2016-12-19 00:01:09
Φωτογραφία για Ενισχύεται το Πεζικό (ΠΖ)
Η αναδιοργάνωση, οι προσθήκες και οι βελτιώσεις του «παραπονεμένου» Όπλου

Η μερική αναδιοργάνωση των μονάδων του Πεζικού, σε συνδυασμό με ένα ας το ονομάσουμε «εξοπλιστικό τρικ» για τη βελτίωση της ισχύος πυρός του κάθε στρατιώτη ατομικώς και της προσωπικής του προστασίας, είναι τα πιο σημαντικά σημεία της προσπάθειας που καταβάλλεται από το Γενικό Επιτελείο Στρατού για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητος του ένδοξου Όπλου, του «Όπλου του Αίματος και της Θυσίας», όπως χαρακτηριστικώς αποκαλείται.

Το Πεζικό, ο «Βασιλεύς των Όπλων», καθώς είναι πρώτο στη σειρά μεταξύ των Όπλων του Στρατού Ξηράς (Πεζικό, Πυροβολικό, Ιππικό - Τεθωρακισμένα, Μηχανικό, Διαβιβάσεις και Αεροπορία Στρατού), είναι αυτό που, εκ διαμέτρου αντίθετα, ενισχύθηκε στον μικρότερο δυνατό βαθμό όλα τα περασμένα χρόνια. Την ίδια περίοδο ενισχύθηκε - κατά πολλούς, «υπερβολικώς»- το Όπλο των Τεθωρακισμένων με την απόκτηση των υπερσύγχρονων αρμάτων μάχης Leopard-2Α6ΗΕL και Leopard-2Α4, της λεγόμενης «ενδιαμέσου λύσεως», μαζί με το ξεχωριστό πρόγραμμα της αποκτήσεως ικανού αριθμού πυρομαχικών για τα πυροβόλα των 120 χιλιοστών των προαναφερθέντων τύπων αρμάτων, που ολοκληρώθηκε προσφάτως
. Ενισχύθηκε επίσης πολύ σημαντικώς το Όπλο του Πυροβολικού με την απόκτηση των υπερσύγχρονων αυτοκινούμενων πυροβόλων PzΗ-2000GR από τη Γερμανία, των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων ΜLRS από τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τα βλήματα μακρού πλήγματος ΑΤΑCMS, που βάλλονται από τους ίδιους εκτοξευτές. Επίσης, γνωστή είναι η ενίσχυση του αντιαεροπορικού πυροβολικού με την απόκτηση συστημάτων κατευθυνόμενων βλημάτων μικρού και μέσου βεληνεκούς SΑ-8Β Osa και Τοr-Μ1. Επιπλέον, από διάφορες πηγές (αποθέματα του αμερικανικού και του γερμανικού Στρατού) αποκτήθηκαν αυτοκινούμενα πυροβόλα, που εντάχθηκαν στον Ε.Σ. με ταυτόχρονη απόσυρση των έως τότε ρυμουλκούμενων πυροβόλων, που υπάρχουν πλέον σε ελάχιστες μονάδες.

ΔΙΑΒΙΒΑΣΕΙΣ. Ακόμη, οι Διαβιβάσεις ενισχύθηκαν με την απόκτηση και ένταξη σε αυτές των μη επανδρωμένων αεροπορικών οχημάτων (UAV), τύπου Sperwer, γαλλικής κατασκευής, ενώ και η Αεροπορία Στρατού, εκτός της αναδείξεώς της σε ξεχωριστό Όπλο του Στρατού, ενισχύθηκε με αριθμό επιθετικών και μεταφορικών ελικοπτέρων - διαδικασία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Επομένως, το μοναδικό «παραπονεμένο» Όπλο του Ελληνικού Στρατού -όχι με την έννοια ότι δεν ενισχύθηκε καθόλου, αλλά ότι ενισχύθηκε λιγότερο συγκριτικώς με τα υπόλοιπα- ήταν το Πεζικό, που επιπρόσθετα είναι και το πλέον πολυάνθρωπο.

ΤΕΣΣΕΡΑ ΒΗΜΑΤΑ. Τι γίνεται για τη βελτίωση του Όπλου του Πεζικού υπό την καθοδήγηση του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστρατήγου Βασιλείου Τελλίδη, και του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου;

Πρώτον, έχει ξεκινήσει η προσπάθεια μιας «μίνι» αναδιοργανώσεως, αρχίζοντας από την ενίσχυση της Ομάδος Μάχης του Πεζικού, που αποτελεί τον βασικό «πυρήνα» δυνάμεώς του. Τρεις Ομάδες Μάχης συνθέτουν μία διμοιρία και τρεις διμοιρίες μάχης, μαζί με τη διμοιρία υποστηρίξεως και τη διμοιρία διοικήσεως, συνθέτουν έναν λόχο Πεζικού. Αντιστοίχως, τρεις λόχοι Πεζικού, με έναν λόχο υποστηρίξεως και λόχο διοικήσεως, συνθέτουν ένα τάγμα μηχανοκίνητου Πεζικού, που είναι πλέον πλήρως μηχανοκίνητο κυρίως με ΤΟΜΠ Μ-113Α1/Α2 και ΤΟΜΑ διαφόρων τύπων για τον λόχο υποστηρίξεως με τα βαρέα όπλα (όλμους, αντιαρματικά, πολυβόλα). Τώρα βρισκόμαστε στη φάση ενισχύσεως της ισχύος πυρός της κάθε ομάδας, που αποτελείται από 10 στρατιώτες, με την ένταξη σε αυτήν ενός πολυβομβιδοβόλου. που έως τώρα φερόταν επί οχήματος Hummer και ήταν στη διάθεση του διοικητή λόχου. Έτσι ενισχύεται η ισχύς πυρός της Ομάδος Μάχης, που έχει επιπλέον και ένα πολυβόλο, ενώ «απελευθερώνεται» και το όχημα Hummer, που εντάσσεται πλέον στη διμοιρία αναγνωρίσεως. Με τον τρόπο αυτόν ο επικεφαλής της κάθε διμοιρίας, ο διμοιρίτης, θα έχει στη διάθεσή του τρία πολυβομβιδοβόλα και τρία πολυβόλα, έχοντας έτσι ικανή βάση πυρός για να υποστηρίξει μία κίνηση της διμοιρίας του, χωρίς να περιμένει για τον σκοπό αυτόν την υποστήριξη του λόχου του, όπως γινόταν έως τώρα.

Δεύτερον, βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για τη βελτίωση του βασικού τυφεκίου του στρατιώτη του Ε.Σ., του G3Α3, με βάση τα χρήσιμα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η μελέτη αυτή προβλέπει, μεταξύ των άλλων, την τοποθέτηση σπαστού κοντακίου αντί του σταθερού, καθώς η παρουσία του τελευταίου προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο κράτημα του τυφεκίου και συνακολούθως στην εκτέλεση βολών από τα γυναικεία στελέχη των μονάδων του Πεζικού, των οποίων ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς. Ακόμα, προβλέπει την προσθήκη μιας κάθετης, μικρής λαβής κάτω από τον χετροφυλακτήρα του τυφεκίου, για να έχει καλύτερο κράτημα και καλύτερη σκόπευση, όπως ακριβώς η αραβίδα Μ4 των Ειδικών Δυνάμεων. Τα εξαχθέντα συμπεράσματα από τις μάχες στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν έδειξαν ότι το 50% των βολών γίνονται «εκ του ορθίως», 40% «εκ του γονυπετώς» και μόνο το 10% «εκ του πρηνηδόν». Επομένως, η λαβή είναι βασική για τη βελτίωση της σκοπεύσεως στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Προβλέπεται ακόμα η προσθήκη βομβιδοβόλου Μ203 κάτω από την κάννη, όπως ακριβώς και στην αραβίδα Μ4/Μ203 των Ειδικών Δυνάμεων, αυξάνοντας έτσι κατακόρυφα την ισχύ πυρός ανά στρατιώτη. Επίσης, προβλέπεται στη μελέτη η τοποθέτηση στο άνω μέρος του G3Α3 ειδικού μηχανισμού-βάσεως, επί του οποίου θα μπορεί να τοποθετηθεί βοήθημα σκοπεύσεως τύπου «red dot». Το όλο αυτό πακέτο των βελτιώσεων ανά τυφέκιο υπολογίζεται σε περίπου 300 ευρώ, ενώ η σκέψη είναι για την «αναβάθμιση» όχι όλων των τυφεκίων του Πεζικού, αλλά τουλάχιστον των κρίσιμων μονάδων στη Θράκη και σε νησιά του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Τρίτον, υπάρχει σκέψη για βελτίωση της ατομικής προστασίας του κάθε μαχητή με την αλλαγή των αντιθραυσματικών πλακών που θα μπαίνουν και θα βγαίνουν στο γιλέκο μάχης.

Τέταρτον, διατηρήθηκε για δεύτερη χρονιά ως επικεφαλής της αρμόδιας Διευθύνσεως Πεζικού του ΓΕΣ ο Υποστράτηγος Φαραντάτος, ένας εξαιρετικός αξιωματικός και άριστος γνώστης των θεμάτων του κλάδου, ο οποίος έχει πλέον τον χρόνο να κάνει καίριες προτάσεις και εισηγήσεις στην ιεραρχία, επ' ωφελείαν του Όπλου του.

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 18/12/2016 – ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ - [email protected])

ΠΗΓΗ: http://staratalogia.blogspot.gr/2016/12/blog-post_26.html
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ