2017-03-03 12:51:48
Φωτογραφία για Σουηδία: Το ΙΧ που δεν ξεκινά αν ο οδηγός δεν κάνει πρώτα αλκοτέστ
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να θαυμάζουμε τους Σουηδούς τόσο για το εκπληκτικό σύστημα εκπαίδευσης που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο, όσο και για την αμφίδρομη σχέση κράτους – πολίτη, αφού το κράτος στέκεται δίπλα του, στηρίζοντάς τον σε κάθε του βήμα από τη στιγμή που γεννιέται μέχρι τον θάνατό του.

Για να μην μιλήσουμε για τις υποδομές, την αξιοπρέπεια και την οργάνωση.

Βέβαια, τίποτα από αυτά δεν θα λειτουργούσε αν δεν επρόκειτο για έναν λαό που σέβεται, έναν λαό που εφαρμόζει τους κανόνες και αναγνωρίζει την προσωπική του ευθύνη στο συνολικό οικοδόμημα.

Στη Σουηδία, λοιπόν, υπάρχει ένα ήδη ένα σύστημα αλκοτέστ που είναι συνδεδεμένο με το αυτοκίνητο του κάθε ιδιοκτήτη. Αυτό λειτουργεί ως εξής: Ο οδηγός μπαίνει στο αυτοκίνητό του, αλλά δεν ανάβει απλά τη μηχανή του και ξεκινά τη διαδρομή του.

Πριν ακόμα βάλει μπροστά τη μηχανή, είναι υποχρεωμένος να κάνει αλκοτέστ, διαφορετικά το αμάξι δεν ξεκινά. Αν το αποτέλεσμα του αλκοτέστ είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια, ο οδηγός μπορεί να οδηγήσει και η συσκευή επιτρέπει στο αυτοκίνητο να λειτουργήσει.


Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή ανιχνευτεί ποσότητα αλκοόλ μεγαλύτερη από τα επιτρεπτά όρια, το αμάξι δεν παίρνει μπροστά και παραμένει ακινητοποιημένο.

Το SVT, η Κρατική Τηλεόραση της Σουηδίας, εφαρμόζει πιλοτικά αυτή τη μέθοδο και ο δημοσιογράφος Νίκο Αγκο, ο οποίος εργάζεται εκεί, το οδήγησε και περιέγραψε την εμπειρία του στο Facebook:

«Να πας να βάλεις μπρος το αυτοκίνητο της δουλειάς και να μην ξεκινά, αν δεν περασεις με επιτυχία το αλκοτέστ που κανεις στο μηχάνημα το οποίο είναι συνδεδεμένο με τη μηχανή. Το SVT, η Κρατική Τηλεόραση της Σουηδίας, εφαρμόζει πιλοτικά αυτή τη μέθοδο και χθες ήταν η σειρά μου να το δοκιμάσω. Και λέω ότι κάτι τέτοιο, πρέπει να γίνει υποχρεωτικό για ΟΛΑ τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους».

Βέβαια, αν λάβουμε υπόψη τα σχόλια κάτω από το ποστ, οι… ευρηματικοί Ελληνες σίγουρα θα έβρισκαν τρόπο να το παρακάμψουν, έστω κι αν με τον τρόπο αυτό θα υπονόμευαν την ίδια τους τη ζωή.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν διάφορες συσκευές που υπόσχονται να μετρήσουν το ποσοστό αλκοόλ στον οργανισμό μας και να εμφανίσουν την τιμή στην οθόνη του κινητού μέσω bluetooth.

Υπενθυμίζουμε ότι στην Ελλάδα το νόμιμο όριο κατανάλωσης για οδήγηση σύμφωνα με τον ΚΟΚ είναι 0,25 gr ανά λίτρο αίματος όταν μετριέται με συσκευή εκπνοής και 0,5 gr όταν μετράται με λήψη αίματος.

Με αλκοτέστ εκπνοής, για μέτρηση 0,25 έως 0,4 gr επιβάλλεται πρόστιμο 200 €. Από 0,4 έως 0,6 αφαιρείται η άδεια οδήγησης για 90 μέρες και επιβάλλεται πρόστιμο 700 €. Από 0,6 gr και πάνω προβλέπεται φυλάκιση 2 μηνών, πρόστιμο 1.200 € και αφαίρεση διπλώματος για τρεις μήνες.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ