2017-04-03 17:15:37
Φωτογραφία για Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στον Τ/Σ ΣΚΑΪ
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα, Δευτέρα 3 Απριλίου 2017, στον τ/σ ΣΚΑΪ, στην εκπομπή «ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ», με τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και ο Χρήστο Κούτρα, ανάμεσα στα άλλα ανέφερε σχετικά με την διαπραγμάτευση:

«Δεν μπορεί κανείς να μιλήσει εύκολα, αν η διαπραγμάτευση είναι επιτυχημένη ή αποτυχημένη, αν δε βάλει το βασικό ερώτημα: παραμονή της Ελλάδας σε ένα πρόγραμμα, έξοδο από την επιτροπεία το 2018; Η διαπραγμάτευση τώρα δεν γίνεται για το 2018, γίνεται για την από 1/1/19 και μετά. Εκεί είναι το βασικό ζήτημα και εκεί είναι και οι ευθύνες του ΔΝΤ. Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σιγά-σιγά θα το έχει ο κύριος Τόμσεν.

Σε ένα καινούργιο μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής από 1/1/19, θα έχεις ένα μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, τότε, λέω, ότι πρέπει να δεις όλη τη συμφωνία. Εννοείται το 2018 να περάσουμε πάνω από 3,5%. Μερικές φορές συμπλέκονται παράλληλοι μονόλογοι. Τι έχεις συμφωνήσει τώρα: Το 2018 θα έχεις 3,5% πλεόνασμα, το 2016 είχαμε 2,7%. Με διαδικασίες ανάπτυξης το 3,5% πιάνεται.


Λέμε λοιπόν ότι τώρα συμφωνούμε κάποια μέτρα και κάποια αντίμετρα μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος για το 2019. Άπαξ και περάσουμε το 3,5% το 2018, και τα μεν και τα δε υλοποιούνται. Άπαξ και ξεπεράσουμε το 3,5%, θα έχουμε τη δυνατότητα αυτή η υπεραπόδοση να περάσει στην κοινωνία. Άπαξ και πάμε πιο κάτω, έχουμε ήδη συμφωνήσει το 2015, ότι θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα. Δεν έχουμε συμφωνήσει ότι θα πάρουμε πίσω τα αντίμετρα, αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα που θα το δούμε στα τέλη του 2018 και πιο συγκεκριμένα τον Απρίλη του 2019, όταν κλείνει ο λογαριασμός του 2018. Τα αντίμετρα θα έχουν το χαρακτήρα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, θα έχουν το χαρακτήρα ελάφρυνσης  της φοροδοτικού πόνου σε μια σειρά προϊόντα και υπηρεσίες.

Δεν κάνουμε μια μεταξύ μας διαπραγμάτευση. Υπάρχει ένα στρατηγικό αδιέξοδο σε μια σειρά πολιτικές δυνάμεις, το οποίο έρχεται και σαν μια δυσκολία, σε σχέση με τη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος, λόγω της δεινής κατάστασης στην οποία έχουμε περιέλθει εδώ και αρκετά χρόνια, το οποίο στρατηγικό αδιέξοδο δεν λύνεται με τη λογική ‘’να φύγουν αυτοί να έρθουν κάποιοι άλλοι’’, γιατί οι άλλοι δεν έχουν καμία πρόταση. Η μοναδική πρόταση που είναι πάνω στο τραπέζι και η οποία είναι καταστροφική, είναι η πρόταση που έχει κάνει ο κύριος Σόιμπλε, που λέει ότι το στρατηγικό αδιέξοδο λύνεται με το Grexit.

Εγώ θέλω – το θέλω αυτό δεν είναι προσωπικό – στις 7 Απρίλη να κλείσει η τεχνική διαπραγμάτευση, αν μπορεί αυτό να γίνει θα είναι το καλύτερο δυνατό. Αν ξεπεραστεί αυτό, ποια θα είναι η πρόταση και η εισήγηση του κυρίου Τόμσεν στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ σε σχέση με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα; Ποια θα είναι η αντίδραση του Υπουργείου και του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας; Σε τέτοια επίπεδα όλοι είμαστε ώριμοι και έμπειροι και ας μην παίζουμε τακτικές.

Ο στόχος είναι στις 7 Απρίλη, αν είναι δυνατόν, να κλείσει η διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο. Με αυτή, όμως, την επιμονή από τη μεριά του ΔΝΤ σε παράλογα ζητήματα, αν συνεχιστεί, το βλέπω δύσκολο. Αλλά δεν είναι εκεί το πρόβλημα μας. Ξέρετε που είναι το πρόβλημά μας; Μπορεί να υπάρχει μια ανακούφιση υπογράφοντας μια συμφωνία, υπογράφοντας τα πάντα όπως λένε κάποιοι. Μετά όμως; Για αυτό χρειάζεται προσοχή, γιατί πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να χειριστείς συνολικά το θέμα, αφού το 2017 και το 2018 έχουν κλείσει. Τι δεν έχει κλείσει; Δεν έχουν κλείσει, απ’ έξω, η δυνατότητα επιβολής και δεν έχει κλείσει, από μέσα, η πλήρης κατανόηση, ότι μέχρι το 2019 που θα ξαναγίνουν εκλογές θα υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ