2017-07-03 16:01:23
Φωτογραφία για Ινδία: Ένας εναλλακτικός προορισμός
Τα τελευταία χρόνια η γιόγκα έχει πολλούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Ο κυριότερος λόγος εξάπλωσής της είναι ότι δεν αποτελεί απλώς μια μορφή άσκησης, αλλά πρόκειται για μια αρχαία παράδοση με απώτερο σκοπό την επίτευξη της προσωπικής ευτυχίας.

Η γιόγκα έχει βαθιά τις ρίζες της στην Ινδία, ενώ μόλις το 2014 καθιερώθηκε ο εορτασμός της. H Ινδία επιδιώκει να ταυτίσει το όνομά της με τη γιόγκα και με διάφορους εορτασμούς σε ολόκληρο τον κόσμο να υπενθυμίσει στους απανταχού γιόγκι αλλά και θαυμαστές της ότι σε αυτήν οφείλεται η εξάπλωση αυτής της φιλοσοφίας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηιόγκα στις 21 Ιουνίου, πενήντα δημοσιογράφοι, τουριστικοί πράκτορες και γιόγκι από 27 χώρες του κόσμου φιλοξενηθήκαμε από το υπουργείο Τουρισμού της Ινδίας για μια βδομάδα σε τέσσερις πόλεις της ασιατικής αυτής χώρας.

Στις 21 Ιουνίου συμμετείχαμε στους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Γιόγκα στην πόλη Lucknow. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι συμμετείχε σε αυτή την εκδήλωση, καθώς είναι πιστός ακόλουθος της γιόγκα.


Μόλις ξημέρωσε, ενώπιον μιας συγκέντρωσης χιλιάδων ατόμων, ο Πρωθυπουργός μεταβίβασε τους χαιρετισμούς του σε όλους όσους συμμετείχαν στους εορτασμούς της ημέρας γιόγκα ανά το παγκόσμιο. Κατά την ομιλία του τόνισε ότι η γιόγκα έχει γίνει μέρος της ζωής πολλών ανθρώπων, προσθέτοντας ότι η δημοτικότητα τής γιόγκα είναι υψηλή ακόμη και εκτός Ινδίας. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η γιόγκα έχει συνδέσει τον κόσμο με την Ινδία. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι ευτυχής που βλέπει να αναπτύσσονται τόσα πολλά ινστιτούτα γιόγκα τα τελευταία τρία χρόνια και σημείωσε ότι η ζήτηση για δασκάλους γιόγκα αυξάνεται.

Σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους, ο υπουργός Τουρισμού Mahesh Sharma ανέφερε ότι η γιόγκα είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής των Ινδών, αλλά και των απανταχού πιστών της. «Μπορούμε να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερο τουρισμό στην Ινδία για να ακολουθήσει τη φιλοσοφία της γιόγκα, αλλά και να επωφεληθεί από αυτήν. Επιπρόσθετα θέλουμε να τονίσουμε στους επισκέπτες μας ότι η Ινδία συνδυάζει πολλές εικόνες. Η Ινδία διαθέτει από άγρια ζωή, μέχρι και ιδανικές παραλίες» είπε.

Επίσκεψη σε τέσσερις πόλεις

Για την Ινδία τα δύο δυνατότερα της χαρακτηριστικά είναι η ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά και ο διαλογισμός. Με 22 επίσημες γλώσσες και με πάνω από 1,3 δισεκατομμύριο κατοίκους, η Ινδία είναι ιδανικός προορισμός για τον ταξιδιώτη του πνεύματος, της περιπέτειας και της διαφορετικότητας.

Η αποστολή στην Ινδία περιελάμβανε την επίσκεψη στις εξής πόλεις: Νέο Δελχί, Lucknow, Bangalore και Mysore. Το Lucknow είναι πολύ γνωστό για το κέντημα Chikan, ενώ στην πόλη δεσπόζει το μέγαρο του Bara Imambara. Η κατασκευή του Bara Imambara ξεκίνησε το 1785, όταν ένας λιμός ξέσπασε στην πόλη. Ένας από τους στόχους του Asaf-ud-Daula ήταν να ξεκινήσει αυτό το μεγαλοπρεπές έργο ώστε να προσφέρει απασχόληση στους ανθρώπους στην περιοχή για μια σχεδόν δεκαετία, καθόσον υπήρχε πείνα. Το Mysore είναι η τρίτη πιο πυκνοκατοικημένη και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην πολιτεία της Karnataka της Ινδίας. Το Mysore είναι γνωστό για την πολιτιστική του κληρονομιά και τα παλάτια του, όπως το παλάτι του Mysore, καθώς και για τις γιορτές που γίνονται κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Dasara, όταν η πόλη δέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών από όλο τον κόσμο.

«Silicon Valley» της Ινδίας

Η Bangalore είναι η πρωτεύουσα της ινδικής ομόσπονδης πολιτείας Karnataka και είναι η τρίτη πιο πολυπληθής πόλη της Ινδίας. Η πόλη αναπτύσσεται στα πρότυπα των μεγάλων πόλεων της Αμερικής, με πολλούς ουρανοξύστες να δεσπόζουν στην πόλη. Μάλιστα είναι η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη πόλη της Ινδίας.

Η Bangalore θεωρείται η κοιτίδα της υψηλής τεχνολογίας της Ινδίας, καθώς επιστήμονες από όλη τη χώρα έρχονται στην πόλη για να εργαστούν σε αυτό τον τομέα. Θεωρείται ως η «Silicon Valley» της Ινδίας, ενώ το πράσινο δεσπόζει στην πόλη, γι’ αυτό είναι επίσης γνωστή ως η «πράσινη πόλη» της Ινδίας. Η πόλη φιλοξενεί πολλές επιχειρήσεις που όχι μόνο έχουν τεχνογνωσία στον τομέα της πληροφορικής και του λογισμικού, αλλά την εξάγουν στο εξωτερικό. Στην πόλη υπάρχουν επίσης και βαριές βιομηχανίες, βιομηχανίες τηλεπικοινωνιών, αεροναυπηγικής και βιομηχανίες όπλων. Στην πόλη επίσης βρίσκονται πολλά πανεπιστήμια και κέντρα έρευνας.

Πανεπιστήμιο Γιόγκα

Κατά την παραμονή μας στην πόλη επισκεφτήκαμε το Swami Vivekananda Yoga Anusandhana Samsthana (S-VYASA). Το εν λόγω κέντρο είναι ένα πανεπιστήμιο γιόγκα όπου ενσωματώνει το όραμα και τη φιλοσοφία του Swami Vivekananda σε ένα υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Μάλιστα, όπως μας αναφέρθηκε, πρόκειται για το πρώτο πιστοποιημένο Πανεπιστήμιο Γιόγκα (ISO 2001:2008), το οποίο συνδυάζει τη σύγχρονη επιστημονική έρευνα μαζί με τη φιλοσοφία της γιόγκα.

Ολιστική θεραπεία

Το δεύτερο κέντρο που επισκεφτήκαμε στην πόλη του Bangalore ήταν το SOUKYA - Dr Mathai’s International Holistic Health Centre. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο κέντρο ευεξίας που χρησιμοποιεί την ολιστική θεραπεία και την ομοιοπαθητική προκειμένου να θεραπεύσει ασθενείς. Το κέντρο προσελκύει ασθενείς από όλο τον κόσμο.

Αναπτυσσόμενη οικονομία

Η Ινδία θεωρείται ως η πιο γρήγορα αναπτυσσομένη μεγάλη οικονομία με το ΑΕΠ της να αυξάνεται κατά 6,1% τους πρώτους τρεις μήνες του 2017, αν και οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθεί κατά 7,1%. Η οικονομία της Ινδίας στηρίζεται στη γεωργία και τη βιομηχανία. Παράγει ρύζι, κεχρί, κριθάρι, σουσάμι, λινάρι, κάνναβη, ζαχαροκάλαμο και τσάι. Τα δάση της καλύπτουν το 11% του εδάφους της και παρέχουν πολύτιμη ξυλεία. Αναπτυγμένες επίσης είναι η υφαντουργία, η σιδηρουργία, η υδροηλεκτρική παραγωγή, το εμπόριο. Εξάγονται τσάι, δέρματα, μπαχαρικά και βαμβάκι. Επίσης, εκτιμάται ότι μέχρι το 2024 θα είναι η πιο πολυπληθής χώρα του κόσμου.

Στόχος η ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία

Το τελευταίο διάστημα η Ινδία άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της προς τον έξω κόσμο και επιδιώκει να προβάλει τα δυνατά της σημεία. Με μότο της «Incredible India», θέλει να πείσει τους επισκέπτες της ότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα στην Ινδία πέρα από τα μνημεία της και το Taj Mahal. Αυτή τη στιγμή οι κυριότεροι επισκέπτες της προέρχονται από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Κατά την προηγούμενη χρονιά επισκέφτηκαν την Ινδία 8 εκατομμύρια τουρίστες, ενώ εξ αυτών μόνο τα δύο έρχονται αποκλειστικά για τουριστική επίσκεψη.

Σε δηλώσεις του στον «Φ» o αναπληρωτής γενικός διευθυντής του γραφείου τουρισμού της Ινδίας, Shreevats Sanjay, ανέφερε ότι πλέον η κυβέρνηση της Ινδίας επιδιώκει να εμπλουτίσει και να αναπτύξει το τουριστικό προϊόν που προσφέρει. «Ανέκαθεν οι τουρίστες επισκέπτονταν την Ινδία για τα μνημεία και την πολιτιστική της κληρονομιά. Ωστόσο, η Ινδία μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερο πράγματα. Αν επισκεφτεί κάποιος την Ινδία, θα δει την ποικιλία που έχει να προβάλει: από παραλίες μέχρι και βουνά για σκι και περιπέτεια. Επίσης, έχουμε ένα πολύ υψηλό επίπεδο γιατρών που είναι διάσπαρτο σε όλο τον κόσμο. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι πολύ ψηλό, ενώ οι γιατροί μας έχουν πολλά προσόντα και εμπειρίες, καθώς πολλοί εξ αυτών έχουν εργαστεί σε πολύ δύσκολες συνθήκες χωρίς κλιματιστικό ή χωρίς τους απαραίτητους πόρους. Να σημειώσω επίσης ότι η περίθαλψη στην Ινδία κοστίζει μόλις το ένα δέκατο από ό,τι στις ΗΠΑ».

Επιπρόσθετα, o αναπληρωτής γενικός διευθυντής του γραφείου τουρισμού της Ινδίας, Shreevats Sanjay τόνισε ότι η Ινδία συνδυάζει τη μοντέρνα ιατρική με την εναλλακτική. «Η γιόγκα δεν είναι γυμναστική, αλλά επιδιώκει να αναπτύξει το μυαλό, το σώμα, και την ψυχή».

Παράλληλα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Ινδίας και οι τουριστικοί φορείς επιδιώκουν να προβάλουν τη χώρα ως προορισμό για συνεδριακό τουρισμό, αλλά και για τη διοργάνωση εκθέσεων και συναντήσεων. Τόνισε επίσης ότι η χώρα διαθέτει εξαιρετικά γήπεδα γκολφ.

Τέλος, επεσήμανε ότι γίνεται καμπάνια καθαριότητας της χώρας με στόχο τον περιορισμό των σκουπιδιών.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ