αποζημιώνονται κάτω από το κόστος τους. Σύμφωνα σε με ανακοίνωση των διαγνωστικών κέντρων, τα παραπάνω προβλήματα έχουν θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία του 30% των επιχειρήσεων.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

[email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ