2017-03-03 13:03:47
Φωτογραφία για Διαπραγμάτευση: Σε σημείο μηδέν μέτρα και αντίμετρα
Στο σημείο μηδέν βρίσκονται ακόμη μέτρα και αντίμετρα, αφού ούτε οι συναντήσεις που έγιναν χθες σε τεχνικό επίπεδο έφεραν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα στην κατεύθυνση μιας τελικής συμφωνίας.

Οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ θεώρησαν ότι η υπεραπόδοση της οικονομίας για το 2016 είναι συγκυριακή και ήρθε μέσα από υπερφορολόγηση και εξαιρετικά συντηρητικές προβλέψεις για την απόδοση των μέτρων.

Κάτι τέτοιο, όμως, όπως σημειώνει το enikonomia.gr, ότι δεν πρόκειται να συνεχιστεί το 2017 και το 2018 και κατά συνέπεια το ύψος των πρόσθετων μέτρων θα πρέπει να μείνει ως έχει δηλαδή στο 2% του ΑΕΠ, 3,6 δις ευρώ.

Η συνέχιση της καλής πορείας των μέτρων συναντά δυσκολίες όπως η χαμηλή φοροδοτική ικανότητα της στενής φορολογικής βάσης που αποτυπώνεται σε συνεχή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών και ένα σχετικά χαμηλό επίπεδο φορολογικής συμμόρφωσης.


Ειδικότερα, στο ασφαλιστικό παρατηρήθηκε ότι η επίδοση της εξοικονόμησης του 1% του ΑΕΠ είναι λίγο ως πολύ αποτέλεσμα της καθυστέρησης εφαρμογής του νέου νόμου, αφού από τον περασμένο Μάιο έχουν γίνει ελάχιστες απονομές πλήρων συντάξεων και οι δαπάνες συμπιέζονται με τους νέους συνταξιούχους να αρκούνται σε προσωρινές συντάξεις.

Πληροφορίες θέλουν τους εκπροσώπους των δανειστών και ειδικά τους ανθρώπους του ΔΝΤ να ζητούν αναλυτικότερα στοιχεία για την καθαρή θέση του υπερταμείου κύριας ασφάλισης ΕΦΚΑ, αλλά και τον σχεδιασμό για την πορεία των εσόδων μέχρι το 2020 για να έχουν καλύτερη εικόνα των δαπανών για συντάξεις.

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2018, τα μέτρα που παρουσίασε η ελληνική πλευρά (φορολόγηση των ενοικιάσεων των ιδιωτικών παραθεριστικών κατοικιών μέσω Air BNB, είσπραξη rebate και claw back από τις δαπάνες φαρμάκου περίθαλψης) δεν φαίνεται να έπεισαν για την πληρότητα τους και γι' αυτό ζητήθηκαν περισσότερα στοιχεία πριν γίνουν αποδεκτά.

Σε ό,τι αφορά τα αντίμετρα που πρότεινε η ελληνική πλευρά στη συνάντηση της Τετάρτης, οι θεσμοί δέχονται κατ' αρχήν μέτρα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ζήτησαν να μάθουν περισσότερα στοιχεία για τις μειώσεις σε ΦΠΑ μεταφορών και ενέργειας. Συγκεκριμένα, πόσο όλα αυτά τα μέτρα μπορούν να ενισχύσουν την απασχόληση και τις επιχειρήσεις.

Δεν είδαν, όμως, με καλό μάτι τις μειώσεις ΦΠΑ σε συσκευασμένα τρόφιμα και την κατάργηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά κάνοντας λόγο για επιδοματική πολιτική και όχι για μέτρα που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν ήταν ξεκάθαρο αν σήμερα θα επαναληφθεί η συνάντηση που έγινε την Τετάρτη για τα πρόσθετα μέτρα και το δημοσιονομικό κενό 2018 και 2019 σε επίπεδο κορυφής ή θα συνεχιστούν και σήμερα οι τεχνικές συναντήσεις για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ