2017-03-27 22:48:14
Φωτογραφία για Το Πακιστάν υψώνει φράχτη στα σύνορα με το Αφγανιστάν
Φράχτη μήκους 2.500 χλμ άρχισε να χτίζει το Πακιστάν στα σύνορά του με το Αφγανιστάν, προκειμένου να αποτρέψει την είσοδο ανταρτών από τη γειτονική χώρα, μια κίνηση που είναι πιθανό να οξύνει ακόμη περισσότερο την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Το Πακιστάν κατηγορεί τους Πακιστανούς Ταλιμπάν, που έχουν τις βάσεις τους σε αφγανικό έδαφος, για την αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφός του που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, ενώ έχει καλέσει την Καμπούλ να καταστρέψει «τα καταφύγια» των ανταρτών.

Επικαλούμενο τις τρομοκρατικές επιθέσεις, το Ισλαμαμπάντ έκλεισε προσωρινά αυτό τον μήνα τα κύρια περάσματά του κατά μήκος της γραμμής Ντουράντ στη μεθόριό του με το Αφγανιστάν, σύνορα τα οποία ορίστηκαν το 1893 και δεν αναγνωρίζονται από την Καμπούλ.

Ο στρατηγός Κάμαρ Τζάβεντ Μπάζουα δήλωσε ότι η κατασκευή του φράχτη θα ξεκινήσει από τις «υψηλού κινδύνου περιοχές» Μπάζαουρ και Μοχμάντ στις Ομοσπονδιακά Διοικούμενες Περιοχές των Φυλών, που συνορεύουν με τις ανατολικές επαρχίες Ναγκαρχάρ και Κουνάρ του Αφγανιστάν.


«Επιπλέον μέσα τεχνικής παρακολούθησης τοποθετούνται επίσης κατά μήκος των συνόρων, πλέον της τακτικής αναέριας παρακολούθησης», αναφέρει ο πακιστανικός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Προς το παρόν οι αφγανικές αρχές δεν έχουν κάνει κάποιο σχόλιο.

Οι σχέσεις μεταξύ της Καμπούλ και του Ισλαμαμπάντ είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια, με τις δύο χώρες να αλληλοκατηγορούνται ότι δεν κάνουν αρκετά για να αντιμετωπίσουν τους Αφγανούς και τους Πακιστανούς Ταλιμπάν.

Το Αφγανιστάν κατηγορεί το Πακιστάν ότι δεν κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει τους διοικητές των Αφγανών Ταλιμπάν που βρίσκονται στο έδαφός του, και ακόμη ότι υποστηρίζει τους αντάρτες, κάτι που το Ισλαμαμπάντ διαψεύδει.

Ο Μπάζουα επεσήμανε ότι το Πακιστάν σχεδιάζει να δημιουργήσει «έναν διμερή μηχανισμό ασφαλείας» με το Αφγανιστάν.

«Σύνορα που διαχειρίζονται καλύτερα, είναι ασφαλή και ειρηνικά είναι προς το όφελος και των δύο αδελφών χωρών, που έχουν κάνει φοβερές θυσίες στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», πρόσθεσε.

Το Πακιστάν επιθυμεί εδώ και χρόνια να κλείσει τα σύνορά του, τα οποία σε μεγάλο βαθμό δεν ελέγχονται εξαιτίας και της μορφολογίας του εδάφους αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το 2007 ο πακιστανικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι αναγείρει φράχτη και τοποθετεί νάρκες σε μήκος 35 χιλιομέτρων στα σύνορα της χώρας με την περιοχή του Βόρειου Ουαζιριστάν στις Περιοχές των Φυλών, προκειμένου να αποτρέψει την είσοδο των ανταρτών στο έδαφός του.

Οι προσπάθειες αυτές του Ισλαμαμπάντ να αποκτήσει μια πιο μόνιμη παρουσία στα αμφιλεγόμενα σύνορα έχουν προκαλέσει την οργή της Καμπούλ. Πέρυσι, η απόπειρα του Πακιστάν να δημιουργήσει ένα τείχος στο μεθοριακό πέρασμα Τόρκαμ κατέληξε με μικροσυγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ