2012-05-21 20:24:56
Φωτογραφία για ΡΟΥΜΠΙΝΙ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ
Η ελληνική τραγωδία φτάνει στο τέλος της ...φέτος ή του χρόνου, με την Ελλάδα να χρεοκοπεί και να βγαίνει από την ευρωζώνη, ισχυρίζεται σε άρθρο του ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.

Το να καθυστερείτε η έξοδος της χώρας από το κοινό νόμισμα μέχρι τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών -έστω και αν προκύψει μία κυβέρνηση η οποία εγγυηθεί την πιστή εφαρμογή του προγράμματος και των συνακόλουθων μέτρων- η ανάπτυξη και η παραγωγικότητα δεν θα επανέρθουν σύντομα.

Η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη σε έναν φαύλο κύκλο έλλειψης ανταγωνιστικότητας, με σημαντικά εξωτερικά χρέη και ύφεση που συνεχώς κλιμακώνεται. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτό, υποστηρίζει ο Ρουμπινί, είναι η ελεγχόμενη χρεοκοπία και η έξοδός της από την ευρωζώνη, που θα συντονιστεί και θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΚΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ.

Η πρόσφατη αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, υπό την επίβλεψη της τρόικα, προσέφερε λιγότερη απαλλαγή χρέους από όση χρειάζεται η χώρα. Αλλά έστω και με μία σημαντικότερη αναδιάρθρωση του χρέους, συνεχίσει ο Ρουμπινί, η χώρα θα συνέχιζε να αντιμετωπίζει προβλήματα ανταγωνιστικότητας και η επιστροφή στην ανάπτυξη θα ήταν αδύνατη.


Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας στη, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, θα είναι εφικτή μόνο όταν η Ελλάδα προχωρήσει στην υποτίμηση του νομίσματός της.

Παράλληλα, ο Ρουμπινί εκτιμάει ότι η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη δεν θα προκαλέσει τη μετάδοση του προβλήματος σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, καθώς οι χώρες αυτές παρουσιάζουν ήδη παρόμοια προβλήματα.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ