2017-02-17 19:21:07
Φωτογραφία για ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ε.Σ.ΠΕ.Θ ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΟΥΚΟΥΡΑΒΑ ΣΤΗΝ  ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΠΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Πανοσιολογιότατοι

Κύριε Υπουργέ

Κύριοι Βουλευτές

Κύριε Αντιπεριφερειάρχα

Κύριοι Πρόεδροι των Ενώσεων Αποστράτων

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

Αγαπητοί φίλοι & φίλες

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα προσωπικά που σας καλωσορίζω στην εκδήλωσή μας. Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η ικανοποίησή μου, που για ακόμη μια χρονιά μας τιμάτε με την παρουσία σας.

         Η καθιερωμένη εθιμοτυπική εκδήλωση για την κοπή της πίτας αποτελεί για την  Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας, μια ευχάριστη αφορμή να συναντηθούν τα μέλη της, ενώ παράλληλα η παρουσία των προσκεκλημένων μας, μας δίδει την ευκαιρία να ευχαριστήσουμε δια ζώσης όλους εκείνους που με οποιονδήποτε τρόπο συμπαρίστανται στη δράση μας.

Ευχαριστώ λοιπόν από καρδιάς, όσους εσάς που στηρίζετε ποικιλοτρόπως το έργο μας. Θα ήθελα ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω όλους εκείνους του Βουλευτές, παρόντες ή απόντες και ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, οι οποιοι/ες έχουν δημοσίως προβάλλει και στηρίξει, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, θέματα τα οποία έχει αναδείξει η Ένωση και τα οποία απασχολούν, ως επί το πλείστον, το μέσο και χαμηλόβαθμο προσωπικό, τη ραχοκοκαλιά δηλαδή των ΕΔ.


Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, για την προβολή του έργου μας, που κατέστησαν την ΕΣΠΕΘ μέσα από τη δράση της στο χώρο, ευρύτατα γνωστή στο πανελλήνιο, καταξιώνοντάς την στη συνείδηση όλων των συναδέλφων για την αγωνιστικότητά της, τις στοχευμένες θέσεις και παρεμβάσεις της, τον εμπεριστατωμένο και έγκυρο δημόσιο λόγο της και τις απολύτως στοιχειοθετημένες προτάσεις της.

Δράττοντας την ευκαιρία, θα μου επιτρέψετε, να αποσαφηνίσω για μια ακόμη φορά, ποιοι είμαστε και τι επιδιώκουμε, εν ολίγοις να «συστηθούμε», όχι στους καλεσμένους και στους παρισταμένους στη σημερινή εκδήλωση, αλλά στο ευρύτερο κοινό.

Η ΕΣΠΕΘ, όπως και οι υπόλοιπες Ενώσεις του χώρου της συλλογικής έκφρασης των στρατιωτικών, δεν είναι συνδικαλιστικό σωματείο. Δε διακατεχόμαστε από στείρα συντεχνιακή αντίληψη και ιδιοτελή νοοτροπία. Δεν είναι στις προθέσεις μας να επαναλάβουμε αυθαίρετες δημαγωγικές πρακτικές, που στο παρελθόν καταδίκασαν το συνδικαλιστικό κίνημα στη συνείδηση των Ελλήνων, καθόσον αρκετές φορές, συγκεκριμένοι κλάδοι εργαζομένων, ενεργώντας στυγνά συντεχνιακά, τολμώ να πω ότι αδιαφόρησαν αν όχι  υπέσκαψαν για το εθνικό συμφέρον. Μακριά από εμάς αυτές οι συμπεριφορές και οι κομματικές προσκολλήσεις.  

Επομένως, τι πρεσβεύουν οι Ενώσεις στρατιωτικών και τι επιδιώκουν; Οι Ενώσεις αποτελούν, σε γενικές γραμμές, τον δίαυλο επικοινωνίας με την Πολιτεία και το απαραίτητο «θεσμικό αντίβαρο» στην αυθαίρετη ή ανάλγητη δράση των οργάνων της δημόσιας διοίκησης. Επιδίωξη των Ενώσεων, μέσα από τον δημοκρατικό διάλογο, την ενθάρρυνση της γόνιμης σκέψης, την ανάδειξη απόψεων και την προβολή προτάσεων, χωρίς εμμονές και ιδεοληψίες, είναι η προαγωγή του επιπέδου διαβίωσης και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας (ασφαλιστικό, ωράριο, αμοιβές και επαγγελματική κατάρτιση) για το προσωπικό που εργάζεται στις ΕΔ. Καμία απολύτως εμπλοκή δεν επιδιώκουν και ούτε νομιμοποιούνται να έχουν οι Ενώσεις, με τα θέματα διοικητικής και επιχειρησιακής φύσεως, τα οποία εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ.     

Για να επανέλθω στα του οίκου μας, η ΕΣΠΕΘ φιλοδοξεί να παραμείνει και στο μέλλον η φωνή της συνείδησης του στρατεύματος, η φωνή της λογικής κάθε υγιώς σκεπτόμενου συναδέλφου. Έχουμε δυνατή φωνή, χωρίς να «κραυγάζουμε», διότι έχουμε άποψη και την εκφράζουμε ευθαρσώς δημόσια, έχουμε τη γνώση, την εμπειρία και τη λεπτότητα να χειριστούμε αποτελεσματικά και με προσοχή, θέματα τα οποία είναι «ιδιαίτερα». Κυρίως όμως δεν έχουμε κανενός είδους εξάρτηση. Είμαστε απολύτως αδέσμευτοι!

Στην ΕΣΠΕΘ έχουμε σαν αντικειμενικό σκοπό να προωθήσουμε τα θέματα που απασχολούν τους συναδέλφους, εντός των ορίων και του πλαισίου του καταστατικού μας. Δεν υπάρχει χώρος ούτε για αντιπολιτευτικές κορώνες, ούτε για ανούσιες φλυαρίες. Επιδιώκουμε να είμαστε χρήσιμοι στο συνάδελφο και όχι απαραίτητα αρεστοί προς όλες τις κατευθύνσεις. Θέτουμε με παρρησία ερωτήματα και αξιώνουμε απαντήσεις. Όμως οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι (και πιστέψτε με, το πράττουμε με συνέπεια) να παράσχουμε και εμείς απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν οι άλλοι, με στοιχεία και επιχειρήματα. Αυτή είναι η διαδικασία του δημοκρατικού διαλόγου. Είμαστε υπέρ της πολυφωνίας, της ακηδεμόνευτης συζήτησης, της προσέγγισης των πραγμάτων με αντικειμενικότητα, ευθυκρισία, χωρίς έπαρση, προσπαθούμε να προσεγγίζουμε την αλήθεια υπό κριτική σκέψη και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή.

Επενδύουμε συστηματικά στο διάλογο και στη συνεργασία με φορείς του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος και εκτός του κλάδου. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η περιχαράκωση σε στεγανά, καθώς επιδίωξή μας είναι η ενσωμάτωση διαρκώς ανανεωμένης νέας γνώσης και φρέσκων ιδεών που μπορεί να προέλθει από τη σύμπραξη με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, με κοινωνικούς, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς και σωματεία.

         Ως μέλη των Ελληνικών ΕΔ, οι οποίες αποτελούν αποτρεπτική και φυσικά όχι ιμπεριαλιστική δύναμη, προσφέρουμε στην Πολιτεία το ύψιστο, αλλά δυστυχώς αφανές στην καθημερινότητα, αγαθό της Ελευθερίας, δια της αποτελεσματικής προάσπισης της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνική μας ανεξαρτησίας της Πατρίδας, μέσω του λειτουργήματός μας, καθώς όπως πολλές φορές έχω δημοσίως τονίσει και είμαι απόλυτος σε αυτό, η ιδιότητα του στρατιωτικού αποτελεί ύψιστη τιμή και απορρέει βαθιά ευθύνη και δεν πρόκειται για μια επαγγελματική επιλογή (διέξοδος) που γίνεται υπό στενούς όρους βιοπορισμού. Αντίστοιχα, η Πολιτεία έχει ηθικό χρέος να ανταμείβει εμπράκτως (υλικά και ηθικά) τους λειτουργούς της και αυτό ακριβώς προσδοκούμε και επιδιώκουμε. Ορκιστήκαμε να προσφέρουμε το αίμα μας, μέχρι της τελευταίας ρανίδας και απαιτούμε την αναγνώριση και το σεβασμό.

Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούμε και δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να σιωπούμε, όταν ερήμην μας και χωρίς διάλογο, λαμβάνονται από την Πολιτεία σοβαρές αποφάσεις σε οικονομικά, ασφαλιστικά, εργασιακά και βαθμολογικά θέματα. Αποφάσεις ζωής για όλους εμάς, οι οποίες στη συνέχεια δεν ανατρέπονται εύκολα, τουναντίον μάλιστα.

Αντιθέτως, καλώ, προσκαλώ και προκαλώ τα μέλη της Ένωσης, η οποία όπως και οι ίδιοι αντιλαμβάνεστε μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, κατά το νέο έτος να δράσουμε υπερβατικά για τη συλλογική εκπλήρωση των στόχων μας, που δεν είναι άλλοι από τη διαμόρφωση ενός πληρέστερου και δικαιότερου θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου, που θα εξασφαλίζει τη βέλτιστη δυνατή οργάνωση της συλλογικής έκφρασης του κλάδου, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των στρατιωτικών και τη διευθέτηση των πολλών εκκρεμοτήτων που υφίστανται διαχρονικά, εξαιτίας αβλεψιών του νομοθέτη και παραλήψεων, δυστυχώς συνειδητών, των εκάστοτε κυβερνήσεων επί θεμάτων ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και οικονομικών, που παραμένουν ανοικτά. Πρέπει να υπερβούμε τις προσωπικές μας φιλοδοξίες, να αμβλύνουμε τα ατομικά συμφέροντα δίδοντας έμφαση στο ΕΜΕΙΣ και όχι στο ΕΓΩ. Η πιστή και άδολη τήρηση των παραπάνω, η εν γένει ανιδιοτελής συμπεριφορά, θα αποτελέσει για τον καθέναν μας ξεχωριστά και συνολικά για το χώρο, μια λίαν τολμηρή πράξη με εξαιρετική σημασία. 

Είθε το 2017 να είναι μια χρονιά αναγέννησης και ανάπλασης των ηθών, εκείνων, που αρκετό καιρό είχαμε κάπως παραμερίσει και πλέον έχουμε ανάγκη για να ξεπεράσουμε την κοινωνική και ηθική, πρωτίστως, κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας και δευτερευόντως την οικονομική.

Σε κάθε περίπτωση θέλω να σας διαβεβαιώσω, για άλλη μια φορά, ότι η ΕΣΠΕΘ, οι αγωνιστές συνάδελφοί μου στο Διοικητικό Συμβούλιο και πολλοί αξιόλογοι συνεργάτες μου (αφανείς ήρωες), όλους τους οποίους και ευχαριστώ δημόσια για τη συνδρομή, συμπαράσταση  και την άψογη συνεργασία, θα είμαστε πάντα παρόντες, αρωγοί και συνοδοιπόροι σε όποια προσπάθεια βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας και προάγει το επίπεδο διαβίωσης των μελών της ΕΣΠΕΘ και κατ’ επέκταση του συνόλου των στρατιωτικών της Θεσσαλίας.

Θα μου επιτρέψτε να δώσω σε όλους σας μια ευχή και όχι 1000. Για εμένα, το 1 συμβολίζει την Υγεία. Τα 3 μηδενικά είναι φήμη, δόξα, πλούτος και γι΄ αυτό εξάλλου είναι μηδενικά. Επομένως, θα εμείνω στη μια ευχή.

Υγεία, για όλους εσάς και τις οικογένειές σας!!!

Καλή, δημιουργική και ελπιδοφόρα Χρονιά!

Σας ευχαριστώ θερμά.

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ