2017-05-28 22:11:25
Φωτογραφία για Υπέρμετρες τουρκικές φιλοδοξίες στη Συρία
ΑΡΘΡΟ

του Υποστράτηγου ε.α. Ιπποκράτη Δασκαλάκη

Η συριακή κρίση έχει εισέλθει ήδη στον έβδομο χρόνο, με τους συνδυασμούς και τις «λυκοφιλίες» των εμπλεκόμενων δυνάμεων να μεταβάλλονται σε έναν ανελέητο αγώνα προ­ώθησης των συμφερόντων τους. Η πρόσφατη προσέγγιση Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας για κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήμα­τος αποτελεί μία χαρακτηριστική περίπτωση που πριν από λίγους μήνες έμοιαζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Το ίδιο φαινόταν και η διεξαγωγή κοινών αμερικανο-κουρδικών στρατιωτικών περιπολιών στα σύνορα Τουρ­κίας - Συρίας, γεγονός που εκνευρίζει αφάντα­στα την Άγκυρα.

Σε αυτό το περιβάλλον, η Ρωσία έχει κατορ­θώσει να εκμεταλλευτεί άριστα τις εξελίξεις και να εδραιώσει την παρουσία της όχι μόνο ως βασικού υποστηρικτή του καθεστώτος Άσαντ, αλ­λά και ως αποφασιστικής σημασίας παράγοντα για την εξεύρεση λύσεως. Έχει, βέβαια, καταβά­λει το σχετικό τίμημα σε αίμα και πόρους. Αντί­στοιχα, το σιϊτικό Ιράν, έχοντας βαθύτατα και αιματηρά εμπλακεί στην κρίση, συνδέει την εθνική του στρατηγική -δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε και την επιβίωση του καθεστώτος των «μουλάδων»- με τον έλεγχο της ευρύτερης πε­ριοχής Ιράκ - Συρίας - Λιβάνου.


Εντύπωση ίσως προκαλεί η παλινδρομική πολιτική της Τουρκίας με τις διακυμάνσεις της τακτικής που παρουσιάζει. Η υψηλή της όμως στρατηγική για ανάδειξη σε κυρίαρχη δύναμη της περιοχής παραμένει σταθερή κακοί φιλοδο­ξίες της τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται υπέρμετρες.

Γεγονός είναι ότι διαθέτει τη βούληση αλλά και την ισχύ να διακινδυνεύει -όχι αλόγιστα- την εμπλοκή της σε όλα τα τεκταινόμενα της πε­ριοχής, χωρίς να διστάζει να αναπροσαρμόζει συμμαχίες και τακτικούς στόχους.

Σίγουρα ο συνδυασμός υπέρμετρων φιλοδο­ξιών, αναδιάταξης συμμάχων και των δομικών προβλημάτων που παρουσιάζει ως χώρα, και κυρίως ως κοινωνία, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα. Θα μπορούσε κάποιος να παρομοιάσει αυτήν τη στρατηγική υπέρβασης των προβλημά­των και των αδιεξόδων με τη στρατηγική του «άλματος προς τα εμπρός» ή ακόμη και του «άλ­ματος προς το άγνωστο». Πρέπει όμως να ανα­γνωρίσουμε ότι η Τουρκία έχει ανέλθει στα επί­πεδα του διεθνούς συστήματος τολμώντας να στυλώνει το «ανάστημα» της στις δύο κλασικές υπερδυνάμεις.

Το εάν αυτή η τακτική αποδειχθεί αποτελε­σματική θα το αποδείξει μόνο ο χρόνος, καθώς στη ζωή ανθρώπων, οργανισμών και κρατών τα μεγάλα κέρδη ήταν πάντα συνδεδεμένα και με μεγάλα ρίσκα.

Αυτά τα ρίσκα τα αναλαμβάνουν έθνη που έχουν μια ζωτικότητα που συνήθως πηγάζει από μια κοινωνία σε δημογραφική άνοδο, νεανικό πληθυσμό και ηγεσίες που αφουγκράζονται ή ακόμη και διαμορφώνουν αυτή την ορμή. Αυτή είναι η πραγματικότητα της γείτονος. Αν δεν το βλέπουμε ή δεν το αντιλαμβανόμαστε, μάλλον εθελοτυφλούμε και εξασθενούμε ακόμη περισ­σότερο τη θέση μας.

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-27/05/2017)

___________________________

* ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ- Υποστράτηγος (εα)

• Πτυχιούχος τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου

• Μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

• Διευθυντής Μελετών του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ)

• Συνεργάτης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ)

• Διαλέκτης στη Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ)

• 0030-210-6543131, 0030-6983457318 [email protected]

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Διαίρει και βασίλευε
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Διαίρει και βασίλευε
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ