2017-04-30 12:40:28
Φωτογραφία για Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι .... και τον Αύγουστο σταφύλι
Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι .... και τον Αύγουστο σταφύλι, παροιμία που την συμπεριλαμβάνει στη συλλογή του ο Γερμανός οριενταλιστής Levinus Warner, ( 1618 – 1665), με τη μορφή: " Ζήσε, μαύρε μου, να φας τριφύλλι.." και στην οθωμανική/τούρκικη αντίστοιχη: ölme eşeğim ölme çayιr çimen bitecek/ «Μην πεθαίνεις, γάιδαρέ μου, το τριφύλλι μας δεν τέλειωσε» ( μτφ. Θ. Κοροβίνη ).

-Στ' Ακριτικά / δημοτικά τραγούδια, το μαύρος σημαίνει άλογο, στα νεότερα χρόνια σημαίνει και γάϊδαρος ( ή μουζάλας ) : π.χ: "Ο Ανδρόνικος κι ο μαύρος του" , ή "ευρέθη το βλαχόπουλο στο μαύρο καβαλλάρης", ή "ο μαύρος μου χλιμίντρησε και το σπαθί μου εράη " κ.ά.

-Επίσης, η παροιμία στο διάβα των αιώνων, εκ παραφθοράς έγινε: "Μαύρε μου - Μάη μου ή και Μάϊ-μου, που ακούγεται σαν Μαϊμού" που γενικά σημαίνει/δηλώνει : " άντεξε για να πραγματοποιηθεί το φαινομενικά αδύνατον".

Μάλιστα, στη Ραχήλ του Ξενόπουλου αναφέρεται πως: " τηλεγραφήσανε να ’ρθει στρατός από την Αθήνα......Ναι, ώσπου να ’ρθει, ζήσε Μάη μου !" . Στον Καπετάν Μιχάλη του Καζαντζάκη, αναφέρεται: "Να περιμένουμε τα καράβια; Ζήσε, μαύρε μου, να φας τριφύλλι…"


Στον Πατούχα του Κονδυλάκη: " ο Σαϊτονικολής ...και αν βροχαί διέκοπτον την εργασίαν, θα ήρχετο και η άνοιξις και… ζήσε Μάη μου".

- Μετά τα παραπάνω, προφανώς η έκφραση δεν έχει καμία σχέση με τον ποδοσφαιριστή Ανέστη Μάη, την ομάδα της Ελευσίνας και τον Π.Α.Ο, που ίσως διαβάσετε σε κάποια sites, blogs, πως από αυτόν τάχα βγήκε η έκφραση: " ζήσε ( άντεξε παίξε γερά ), ( Ανέστη ) Μάη μου ( ποδοσφαιριστή ) να φας τριφύλλι ( δηλ. να νικήσεις τον Π.Α.Ο, με σήμα το τριφύλλι) κ.λ.π !!

Δρ Δημήτρης Σταθακόπουλος 
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΑΠΟΦΑΣΗ Ε.Γ ΟΕΝΓΕ 26/4/17
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΑΠΟΦΑΣΗ Ε.Γ ΟΕΝΓΕ 26/4/17
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ