2017-05-20 19:57:11
Φωτογραφία για Τα drones στην υπηρεσία των κατασκόπων: Ποιος μιλά για ευθύνες;
Στους πέντε πρώτους υψηλότερους κινδύνους παγκοσμίως κατατάσσονται τα cyber χτυπήματα, το χάκγινγκ, οι παραβιάσεις διασυνδεδμένων συσκευών. Καταλαμβάνουν την 5η θέση πίσω από τις ρυθμιστικές / νομοθετικές αλλαγές (4ος), τον αυξανόμενο ανταγωνισμό (3ος), την οικονομική επιβράδυνση / βραδεία ανάκαμψη (2ος) και την ζημιά στην φήμη και το εμπορικό σήμα (1ος) σύμφωνα με τον χάρτη κινδύνων της ΑΟΝ. Ο κλάδος της ψηφιακής τεχνολογίας καλείται να αντιμετωπίσει ριζικές αλλαγές τόσο στους στόχους, όσο και στα μέσα των επιθέσεων με δεδομένο ότι το τοπίο μεταβάλλεται, αυξάνονται οι συσκευές των Internet of Things, τα αυτοκινούμενα οχήματα, τα drones και όλες τις «έξυπνες» συσκευές.

της Ελενας Ερμείδου

Αλλαγή Ευθυνών

Η εισαγωγή της νέας τεχνολογίας ανατρέπει τις ισορροπίες που επικρατούν μέχρι σήμερα. Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και μία από αυτές θα είναι οι αλλαγές που θα γίνουν στο πλαίσιο των Ευθυνών. Στην ΕΕ δόθηκε το σήμα για την εκκίνηση των συζητήσεων για αλλαγές στο πλαίσιο των Ευθυνών.


Τα συνδεδεμένα οχήματα στόχοι του ransom

Τα συνδεδεμένα οχήματα θα γίνουν στόχο του ransom. Τα αυτοκίνητα αρχίζουν να έχουν δυνατότητες διασύνδεσης, είναι θέμα χρόνου να δούμε hacking μεγάλης κλίμακας και σε αυτά.. Όλη αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει, επίσης, στο ερώτημα σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη για την απειλή αυτή: ο προμηθευτής του λογισμικού ή ο κατασκευαστής αυτοκινήτου; Πρόκειται για ένα ερώτημα που θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Θέμα χρόνου τα μαζικά χτυπήματα σε συσκευές IoT

Είναι επίσης θέμα χρόνου οι μαζικές επιθέσεις σε όλο και περισσότερες συσκευές IoT . Με το που θα εγκατασταθούν οι μη ασφαλείς, καθίσταται σχεδόν αδύνατη η διόρθωση του προβλήματος, με μόνη λύση την επανεγκατάσταση τους ή την έκδοση των ενημερωμένων updates. Η ασφάλεια δεν μπορεί να εγγυηθεί, συνεπώς οι επιθέσεις προς αυτές τις συσκευές θα αυξηθούν στο μέλλον.

Τα Big Data θα «βγάλουν» φτερά

Οι κλοπές δεδομένων, ο τομέας τεχνητής νοημοσύνης, Big Data θα γίνουν πεδίο δράσης για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Οσο αυξάνονται οι επενδύσεις σε Big Data τόσο θα αυξάνονται και τα χτυπήματα.

Τα drones στην υπηρεσία των κατασκόπων

Tα drones, των οποίων οι λειτουργίες «θεοποιούνται» σήμερα, θα χρησιμοποιηθούν κατασκοπεία και επιθέσεις. Σε βάθος χρόνου το “drone-jacking”, το οποίο σημαίνει ότι θα υποκλέπτονται σήματα drone, με αποτέλεσμα τον αναπροσανατολισμό τους προς όφελος του εισβολέα, θα κάνει την εμφάνιση του. Στο αντίποδα η το “αντί - drone hacking”, δηλαδή τεχνολογία, η οποία αναπτύσσεται για τον έλεγχο των GPS συσκευών των drone και άλλων σημαντικών συστημάτων.

Και ο λόγος στην Insurance Europe

H Insurance Europe σε διαβούλευση που έθεσε η ΕΕ στο πλαίσιο επανεξέτασης της Οδηγίας για την Ευθύνη προϊόντων υπογραμμίζει ότι οποιαδήποτε παρέμβαση σχετικά με το πλαίσιο Ευθύνης για τις νέες τεχνολογίες θα είναι πρόωρη και ότι η ισχύουσα νομοθεσία περί ευθύνης παρέχει επαρκή προστασία στους καταναλωτές, ενώ, αφήνει χρόνο στους ασφαλιστές να αναπτύξουν τα σωστά ασφαλιστικά προϊόντα για τους αναδυόμενους κινδύνους.

Υπάρχουν αναφέρει ήδη συστήματα που προστατεύουν τους καταναλωτές από τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός ασφάλισης αστικής ευθύνης και ασφάλισης γενικών ευθυνών λειτουργούν αποτελεσματικά στην πράξη σε ό,τι αφορά τις νέες τεχνολογίες.

Προσθέτει δε, ότι οι διάφορες τεχνολογικές καινοτομίες παρουσιάζουν διαφορετικούς κινδύνους, θέτοντας διαφορετικά ζητήματα ευθύνης. Η προσοχή, συνεπώς θα πρέπει να δοθεί σε κάθε ένα ξεχωριστά τεχνολογικό τομέα και κάθε μία ξεχωριστή αγορά.

Ο σκοπός αυτών είναι να μην εισαχθεί λύση «ενιαίου μεγέθους για όλα τα ζητούμενα», η οποία δεν θα λαμβάνει υπ’ όψιν το υφιστάμενο πλαίσιο ευθυνών και θα μπορούσε να αποβεί επιζήμια για την ανάπτυξη τόσο των νέων τεχνολογιών όσο και την ανάπτυξη ασφαλιστικών προϊόντων.
sofokleousin.gr 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ