2017-05-22 08:51:58
Φωτογραφία για Πετάνε το «φέσι» ... και έρχονται στην Ελλάδα για να αγοράσουν σπίτια!
• «ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ» ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

• Η «εκτίναξη» της ζήτησης ακινήτων στη χώρα μας από Τούρκους παρατηρήθηκε από το καλοκαίρι του 2016 και μετά, ειδικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

• Σύμφωνα με έγκυρους υπολογισμούς από μεσιτικά γραφεία, έχουν πουληθεί μέχρι στιγμής περίπου 1.500-1.700 διαμερίσματα, ενώ υπάρχει άμεσο ενδιαφέρον για άλλα 4.000!

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά τou Ερντογάν και τις εκλογές στη γειτονική χώρα, που ανέδειξαν τον πρόεδρο σε σύγχρονο... «Σουλτάνο», ένα «κύμα» εύπορων Τούρκων επενδύει χρήματα στην Ελλάδα, με τη μορφή αγοράς σπιτιών ή επέκτασης των επιχειρήσεων τους, ανεβά­ζοντας κατακόρυφα τις τιμές της εγχώριας κτηματαγοράς (παράδειγμα: 3.500 ευρώ το τετραγωνι­κό στον Άλιμο)!

Το δέλεαρ είναι διπλό. Ασφάλεια μέρους των περιουσιών τους σε ένα κοντινό ευρωπαϊκό κράτος και η πολυπόθητη βίζα, που αποκτάται αυτόματα, με αγορά ακινήτου αξίας άνω των 250.000 ευρώ
. Σύμφωνα με έγκυρους υπολογισμούς από μεσιτικά γραφεία, έχουν πουληθεί μέχρι στιγμής περίπου 1.500-1.700 δια­μερίσματα, ενώ υπάρχει άμεσο ενδιαφέρον για αλλά 4.000! Ταυτόχρονα, περισσότερα από 50 παιδιά, που εγκαταστάθηκαν με τις οικογένειές τους στην Ελλάδα, φοιτούν ήδη σε αθηναϊκά ξενόγλωσσα ιδιωτικά σχο­λεία. Την ίδια ώρα στα Εμπορικά Επιμελητήρια πληθαίνουν οι αιτήσεις για χορήγηση αδειών από Τούρ­κους επιχειρηματίες που επιθυμούν να ανοίξουν υποκατάστημα στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον επικεντρώ­νεται κυρίως στην εστίαση και στον τουρισμό.

Η «εκτίναξη» της ζήτησης ακινήτων στην Ελλάδα από Τούρκους αγοραστές παρατηρήθηκε από το κα­λοκαίρι του 2016 και μετά, ειδικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Η πολιτική κατάσταση και η ανασφάλεια που αυτή έχει δημιουργήσει σε αρκετούς Τούρκους μεταφράζονται σε επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα! Το προφίλ του μέσου Τούρκου αγοραστή κατοικίας στην Ελλάδα -ο οποίος πλέον θα πρέπει να λογίζεται ως μία από τις πιο ενεργές ομάδες επενδυτών στην εγχώρια αγορά ακινήτων, μαζί με πιο παρα­δοσιακούς αγοραστές, όπως π.χ. οι Βρετανοί, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί- είναι υψηλού μορφωτι­κού επιπέδου, μεσαίων ή ανώτερων εισοδημάτων, με προέλευση από τη Δυτική Τουρκία και κυρίως από τις μικρασιατικές πόλεις και τηv Κωνσταντινούπολη.

Θεσμικοί επενδυτές

Επίσης, η έλευση μεγάλων Τούρκων θεσμικών επενδυτών στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα ο Όμι­λος Dogus, που απέκτησε πριν από μερικά χρόνια τη μαρίνα του Φαλήρου και πιο πρόσφατα το ξενοδοχείο «Hilton Athens» σε συνεργασία με τον Όμιλο Κωνσταντακόπουλου, φαίνεται πως έχει ενθαρρύνει και άλ­λους Τούρκους επιχειρηματίες, μικρότερης εμβέλειας, στην αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών στα καθ’ ημάς, αρχής γενομένης από την αγορά ακινήτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως «πριν από λίγες εβδομάδες ένα ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τουρκία αναζητούσε κατοικία για αγορά στη Γλυφάδα, έχοντας κατ’ αρχήν ως πρόθεση να επωφεληθεί από την αυξημένη δημοφιλία των ηλεκτρονικών πλατφορμών ενοικίασης ακινήτων, όπως π.χ. η Airbnb. Πλέον, όμως, οι ίδιοι μας διαμήνυσαν ότι ενδιαφέρονται ακόμα και για μόνιμη εγκατάσταση και εξετάζουν να φέρουν και τα παιδιά τους εδώ, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά».

Ενδιαφέρον για το πρόγραμμα με τις βίζες εκδηλώνουν τόσο οι έμποροι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες της Τουρκίας, όσο και οι συνταξιούχοι ηλικίας άνω των 60 ετών. Σε κάθε περίπτωση, ο προϋπολογισμός των ανθρώπων αυτών κινείται μέχρι τα 350.000 ευρώ, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται ακίνητα με θέα τη θάλασσα και γι΄ αυτό κινούνται σχεδόν αποκλειστικά στα νότια προάστια και κυρίως σε περιοχές όπως η Γλυφάδα, η Βούλα, η Βουλιαγμένη και η Βάρκιζα.

Υπάρχουν όμως και άλλες κατηγορίες Τούρκων επενδυτών, όπως π.χ. εκείνοι που αναζητούν μικρά εξοχικά στα νησιά, κυρίως στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο, την Κρήτη, αλλά και στη Θάσο. Στόχος τους είναι η ενοικίαση των ακίνητων μέσω δημοφιλών υπηρεσιών ενοικίασης, όπως η Airbnb. Επίσης, ενδια­φέρον εκφράζεται και για ακίνητα στη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Άλλη μια κα­τηγορία επενδυτών αφορά Τούρκους επιχειρηματίες οι οποίοι ενδιαφέρονται για ακίνητα εισοδήματος και μόνο.

Αλυσίδες τροφίμων

Πρόσφατα έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα αναφέρει πως δύο από τις μεγαλύτερες αλυσίδες τροφίμων της Τουρκίας, οι Mado και Citir Simit, ανακοίνωσαν και επισήμως τις επενδύσεις τους στη χώρα μας.

Πίσω από την Citir Simit βρίσκεται ένας από τους ανερχόμενους επιχειρηματικούς παράγοντες της γείτονος, ο Χαλούκ Οκιουτούρ. Ένας βαθύπλουτος Τούρκος, που εδώ και δύο χρόνια μελετούσε την είσοδό του στην Ελλάδα. Ο Οκιουτούρ, που θεωρείται ο «βασιλιάς» των fast food της Τουρκίας, είναι ιδιοκτήτης της Citir Simit, της μεγαλύτερης αρτοβιομηχανίας της γειτονικής χώρας, στα σχέδια της οποίας είναι να «πλημμυρίσει» την ευρωπαϊκή αγορά με το παραδοσιακό κουλούρι (σιμίτι), με τη δημιουργία 500 σημείων πώλησης σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο - αρχής γενομένης από την Ελλάδα. Οι απεσταλμένοι του Τούρκου επιχειρηματία έχουν μάλιστα εντοπίσει εδώ και καιρό τους χώρους στους οποίους θα «στεγαστεί» το φι­λόδοξο εγχείρημά τους και λέγεται ότι «target places» είναι το κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα η πλα­τεία Συντάγματος και Ομονοίας, ενώ για την υλοποίηση των επενδυτικών του σχεδίων έχει προσλάβει μέ­χρι και εταιρεία συμβούλων.

Εκτός όμως από τα κουλούρια... «made in Turkey» και η τουρκική εταιρεία τροφίμων Mado ανακοίνωσε πρόσφατα πως σχεδιάζει να δημιουργήσει μονάδα παραγωγής στην Ελλάδα, με σκοπό να επεκταθεί μέ­σω εξαγωγών και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η αλυσίδα καφέ και παγωτού είναι σύμβολο στη γείτονα, αφού συγκεντρώνει καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες. Ξεκίνησε από ένα μικρό κατάστημα στην Κωνσταντινούπολη και έχει ταξιδέψει τη φήμη της μέχρι το Ντουμπάι, τη Σαουδική Αραβία, την Κύπρο, την Αυστρα­λία, το Χονγκ Κονγκ, τη Νότια Κορέα και τη Βουλγαρία. Κάθοδο όμως προς την Αθήνα ετοιμάζει και μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες οικιακού εξοπλισμού και επίπλων της Τουρκίας, η Istikbal. Η εταιρεία διαθέτει εξαγωγική δραστηριότητα σε 70 χώρες και στην Αμερική, ενώ στην Ελλάδα έχει αναπτύξει δίκτυο καταστη­μάτων σε Καβάλα, Ορεστιάδα και Σέρρες και μέσω αντιπροσώπων συμπληρωματικά σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Εύβοια. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο όμιλος έχει δρομολογήσει επένδυση για τη δημιουργία ενός μεγάλου καταστήματος στο Μαρκόπουλο, ενώ σχεδιάζει την επέκταση του δικτύου του σε όλη τη χώρα, μέσω franchise.

Στη χώρα μας είναι ήδη παρούσες αρκετές εταιρείες ένδυσης και υπόδησης από τη γειτονική χώρα και μάλιστα μερικά από τα πιο γνωστά της brands όπως είναι οι lpekyol, Koton, Mavi Jeans, Inci Shoes και Gizia. Οι εταιρείες αυτές διαθέτουν καταστήματα σε ιδιαίτερα εμπορικά σημεία στο Μαρούσι, στην Κηφισιά, στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι. Οι κυριότεροι επενδυτικοί όμιλοι της Τουρκίας, που «φλερτάρουν» με την προοπτική επένδυσης στην Ελλάδα, είναι αυτή την εποχή οι εξής: Torunlar (κατασκευές και εμπορικά κέν­τρα), Dogus, Bilgen Dis Global Yartim Holdings (εκμετάλλευση μαρίνων και φυσικού αερίου), Erdem Con suiting, Demir Halk Bank (τράπεζα), Anadolu (καινοτομία, ιατρική εταιρεία), Guveli Beton (κατασκευαστι­κή), Al seasons Hotel, Oztoska (μεταλλευτική), A&S investment (επενδύσεις σε Ενέργεια και Real Estate), Agatur Yatcilik (κατασκευή πολυτελών γιοτ), Capital Partners (συμβουλευτική), Burkay Insatt (μεταφο­ρές), CY Corporation (Real Estate), DCT Dis Trading (εμπόριο -διακινεί το ελληνικό βαμβάκι), Alsamer (επεξεργασία μαρμάρου), Bect Trend Group (αξιοποίηση γης), Gimas (ναυτιλιακή), Gurbaslar Group (αυ­τοκινητοβιομηχανία), Yugel Boru (μεταλλευτική).

Του Δημήτρη Σταυρόπουλου-distavropoulos@yahoo. gr

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-20/05/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ