2012-05-22 15:22:36
Φωτογραφία για Έγινε απλά το 1-0
Ο ενθουσιασμός περί "διπλού" στο ΟΑΚΑ μετριάστηκε από την συμπεριφορά της ομάδας του Ολυμπιακού, η οποία έστειλε αθόρυβο μήνυμα πως απλά έγινε το 1-0. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος.

Ο Ολυμπιακός έκανε το 1-0 σε σειρά τελικών των playoffs του ελληνικού πρωταθλήματος, έχοντας το πλεονέκτημα της έδρας, ύστερα από 13 χρόνια. Τελευταία φορά, με το αβαντάζ στα χέρια του, το κατάφερε το 1999, αν και στο τέλος έχασε τον τίτλο από τον Παναθηναϊκό. Γενικότερα, όμως, από το 2002 (με μειονέκτημα) απέναντι στην ΑΕΚ είχαν να ξεκινήσουν με το... δεξί οι Πειραιώτες στους ελληνικούς finals, αν και επίσης έχασε το τρόπαιο τότε.

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως τα πάντα κρίνονται στο ποιος θα κάνει τις τρεις νίκες στο τέλος, αλλά σίγουρα είχε την σημασία του αυτό το 1-0 των ερυθρολεύκων επί των πρασίνων. Κατά πολλούς το ματς ήταν κομβικής σημασίας, καθώς στην σύγχρονη εποχή, επί Αγγελόπουλων στην προεδρία, ο Ολυμπιακός τόσο στους τελικούς του 2009, όσο και το 2011, που είχε το πολύτιμο πλεονέκτημα της έδρας, αλλά στο πρώτο ματς ο Παναθηναϊκός έκανε το "break", αποκτώντας το αβαντάζ και φτάνοντας στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος ισάριθμες φορές
. Αυτό το 1-0, όμως, τώρα έδωσε προβάδισμα, αυτοπεποίθηση, σιγουριά και ακόμη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της ομάδας, αλλά έστειλε και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το "τριφύλλι", πως φέτος απ' το "πυρακτωμένο" ΣΕΦ, καθώς οι οπαδοί των Πειραιωτών δημιούργησαν΄μία "καυτή" ατμόσφαιρα,  είναι σχεδόν ακατόρθωτο να φύγει νικητής.

Όντας ακόμη "μεθυσμένος" από το γλυκό νέκταρ της απόλυτης επιτυχίας στην Κωνσταντινούπολη (φαντάζομαι και εσείς), με τον Ολυμπιακό να αναδεικνύεται Πρωταθλητής Ευρώπης, στον πιο συγκλονιστικό τελικό όλων των εποχών στην διοργάνωση, σε συνδυασμό με την θετική εικόνα που επέδειξαν οι ερυθρόλευκοι στο 1-0 επί του Παναθηναϊκού, με τον ενθουσιασμό, την αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία μου στα ύψη, σκεφτόμουν να γράψω ένα κείμενο με τίτλο: Kαι τώρα "διπλό" στο ΟΑΚΑ.

Άλλωστε, αυτή ήταν η παράκληση-απαίτηση των οπαδών των Πειραιωτών λίγο μετά το τέλος της αναμέτρησης και αν μη τι άλλο η εξαιρετική αγωνιστική εικόνα που βγάζουν οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς στο παρκέ σε εμπνέει πως μπορούν να τελειώσουν την σειρά είτε με ένα break στο ΟΑΚΑ, είτε ακόμη και με 3-0 στις νίκες στη σειρά. Υπερβολή; Καθόλου! Οι Πειραιώτες είναι εμφανές πως παίζουν πολύ καλύτερο μπάσκετ αυτή την περίοδο από το το "τριφύλλι" και βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση, σε αντίθεση με τους πράσινους οι οποίοι στο παιχνίδι τους, πλέον, παρουσιάζουν τις πρώτες "ρυτίδες". Τα χρόνια πέρασαν για τον αντίπαλο, ο οποίος βγάζει κούραση, σε αντίθεση με την φρεσκάδα, την ενέργεια και τα νιάτα των παλικαριών του Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Λίγο μετά το τέλος του αγώνα, όμως, κατευθυνόμενος προς τα αποδυτήρια του Ολυμπιακού η συμπεριφορά του προπονητικού-τιμ, αλλά και των παικτών των ερυθρολεύκων με προσγείωσαν, και καλά έκαναν. Ήταν το πρώτο εντός έδρας ματς των Πρωταθλητών Ευρώπης, οι οποίοι, μόλις, είχαν κάνει δίκαια και καθαρά το 1-0 στους τελικούς του πρωταθλήματος επί του Παναθηναϊκού, και όμως, όλοι τους, αποχωρούσαν σεμνά, ταπεινά, προσγειωμένοι και με σκυμμένα τα κεφάλια, δίχως να έχουν διάθεση για δηλώσεις και μεγάλα λόγια. Δίχως ίχνος αλαζονείας, υπεροψίας και έπαρσης. Λες και δεν έχουν κατακτήσει την Ευρωλίγκα, λες και μόλις έκαναν το 1-0 στα ημιτελικά επί του Πανιωνίου.

Αθόρυβα, λοιπόν, έστειλαν το δικό τους μήνυμα, είτε προς τους δημοσιογράφους, είτε προς τους φιλάθλους τους: "απλά, κάναμε το 1-0. Έχει δρόμο ακόμη. Ο Πρωταθλητής Ελλάδας θα αναδειχθεί στις τρεις νίκες. Δεν έχουμε καταφέρει τίποτα ακόμη. Κάναμε, απλά, το πρώτο βήμα. Τίποτα παραπάνω". Τόσο ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, όσο και οι παίκτες του, λοιπόν, επιθυμούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους ενόψει της συνέχειας και σε αυτόν τον ρυθμό θα πρέπει να συνεχίσουμε και εμείς. Καλή η φιλοδοξία για "διπλό" στο ΟΑΚΑ, εννοείται πως οι ερυθρόλευκοι θα πάνε στον δεύτερο τελικό για τη νίκη, αλλά στόχος είναι ο τίτλος και οι τρεις νίκες. Και οι Πειραιώτες έχουν τα μυαλά μέσα στο κεφάλι τους. Δεν έχουν πάρει... αέρα και πατάνε γερά τα πόδια τους στη γη. Και όπως εύστοχα μου είπε και ένας συνάδελφος, "δεν πειράζει που δεν θέλουν να κάνουν δηλώσεις, τα παιδιά μιλάνε με τον καλύτερο τρόπο στο γήπεδο", και έτσι είναι!

Στα αγωνιστικά, είναι θετικό για τον Ολυμπιακό πως έχει μάθει, πλέον, να κερδίζει ακόμη και αν δεν έχει σε καλή μέρα επιθετικά τον Σπανούλη. Ο αρχηγός περιορίστηκε στο σκορ, ήταν άστοχος, αλλά βοήθησε στο δημιουργικό κομμάτι και η παρουσία και μόνο ανοίγει διαδρόμους και έχει εγρήγορση τους αντιπάλους, ακόμη και αν δεν παίξει καλά βάση του υψηλού επιπέδου του. Οι ερυθρόλευκοι με την παθιασμένη άμυνα τους "έπνιξαν" του πράσινους, ειδικά με τις εύστοχες και γρήγορες περιστροφές τους. Αυτό είναι το μεγάλο ατού, το "όπλο" των Πειραιωτών, καθ' όλη την φετινή σεζόν. Η πίεση στην άμυνα από την αρχή έως το τέλος ενός αγώνα. Και αυτή την φορά έριξαν και... ξύλο.

Οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς έκλεψαν μπάλες, σημείωσαν καθοριστικά κοψίματα και ανάγκασαν το "τριφύλλι" να κάνει κακές επιθέσεις, μη αφήνοντας το να πάρει ξανά προβάδισμα στο σκορ, από την δεύτερη περίοδο και μετά, όσες προσπάθειες και αν έκανε. Ο Ολυμπιακός, βέβαια, έβαλε και μεγάλα σουτ και ειδικά εκείνα των Παπανικολάου-Γκετσεβίτσιους, τα οποία ήταν και κρίσιμα, "τέλειωσαν" τον Παναθηναίκό. Οι ερυθρόλευκοι είναι εμφανές πως βρίσκονται σε καταπληκτική αγωνιστική κατάσταση. Το έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν πως η προετοιμασία των παικτών του Ντούσαν Ίβκοβιτς και η δουλειά που έκαναν φαίνεται τώρα. Διαθέτουν τρομερή φυσική κατάσταση, είναι καλύτερα γυμασμένοι, βγάζουν στο παρκέ απίστευτη ενέργεια, τρέχουν πάνω-κάτω σε άμυνα και επίθεση για 40 λεπτά και όταν ο αντίπαλος κουράζεται και τελειώνουν οι δυνάμεις του, εκείνοι συνεχίζουν φτάνοντας πρώτοι στο... νήμα, στη νίκη.

Μας έχει εντυπωσιάσει το τελευταίο διάστημα ο Κώστας Παπανικολάου, αλλά για εκείνον θα αναφερθούμε σύντομα σε ξεχωριστό κείμενο. Η δουλειά του, οι ατελείωτες ώρες προπονήσεων και οι κόποι του, φαίνονται, επίσης, τώρα. Η αυτοπεποίθηση του έλλειπε και από την στιγμή που, πλέον, του μπαίνουν και τα σουτ, απέκτησε καλή ψυχολογία και τώρα στο παρκέ... πετάει, τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση. Ένας νέος ηγέτης γεννιέται σιγά-σιγά. Συνεχίζει τις συγκλονιστικές εμφανίσεις και μακάρι να συνεχίσει έτσι στον ίδιο ρυθμό. Το μέλλον του ανήκει και δίκαια ο κόσμος τον αποθέωσε στο ΣΕΦ.

Σπουδαίο ματς, φυσικά, και από τον Γιώργο Πρίντεζη, ο οποίος διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του. Παίζει, επίσης, με μπόλικη αυτοπεποίθηση, έχει εξελίξει τις κινήσεις του στην επίθεση και πλέον το αγαπημένο του και αποτελεσματικό  "χουκ", είτε με το δεξί, είτε με το αριστερό του χέρι, έχει γίνει λατρεμένο "trademark". Το σουτάκι αλά... Κωνσταντινούπολη το έκανε ξανά στον πρώτο τελικό, με τους φιλάθλους δικαιολογημένα να το επευφημούν, καθώς τους θύμισε και θα τους θυμίζει μία από τις ωραιότερες και πιο ευτυχισμένες στιγμές τους.

Καταπληκτικό μας και από τον Κάιλ Χάινς, ο οποίος είναι πραγματικός "μαχητής" και στις δύο ρακέτες. Ήταν αποτελεσματικός στις περιστροφές, δυσκολεύοντας τον Διαμαντίδη όταν τον μάρκαρε στην άμυνα, αν και είχε ένα πρόβλημα στην επιτήρηση του Βουγιούκα, καθώς υστερούσε λόγω ύψους. Τις τάπες του, πάντως, τις έριξε. Είπαμε, όμως, έγινε απλά το 1-0. Η σειρά συνεχίζεται, τίποτα ακόμη δεν έχει κριθεί και κανείς δεν θα πρέπει να υποτιμήσει τον αντίπαλο, ο οποίος δείχνει "πληγωμένο" θηρίο.

πηγή: redplanet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ