2016-12-24 22:17:08
Φωτογραφία για Στην Exxon Mobil – Qatar Petroleum το τεμάχιο 10 της ΑΟΖ
Στο πλαίσιο του 3ου Γύρου Χορήγησης Αδειών Έρευνας Υδρογονανθράκων σε υπεράκτιες περιοχές της Κύπρου, στα τεμάχια 6, 8 και 10... της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου, το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία, αφού έλαβε υπόψη την υποβληθείσα εισήγηση του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, καθώς και την εισηγητική έκθεση της τεχνοκρατικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Υδρογονανθράκων, επέλεξε τους ακόλουθους αιτητές για διαπραγμάτευση των όρων και των προνοιών των Συμβολαίων Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής:

• Ερευνητικό Τεμάχιο 6: Eni Cyprus Limited / Total EandP Cyprus B.V.

• Ερευνητικό Τεμάχιο 8: Eni Cyprus Limited

• Ερευνητικό Τεμάχιο 10: ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited / Qatar Petroleum International Upstream O.P.C.

Επιπρόσθετα, το Υπουργικό Συμβούλιο όρισε ομάδα, της οποίας θα προΐστανται ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και ο Υπουργός Οικονομικών, για τον σκοπό της διαπραγμάτευσης των όρων και προνοιών των Συμβολαίων με τους επιλεγέντες αιτητές.


Στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση είναι επιτυχής, και εφόσον εγκριθεί το κείμενο του Συμβολαίου ανά τεμάχιο από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα χορηγηθούν οι σχετικές Άδειες Έρευνας Υδρογονανθράκων. Στην αντίθετη περίπτωση, θα κληθούν σε διαπραγμάτευση οι επιλαχόντες αιτητές.

Λακκοτρύπης: Αισιοδοξία για προοπτικές τεμαχίου 10

Ερωτηθείς για το τεμάχιο 10, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, είπε ότι "το γεγονός ότι είχαμε πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις τόσο από τεχνικής όσο και οικονομικής άποψης για το συγκεκριμένο τεμάχιο μας αφήνει αισιόδοξους για τις προοπτικές του.

Βεβαίως, με βάση και τις τεχνικές προτάσεις που έχουμε λάβει, θα πρέπει να γίνουν γεωτρήσεις για να αποδειχθεί και το ενεργειακό δυναμικό του κάθε τεμαχίου, αλλά το γεγονός ότι έχουμε λάβει αυτού του είδους τις προτάσεις για επενδύσεις σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για τον τομέα των υδρογονανθράκων μας αφήνει συγκρατημένα αισιόδοξους".

Ερωτηθείς για τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, ο κ. Υπουργός είπε ότι "θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, από την απόσταση που θα διανύσουν οι δύο πλευρές στη διαπραγμάτευση. Θα θέλαμε να ολοκληρώσουμε μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου".

Σε ερώτηση τι θα διαλαμβάνει η διαπραγμάτευση, είπε "όλους τους όρους που έχετε δει - και είναι δημοσιευμένο το έγγραφο του διαγωνισμού - οι όποιοι ήταν στη βάση των κριτηρίων αξιολόγησης και με τους οποίους πήραμε σήμερα την απόφαση. Η προσπάθεια θα είναι να βελτιωθούν αυτοί οι όροι τόσο οι τεχνικοί, οικονομικοί όσο και νομικοί πάνω στο συμβόλαιο".

Σε ερώτηση πότε θα γίνουν οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις, ο κ. Υπουργός είπε ότι "έχουμε ουσιαστικά το κάθε συμβόλαιο έρευνας αναλογικού καταμερισμού, είναι χρονικής διάρκειας επτά ετών η οποία χωρίζεται σε τρεις περιόδους. Η πρώτη είναι τρία χρόνια, η δεύτερη δύο χρόνια και η τρίτη είναι δύο χρόνια". Πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι ένα από τα θέματα της διαπραγμάτευσης.

Ερωτηθείς είπε ότι "ένα από τα βασικά κριτήρια της τεχνικής αξιολόγησης ήταν ο αριθμός και η ταχύτητα των γεωτρήσεων της κάθε εταιρείας ή κοινοπραξίας".

Σε ερώτηση είπε ότι για το τεμάχιο 12 ότι "βρισκόμαστε στο στάδιο συζήτησης των εταιρειών μεταξύ τους για τη σύναψη συμβολαίων πώλησης. Είναι το πλέον ουσιαστικό επόμενο βήμα να γίνει για να προχωρήσουμε σε δεσμευτικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής".

Κληθείς να πει αν ενδεχόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό επηρεάζουν τα ενεργειακά θέματα, ο κ. Υπουργός είπε ότι "βλέπετε ότι προχωράμε με βάση τον προγραμματισμό μας διότι η βασική μας προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι περαιτέρω ερευνητικό πρόγραμμα και αν είναι δυνατόν περαιτέρω ανακαλύψεις, κάτι που θα μας βοηθήσει να αξιολογήσουμε καλύτερα το ενεργειακό δυναμικό. Από εκεί και πέρα, άλλο η στρατηγική μας για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στην κυπριακή ΑΟΖ, άλλο οι διαδικασίες για το Κυπριακό".

Ερωτηθείς αν οι εταιρείες και οι κοινοπραξίες θα αναμένουν τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων της ΤOTAL το 2017, ο κ. Υπουργός είπε ότι "η κάθε γεώτρηση που γίνεται στην περιοχή μας, είτε πετυχημένη είτε αποτυχημένη, δίνει πάρα πολύ σημαντικά στοιχεία στην προσπάθεια μας να ερμηνεύσουμε τη γεωλογία της κυπριακής ΑΟΖ.

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και οι συζητήσεις που έχουμε με την αιγυπτιακή πλευρά για να λάβουμε τα γεωλογικά στοιχεία της γεώτρησης του Zohr, που δεν μας αφορούν άμεσα, αλλά θα μας βοηθήσουν να σχηματίσουμε μια καλύτερη εικόνα ως προς τη γεωλογία της περιοχής μας. Έτσι, εκείνα τα στοιχεία και η γεώτρηση που προγραμματίζεται εντός του δεύτερου τριμήνου του 2017 από την TOTAL στο τεμάχιο 11 θα είναι πολύ σημαντική".
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ