2017-06-01 09:09:23
Φωτογραφία για ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΜΟΝΑΧΑ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
Τα χρόνια της κρίσης έδειξαν ότι το προηγούμενο παραγωγικό μοντέλο απέτυχε, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως η επιστροφή στο 2009 «πέρα από ουτοπία, αποτελεί και στρατηγικό λάθος». Μιλώντας χθες, στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάγκη επανασχεδιασμού του παραγωγικού μοντέλου. Αναφερόμενος στο χρέος, επανέλαβε ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε το σύνολο των δεσμεύσεών της προς τους εταίρους και κάλεσε την άλλη πλευρά να τηρήσει τις δικές της, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα θα κάνει αποδεκτή μονάχα μια λύση, η οποία θα εγγυάται την έξοδό της στις αγορές άμεσα με βιώσιμους όρους και θα σέβεται τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως η λύση η οποία προτάθηκε στο Eurogroup στις 22 Μαΐου δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις. Είπε ότι η Ελλάδα ζητεί μια καθαρή λύση για το χρέος, που θα εγγυάται ανάκαμψη της οικονομίας, ανοίγοντας τον δρόμο για έξοδο στις αγορές. Όπως εξήγησε, καθαρή λύση είναι εκείνη που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα για άλλη μια φορά προς το μέλλον. «Είναι εκείνη που δεν θα επιτείνει την αβεβαιότητα προς τους επενδυτές»,


συμπλήρωσε. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι αυτές τις μέρες κρίνεται το μέλλον της οικονομίας για πολλές δεκαετίες. «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι, απέναντι σε έναν εθνικής σημασίας στόχο», πρόσθεσε. Έθεσε δε ως απόλυτη προτεραιότητα τη μείωση της ανεργίας και της φυγής των νέων στο εξωτερικό.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι υπάρχουν λύσεις που συμφιλιώνουν την αποπληρωμή χρέους και την ανάπτυξη, ενώ δήλωσε ότι δεν υπάρχει ελληνικό, ιταλικό ή πορτογαλικό, αλλά ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δήλωσε επίσης αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξει μια καθαρή λύση για την Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς κάτι τέτοιο, όπως είπε, είναι προς το συμφέρον όλων.

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε επίσης, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 29% στο 26%. Σημείωσε ότι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αυξάνεται και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ενισχύουν τη ρευστότητα της οικονομίας. «Εισάγουμε καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Όλα μαζί θα διοχετεύσουν ρευστότητα πάνω από 3 δισ.», είπε.

Ανέφερε εξάλλου ότι με το νέο πλαίσιο για την αδειοδότηση επιχειρήσεων αίρονται γραφειοκρατικά βάρη. Τόνισε επιπλέον ότι σε εξέλιξη βρίσκονται σημαντικά έργα υποδομών που κινδύνευαν να ακυρωθούν στα δικαστήρια ή να μην ολοκληρωθούν και υπογράμμισε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον γύρω από Ελλάδα είναι ιδιαίτερα έντονο. «Σύντομα θα μπορούμε να πούμε άλλαξε σελίδα», πρόσθεσε. Καταλήγοντας, απηύθυνε κάλεσμα «προς τις δημιουργικές δυνάμεις να συμπορευθούν στον κοινό αγώνα για το μέλλον της Ελλάδας».

Από την άλλη πλευρά πάντως, τα μηνύματα τα οποία εστάλησαν στην ελληνική κυβέρνηση μέσω του συνεδρίου του Economist στη Φρανκφούρτη, δεν είναι ενθαρρυντικά. Η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ολοένα και ξεμακραίνει, η ρητορική των θεσμών στρέφεται ολοένα και εντονότερα στις μεταρρυθμίσεις και την ιδιοκτησία του προγράμματος, το Βερολίνο δεν φέρεται διατεθειμένο να παραβιάσει τις «κόκκινες γραμμές» τις οποίες χάραξε ο Σόιμπλε στο τελευταίο Eurogroup, αλλά προφανώς όσο συνεχίζονται οι συζητήσεις συντηρείται και η προσδοκία για έναν έντιμο συμβιβασμό στις 15 ή στις 22 Ιουνίου. 

Αν ληφθεί υπόψη η χθεσινή παραπομπή της εκπροσώπου της καγκελαρίας στους θεσμούς και το Eurogroup αναφορικά με τα ανοιχτά ζητήματα, οι προσδοκίες εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 22 του μήνα περιορίζονται. Αν ληφθεί επίσης υπόψη το μήνυμα Σόιμπλε ότι υπάρχουν ακόμα εμπόδια για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με την υποσημείωση ότι η μαγική λέξη είναι «εμπιστοσύνη» και το κλειδί οι μεταρρυθμίσεις, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μπορεί να συνάγει κανείς ότι δεν δίνει κανένα δείγμα υπαναχώρησης.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του, από το Eurogroup και μετά όταν ο Πολ Τόμσεν θεώρησε «καλή ιδέα» την κατ’ αρχήν έγκριση προγράμματος για την Ελλάδα χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς πράσινο φως βιωσιμότητας χρέους, δεν έχει μιλήσει. Μόνο την επομένη, ο εκπρόσωπος του Ταμείου ανέδειξε την περιβόητη «ευελιξία» του Ταμείου προκειμένου να στηρίξει τα μέλη του… Αυτό δεν σημαίνει πως δεν γίνονται επαφές και προσπάθειες συμβιβασμού. 

Ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ συναντήθηκε χθες με τον Β. Σόιμπλε, Ντράγκι και Κερέ εξέφρασαν δημόσια «τη λύπη τους» για την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας για το χρέος στο Eurogroup αφήνοντας να εννοηθεί με σαφήνεια ότι θα την επιθυμούσαν και κατά πληροφορίες συνεχίζουν να την επιδιώκουν, ενώ το WashingtonGroup την περασμένη Δευτέρα επιχείρησε έναν συμβιβασμό στη βάση διατυπώσεων από την πλευρά του ΔΝΤ που θα ενίσχυαν την προοπτική εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, έστω και χωρίς διαβατήριο βιωσιμότητας του χρέους από το Ταμείο, αλλά πέραν τούτων ουδέν. Αντίθετα, χθες ο Μπενουά Κερέ όσο πιο ξεκάθαρα μπορούσε διεμήνυσε ότι χωρίς «καθαρότητα» για το χρέος, ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν θα υπάρξει.

Έτσι, η απουσία αναφοράς από την πλευρά του Πρωθυπουργού στην προοπτική του QE, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στον ΣΕΒ, ενδεχομένως δεν είναι τυχαία. Το αφήγημα τώρα μετατοπίζεται στη λύση η οποία θα εξασφαλίζει την άμεση και ομαλή μετάβαση της Ελλάδας στις αγορές. Ενδεχομένως χωρίς QE, το οποίο σε ανύποπτο χρόνο, πριν από αρκετές ημέρες ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, είχε σημειώσει ότι «δεν συνιστά πανάκεια».

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ