2017-05-28 11:42:45
Φωτογραφία για «Καύσωνας» ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ)
► ΣΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ 1.600.000 ΑΚΙΝΗΤΑ.

► ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ.

► Αλίμονο σε όσους έχουν εκκρεμότητα με το ακίνητο τους. Αλίμονο αν οφείλουν σε τράπεζες ή Δημόσιο. Ο κίνδυνος να χάσουν το σπίτι τους είναι άμεσος.

► Οι πολίτες, πλέον, δεν έχουν αντιστάσεις και η συσσώρευση των αδιεξόδων θα οδηγήσει σε επικίνδυνες «εκρήξεις». Και δυστυχώς εκεί θα πάμε, με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου.

Από τον Αύγουστο λοιπόν, όσο ακίνητα έχουν χρέη θα βγαίνουν πάραυτα σε πλειστηριασμό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. «Δυστυχώς, ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων και χιλιάδες άνθρωποι θα χά­σουν το σπίτι τους, αν οφείλουν σε Δημόσιο ή τράπεζες», τονίζει η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου.

Ουσιαστικά, το νέο «κύμα» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων θα αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι νομι­κοί τονίζουν ότι «με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς παρα­κάμπτονται τα Ειρηνοδικεία, όπου διεξάγονται πλειστηριασμοί, αλλά όχι ηλεκτρονικοί, όπως θέλουν τρόικα και κυβέρνηση
. Πλέον, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα λάβουν τον χαρακτήρα “χιονοστιβάδας”, αφού οι αντοχές των Ελλήνων είναι ελάχιστες... Όμως οι “βουβές” κοινωνίες, όταν δεν προκύπτει διέξοδος για να εκτονώσει τη συσσώρευση των αδιεξόδων, συνήθως κυοφορούν τις πιο επικίνδυνες “εκρήξεις”». Και δυστυχώς, εκεί θα οδηγηθούμε με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα και Καμμένoυ. Μέχρι τώρα, λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων ή εξαιτίας των αντιδράσεων των κινημάτων για μη πληρωμή, δεν γίνονταν πλειστηριασμοί.

Όμως, πλέον, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δεν θα υπάρχει υποχρεωτική φυσική παρουσία. Πάμε λοιπόν, κατά τους δικηγόρους, σε Αρμαγεδδώνα κατά της ακίνητης περιου­σίας.

Ταυτόχρονα, οι κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, μι­σθών και συντάξεων κινούνται με απίστευτη ταχύτητα. Κάθε μέρα έχουμε πάνω από 4.500 κατασχέσεις. Πάνω από 1.500.000 ήταν οι κατασχέσεις καταθέσεων. Πάνω από 1.600.000 είναι οι εν αναμονή πλειστηριασμοί.

Οι τραπεζικοί εκτιμούν ότι «το 2018 και το 2019 θα επιταχυνθούν οι ρυθμίσεις δανείων, μέσω διάφορων εξελίξεων». Ποσό άνω των 30,8 δισ. ευρώ είναι σε καθυστέρηση, εξέλιξη που προκαλεί τεράστια προβλήματα. Τα καθυστερούμενα δάνεια κινούνται στο 44,7%, ενώ τα στεγαστικά στο 41,5%, τα επιχειρηματικά στο 44,4% και τα καταναλωτικά στο 54%.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου λύνει τον «γρίφο» των ερωτήσεων μέσω του «Π» για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, του οποίου οι ρυθμίσεις είναι ενδιαφέρουσες για πολλούς και αμφίδρομες για άλλους.

Ερώτηση: Οι οφειλές μου ποια ημερομηνία λήξεως έχουν ώστε να μπορέσω να ενταχθώ;

Απάντηση: Οι οφειλές πρέπει να έχουν ημερομηνία 31 Δεκεμ­βρίου 2016.

Ερώτηση: Ποιες οφειλές αφορά η ρύθμιση;

Απάντηση: Κάθε οφειλή της επιχείρησης, έστω κι αν τελεί υπό αναβλητική αίρεση ή προθεσμία, αρκεί να φέρει ημερομηνία 31/12/2016.

Ερώτηση: Έχω υποβάλει αίτηση πτώχευσης. Μπαίνω στη ρύθμι­ση;

Απάντηση: Ναι, αν έχετε παραιτηθεί της προηγούμενης ρύθμισης.

Ερώτηση: Είμαι στη «ρύθμιση Δένδια». Μπαίνω;

Απάντηση: Ναι! Αρκεί να έχετε πα­ραιτηθεί των προηγούμενων ρυθμίσεων.

Ερώτηση: Τι ισχύει για τους μι­κρούς πιστωτές;

Απάντηση: Οι μικροί πιστωτές με απαιτήσεις ο καθένας έως 2 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό έως 1,5 επί των συνολικών απαιτήσεων, δεν συμμετέχουν και δεν δεσμεύονται από τη συμφωνία αναδιάρθρωσης. Μπορούν να διεκδικήσουν όλα τα χρήματα που τους οφείλονται.

Ερώτηση: Έχω δεύτερη ευκαιρία, αν αποτύχω στην πρώτη;

Απάντηση: Δεν έχετε... Αν η όλη εξέλιξη δεν οδηγήσει σε συμφωνία και υπάρξει πρακτικό μη συμφωνίας, δεύτερη αίτηση δεν υπάρχει. Αν όμως το δικαστήριο απορρίψει τη συμφωνία ανα­διάρθρωσης, υφίσταται δικαίωμα.

Ερώτηση: Ποιες ρυθμίσεις με αφορούν;

Απάντηση: Επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, εξόφληση με πολλές δόσεις, μείωση επιτοκίου, τόκοι ανάλογοι των κερδών, ίσως διαγραφή απαιτήσεων, κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων με έκδοση μετοχών, περίοδος χάριτος στον οφειλέτη, εκποίηση περιουσιακών στοιχείων σε πιστωτή, υποθήκη, προσημείωση υποθήκης κ.λπ.

Ερώτηση: Αναστολή κατασχέσεων μέχρι πότε ισχύει;

Απάντηση: Αν δεν τηρηθούν όλα όσα συμφωνήθηκαν, αρχίζουν τα βάσανα!

Ερώτηση: Υπογράφω σχέδιο ανα­διάρθρωσης. Τι οφέλη έχω; 

Απάντηση: Αρχίζει η πληρωμή των συμφωνηθέντων δόσεων. Δεν μπορεί να γίνει αποπληρωμή των οφει­λών σε περισσότερες από 120 δόσεις, με μηνιαία δόση μικρότερη από 50 ευρώ, ενώ υπάρχει και περίοδος χάριτος.

Ερώτηση: Αν δεν τηρήσω τη συμ­φωνία, ποιες είναι οι επιπτώσεις; 

Απάντηση: Καθυστέρηση δόσης πάνω από 90 ημέρες οδηγεί τον πι­στωτή σε αίτηση ακύρωσης της σύμ­βασης αναδιάρθρωσης, μέσω δικαστηρίου.

Ερώτηση: Οριστική ακύρωση πότε έχουμε;

Απάντηση: Σε μη πληρωμή των δό­σεων, μη υποβολή δηλώσεων φορο­λογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και ΑΠΔ εντός τριών μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους, μη πληρωμή νόμιμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, που βεβαιώθηκαν μετά την 31η Δεκεμβρίου 2016, εντός 90 ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της σύμβασης ή εντός 60 ημερών από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους, για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την έναρξη ισχύος της σύμβασης.

Ερώτηση: Δημόσιο και πιστωτές συνεννοούνται;

Απάντηση: Ασφαλώς!

Του Γιώργου Αυτιά

(ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-27/05/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η Ταπεινότητα είναι μαγκιά!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η Ταπεινότητα είναι μαγκιά!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ