2017-06-19 15:08:56
Φωτογραφία για Πλησιάζει το τέλος ΤΩΝ ... ΓΚΙΣΕ. «ΣΤΡΟΦΗ» ΣΤΟ E-BANKING
► ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ «ΣΤΡΟΦΗ» ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ.

► Έως το 2019 ένα 10% των πελατών θα φύγει από τα καταστήματα προς το e/mobile banking και ένα άλλο κομμάτι από τα ATMs προς τα POS. ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΥΡΜΑΚΕΖΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ, GROUP CHIEF DIGITAL & TECHNOLOGY OFFICER ΤΗΣ EUROBANK.

Στροφή στην ηλεκτρονική τρα­πεζική θα κάνει τα επόμενα δυο χρόνια ένας στους δέκα Έλληνες, που σήμερα επισκέ­πτεται τα φυσικά καταστήματα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Σύμ­φωνα με το γενικό διευθυντή, Group Chief Digital & Technology Officer της Eurobank, κ. Σωτήρη Συρμακέζη, οι τραπεζικές συναλλαγές γίνονται σε ποσοστό 39% στα POS, 23% στα ATMs, 19% στα φυσικά καταστήματα και 17% μέσω e/mobile banking.

«Έως το 2019, ωστόσο, ένα 10% των πελατών θα φύγει από τα καταστήματα προς το e/mobile banking και ένα άλλο κομμάτι από τα ATMs προς τα POS», ανέφερε χαρακτηρι­στικά από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΒ, με θέμα «Η ψηφιακή στρα­τηγική της Ελλάδας - Ο δρόμος για την ανάπτυξη», για να προσθέσει ότι η διείσδυση της χώρας μας στο on­line banking υπολογίζεται σε περίπου 19%. «Πρόκειται για το τέταρτο χειρό­τερο ποσοστό, μετά τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τα Σκόπια, με το μέσο ευρωπαϊκό όρο να είναι περίπου στο 50%», κατέληξε ο ίδιος.


Όπως παρατηρούσε και ο Σύνδε­σμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), «ακόμη και μετά την έκρηξη των ψηφιακών μέσων πληρωμής, που σημει­ώθηκε την περίοδο της τραπεζικής αργίας, η χώρα θα πρέπει να αυξήσει τη σχετική δραστηριότητα κατά του­λάχιστον 11 φορές, προκειμένου να φτάσει το μέσο κοινοτικό όρο».

Capital controls

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι κωδικοί e-banking δημιουργήθηκαν αμέσως μετά την επιβολή των capital controls, με το ρυθμό τους, ωστόσο, να υποχωρεί τους αμέσως επόμενους μήνες της ισχύος τους. «Με τη λήξη της τραπεζικής αργίας και τη σταδια­κή χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, η χρήση των Ηλε­κτρονικών Μέσων Πληρωμής (ΗΜΠ) σημείωσε μικρή υποχώρηση», σχολί­αζε χαρακτηριστικά ο ΣΕΠΕ, επικα­λούμενος μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Όσον αφορά συνολικά στο πο­σοστό χρήσης του Διαδικτύου στην Ελλάδα, αυτό υπολογίζεται σήμερα σε 78%, όταν το 2012 μόλις ξεπερνούσε το 50%. Στις ηλικίες 13 έως 44 ετών, δε, το επίμαχο ποσοστό διαμορφώνε­ται σε 100% και 87% εάν πρόκειται για καθημερινή χρήση.

Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής εξακο­λουθεί να κυριαρχεί στις προτιμήσεις των Ελλήνων χρηστών, καταλαμβά­νοντας πέρυσι ποσοστό 65%, με τα smartphones και τα tablets να ακο­λουθούν με 58% και 27% αντίστοιχα, ενώ το Internet παραμένει η κύρια πηγή πληροφοριών (71%), με μόλις τρεις στους 10 να στρέφονται στο φυσικό κατάστημα για πληροφορίες. Οι Έλληνες, μάλιστα, αποδεικνύονται λάτρεις των social media και δη του facebook, με τους χρήστες να υπολο­γίζονται σε 4,8 εκατομμύρια το μήνα. «Η διείσδυση του Διαδικτύου σε κάθε χώρα είναι σημαντικός παράγοντας και προϋπόθεση για να συμμετέχει ο πληθυσμός στις υπηρεσίες διαδικτυ­ακής τραπεζικής», ανέφερε η Alpha Bank σε πρόσφατη μελέτη της.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ...για τους καταναλωτές:

• Έλεγχος των οικονομικών τους ανά πάσα στιγμή.

• Εικοσιτετράωρη πρόσβαση στις υπηρεσίες της τράπεζας, από όπου κι αν βρίσκονται.

• Εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου (έως και 30 ώρες ετησίως), πραγματοποιώντας κάθε συναλλαγή σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα.

• Χαμηλότερα έως και μηδενικά έξοδα συναλλαγών.

...για τις τράπεζες:

• Μικρότερα λειτουργικά κόστη.

• Συρρίκνωση των Φυσικών δικτύων καταστημάτων.

• Αξιοποίηση των εργαζομένων σε άλλου τύπου τραπεζικές εργασίες.

Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Όλες οι τράπεζες φροντίζουν για την ασφάλεια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές με τους εξής τρόπους: 

• Εκδίδουν προσωπικούς κωδικούς για την πρόσβαση στο Internet Banking, οι οποίοι μπορούν να αλλάζουν όσο συχνά επιθυμεί ο εκάστοτε χρήστης. Οι κωδικοί αυτοί απαιτούνται για την ταυτοποίηση από τα συστήματα της τράπεζας. 

• Για ορισμένες συναλλαγές χρησιμοποιούν επιπρόσθετες δικλίδες ασφαλείας (π.χ. πρόσθετοι κωδικοί μιας χρήσης, ψηφιακά πιστοποιητικά). 

• Προχωρούν στην αυτόματη αποσύνδεση από την υπηρεσία, εάν υπάρξει αδράνεια μεγαλύτερη από το προκαθορισμένο χρονικό διάστημα που ορίζει η κάθε τράπεζα.

• «Κλειδώνουν» την πρόσβαση, έπειτα από έναν ορισμένο αριθμό λανθασμένων καταχωρίσεων των προσωπικών κωδικών. Ειδικά για τους εταιρικούς χρήστες προβλέπονται επιπλέον δικαιώματα χρήσης, όπως:

• «Διπλή» υπογραφή ανά συναλλαγή.

• Διαφορετικά χρηματικά όρια ανά συναλλαγή.

• Διαφορετικά εγκριτικά επίπεδα ή επίπεδα πρόσβασης.

• Καθορισμός «διαχειριστή», ο οποίος ελέγχει και παρακολουθεί τις κινήσεις που διενεργούνται από τους άλλους χρήστες της εταιρίας. 

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ[email protected]

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΎΠΟΣ-18/06/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ