2016-12-26 15:18:12
Φωτογραφία για «Σώστε μας από την Τουρκία»
Σημαίνοντες Τουρκοκύπριοι «βλέπουν» την επίτευξη λύσης ως τη μόνη επιλογή για να «ξεφύγουν» από την αγκαλιά της Τουρκίας Στις ελεύθερες περιοχές, όπως είναι λογικό, έχουμε επικεντρωθεί στην συζήτηση για τις εγγυήσεις, για το αν θα συνεχίσει να υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία, πόσοι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, πόσοι θα πάρουν αποζημιώσεις και εσχάτως η κουβέντα «άνοιξε» για το αν αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση, ή απλά ένα ακόμη στάδιο στις διαπραγματεύσεις για λύση που διαρκούν πάνω από 40 χρόνια.

Αυτό που αγνοούν, όμως, οι περισσότεροι Ελληνοκύπριοι είναι το κλίμα στα κατεχόμενα ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους. Πριν από λίγες ημέρες βρεθήκαμε παρόντες σε ένα τραπέζι με Τουρκοκύπριους από όλες τις άρχουσες τάξεις της εκεί κοινωνίας. Στο τραπέζι ήταν ένας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον τομέα του Real Estate, ένας τραπεζίτης, ένας «κυβερνητικός υπάλληλος» και ένας «βουλευτής» στη ψευδοβουλή των κατεχομένων.


Η κουβέντα ήταν άκρως ενδιαφέρουσα και την περισσότερη ώρα το μόνο που κάναμε ήταν να ακούμε και να καταγράφουμε. Αλλά, το συμπέρασμα είναι ένα: Οι Τουρκοκύπριοι περιμένουν από εμάς να τους σώσουμε από την «ασφυκτική» αγκαλιά του Ερντογάν και της Τουρκίας.

Ο επιχειρηματίας που ασχολείται με τα κτηματομεσιτικά, μας περιέγραψε με λίγα λόγια την κατάσταση:

«Όσο η οικονομία της Τουρκίας είναι σε τέτοια χάλια και συνεχίζεται η κάτω βόλτα, ολοένα και περισσότεροι Τούρκοι προσπαθούν να βρουν διέξοδο προς την βόρεια Κύπρο. Μόνο τον προηγούμενο μήνα είχα 5.000 εγγραφές στην αναμονή για σπίτι και μετακόμιση στην Κύπρο. Με την κρίση στην Τουρκία δεν είναι πλέον μόνο οι πλούσιοι που θέλουν εξοχικό στην Κύπρο για να είναι κοντά στην παραλία και τα καζίνο, αλλά και της μεσαίας τάξης Τούρκοι που ψάχνουν διέξοδο και μια καλύτερη ευκαιρία στην Κύπρο».

Σε αυτό συμφώνησαν και οι υπόλοιποι στο τραπέζι, οι οποίοι είχαν όλοι τους να προσθέσουν ιστορίες που γνωρίζουν:

«Δεν μπορείτε να το καταλάβετε εσείς οι Ελληνοκύπριοι, επειδή δεν το ζείτε. Όταν η Κύπρος φαντάζει σαν παράδεισος σταθερότητας και ηρεμίας σε 60 εκατομμύρια Τούρκων, τι νομίζετε ότι θα γίνει; Λίγο ακόμη να συνεχιστεί όλο αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία με τον Ερντογάν, τις ελευθερίες και την οικονομία, όλοι θα θέλουν να έρθουν εδώ».

Ο τραπεζίτης μας ανέφερε ότι «μπορεί οι τουρκοκυπριακές τράπεζες να μην έχουν την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και να χρειαστούμε λίγο χρόνο για να συμμορφωθούμε με τις απαιτήσεις της, αλλά όταν περάσουμε τους ελέγχους, θα μπορέσουμε να ενώσουμε τους Τούρκους με την Ευρώπη. Αντί να πηγαίνουν τα χρήματά τους στην Γερμανία και την Ελβετία, οι πλούσιοι Τούρκοι θα τα φέρνουν στο νησί. Γι’ αυτό θέλουμε τη λύση. Περισσότερο και από σας».

Μας μετέφεραν ότι στα κατεχόμενα οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση. Αλλά δεν μας μίλησαν για προσάρτηση από την Τουρκία και άλλα τέτοια που ακούγονται, μιλούσαν για κάτι εντελώς διαφορετικό:

«Η οικονομία είναι τα πάντα. Αν δεν έχουμε άλλους πελάτες από την Ευρώπη, αν δεν έχουμε σε ποιον να πουλήσουμε σπίτια, αναπτύξεις γης, αν δεν έχουμε τίτλους ιδιοκτησίας, ή αποζημιώσεις ή ένα ξεκάθαρο καθεστώς, τότε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο παρά να πουλήσουμε στους Τούρκους. Και κανείς μας δεν το θέλει αυτό, γιατί ξέρουμε τι συνεπάγεται.

Με την Τουρκία μπορούμε να έχουμε πολύ καλές εμπορικές σχέσεις, έχουμε προνομιακή σχέση και η επανένωση του νησιού και η είσοδος μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα φέρει πολλές επενδύσεις, χρήματα και δουλειές για τον κόσμο. Για όλους και Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Εξάλλου, το χρήμα δεν κοιτάει εθνικότητες. Δείτε τι γίνεται στην Ελλάδα, με τις επενδύσεις των μεγάλων τουρκικών ομίλων στον τουρισμό. Σκεφτείτε τι θα μπορούσε να γίνει η Κύπρος με το πλεονέκτημα της γλώσσας, της ευρωπαϊκής σταθερότητας, του ευρώ και τα κεφάλαια προς επένδυση που έχουν οι τουρκικοί όμιλοι. Πόσο πάνω θα πάει ο τουρισμός».

Η κουβέντα είχε «ζεσταθεί» για τα καλά και μας είπαν για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία:

«Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι αβεβαιότητα υπάρχει. Οι περισσότεροι στο πραξικόπημα στήριξαν τον Ερντογάν, γιατί είχαν απέναντί τους το στρατό και τη δικτατορία. Αλλά από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, υπάρχει φοβερή αβεβαιότητα, υπάρχει καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθεροτυπίας. Εμείς είμαστε Κύπριοι, έχουμε διαβατήρια ευρωπαϊκά, έχουμε την ησυχία μας εδώ στο νησί, δεν θέλουμε την Τουρκία. Αλλά δεν έχουμε και εναλλακτική επιλογή. Δεν έχουμε πολύ χρόνο. Αν δεν βρεθεί λύση και η κατάσταση στην Τουρκία παραμείνει τόσο κακή, τότε δεν θα είμαστε για πολύ καιρό ακόμα η πλειοψηφία. Αν οι Τούρκοι γίνουν περισσότεροι, αν εδραιωθούν στο νησί μας, τότε ποιος θα μείνει να υποστηρίξει τη λύση; Γι’ αυτό σας λέμε η μόνη μας ελπίδα είναι η συμφωνία, όσο πιο σύντομα γίνεται».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ