2017-07-07 11:30:15
Φωτογραφία για WP: Γιατί η εκτόξευση πυραύλου της Βόρειας Κορέας σηματοδοτεί μια άμεση πρόκληση για τον Τραμπ
Η πρόσφατη δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου της Βόρειας Κορέας σηματοδοτεί μια άμεση πρόκληση για τον Πρόεδρο Τραμπ, του οποίου η σκληρή ρητορική δεν έχει προκαλέσει καμία αλλαγή στη συμπεριφορά της Πιονγκγιάνγκ καθώς το καθεστώς συνεχίζει τις προσπάθειές του για την κατασκευή πυρηνικών όπλων ικανών να χτυπήσουν τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε την Τρίτη από τη Βόρεια Κορέα, πέταξε ψηλότερα και παρέμεινε στον αέρα περισσότερο από τις προηγούμενες προσπάθειες -αρκετά για να φτάσει στην Αλάσκα, κάτι το οποίο χαρακτήρισαν ένα σημαντικό ορόσημο για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Η δοκιμή έρχεται λίγο πριν από την επίσκεψη του Τραμπ, που θα πραγματοποιηθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα, από τους βασικούς ασιάτες ηγέτες και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Βόρεια Κορέα αναμενόταν να είναι το κύριο θέμα των συνεδριάσεων στο περιθώριο της οικονομικής συνόδου κορυφής της G20, αλλά η δοκιμή προσθέτει επείγοντα χαρακτήρα σε μια διεύρυνση της εκστρατείας των ΗΠΑ με στόχο την περαιτέρω απομόνωση της Βόρειας Κορέας.


Την επομένη της εκτόξευσης, ο στρατός των ΗΠΑ και οι στρατιωτικοί της Νότιας Κορέας πραγματοποίησαν μια άσκηση με πυραύλους σε απάντηση στις "αποσταθεροποιητικές και παράνομες ενέργειες της Βόρειας Κορέας", δήλωσε η αμερικανική μονάδα Pacific Command. Δεν ήταν σαφές πώς η Πιονγκιάνγκ θα μπορούσε να αντιδράσει στην άσκηση, η οποία εκτόξευσε πυραύλους στα νοτιοκορεατικά χωρικά ύδατα κατά μήκος της ανατολικής ακτής της χώρας.

Ο Τραμπ ανταποκρίθηκε στη δοκιμή της Βόρειας Κορέας εφαρμόζοντας ρητορική πίεση στην Κίνα, σύμμαχο της Βόρειας Κορέας και ζωτικής σημασίας οικονομική ζώνη, χλευάζοντας τον δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν στο Twitter. "Η Βόρεια Κορέα μόλις εκτόξευσε έναν ακόμα πύραυλο. Αυτός ο τύπος δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει στη ζωή του;" έγραψε ο Τραμπ σε ένα μήνυμα πολύ λίγο μετά την εκτόξευση. "Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία θα το ανεχτούν αυτό για πολύ ακόμα", συνέχισε ο Τραμπ. "Ίσως η Κίνα να λάβει δραστικά μέτρα στη Βόρεια Κορέα και να δώσει τέλος σε αυτή την ανοησία μια για πάντα!"

Η εκτόξευση ακολουθεί μια σειρά από πρόσφατες ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ, όσον αφορά τους πυραύλους. Ο Κιμ έχει εκτοξεύει πλέον περισσότερους πυραύλους μέσα σε ένα χρόνο από ό,τι ο πατέρας του και ο προκάτοχός του στην οικογενειακή δυναστεία, στα 17 χρόνια εξουσίας τους. Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε επίσης πέντε δοκιμές πυρηνικών όπλων από το 2006, συμπεριλαμβανομένων δύο πέρυσι. Ο αριθμός και η ποικιλία των δοκιμών ανησυχούν τους εμπειρογνώμονες που θεωρούν κάθε βήμα ως μέρος μιας πορείας προς έναν πύραυλο ικανό να χτυπήσει τη Δυτική Ακτή της Αμερικής.

Οι δοκιμές πυραύλων παραβιάζουν τις ισχύουσες διατάξεις των Ηνωμένων Εθνών και άλλες κυρώσεις, τις οποίες η Βόρεια Κορέα έχει βρει τρόπους να αποφύγει. Παρότι ο Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον έχουν δηλώσει ότι η "εποχή της στρατηγικής υπομονής" με τη Βόρεια Κορέα έχει τελειώσει, η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει διευκρινίσει τι σημαίνει αυτό.

Ο Τίλερσον δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε τελικά να διαπραγματευτεί με τη Βόρεια Κορέα υπό τις κατάλληλες συνθήκες, αλλά υποστήριξε ότι αυτή η πιθανότητα είναι απομακρυσμένη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενεργήσουν μόνες, αν πρέπει, προειδοποίησε, αν και δεν έχει διευκρινίσει τι ακριβώς θα συνεπαγόταν αυτό. Η κυβέρνηση Τραμπ προσφάτως κάλεσε την Κίνα να επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα και να περιορίσει το παράνομο εμπόριο με τη χώρα, έναν διεθνή παρία που απομακρύνθηκε σε μεγάλο βαθμό από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Δεδομένου ότι η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα βρίσκονται εντός της εμβέλειας των υφιστάμενων βορειοκορεατικών πυραύλων, ο Τραμπ προσπάθησε επίσης να ενώσει τους ηγέτες και των δύο εθνών πίσω από μια ισχυρά διατυπωμένη θέση των ΗΠΑ ότι δεν θα ανεχτεί πλέον τις προκλήσεις του Βορρά. Η διοίκηση του Τραμπ ζήτησε από άλλα έθνη σε ολόκληρο τον κόσμο να καταργήσουν ή να υποβαθμίσουν τους διπλωματικούς δεσμούς με την Πιονγκιάνγκ.

Οι ηγέτες της Κίνας, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας θα βρίσκονται στη συνεδρίαση της G-20 στη Γερμανία. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε φαίνεται να μοιράζεται την απογοήτευση του Τραμπ, αν όχι και τον τόνο του. Σε σχόλια στα ΜΜΕ, ορκίστηκε να συνεργαστεί στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα, αλλά κάλεσε την Κίνα και τη Ρωσία να κάνουν περισσότερα. "Θα ήθελα να πιέσω έντονα για τη συνεργασία της διεθνούς κοινωνίας για το ζήτημα της Βόρειας Κορέας και να παροτρύνω τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν να λάβουν πιο εποικοδομητικά μέτρα", δήλωσε ο Άμπε.

Σε μια συνέντευξη Τύπου, ο Τζενγκ Σουάνγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, καταδίκασε τη δοκιμή, και αντέτεινε ότι το Πεκίνο "θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια'' στον αγώνα του. Την Τρίτη, η Ρωσία και η Κίνα πρότειναν από κοινού η Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις περαιτέρω πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η σύμμαχός της Νότια Κορέα να απέχουν από τις μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις. Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα αντιτίθενται στο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας. Αμφότεροι αντιτίθενται επίσης στο αμερικανικό σύστημα αντιμετώπισης προβλημάτων που εγκαθίσταται στη Νότια Κορέα.

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι η διοίκηση Τραμπ δεν έχει πολλές επιλογές για το τι πρέπει να κάνει στη συνέχεια. "Δυστυχώς, η διοίκηση Τραμπ έχει λίγες επιλογές εκτός από την ισχυρή οικονομική πίεση στην Κίνα και τη Βόρεια Κορέα", δήλωσε ο Αντονι Ρουγκιέρο, ειδικός στο Ίδρυμα για την Προάσπιση της Δημοκρατίας. "Οι ΗΠΑ σπατάλησαν τα τελευταία 10 χρόνια σε ένα συνδυασμό διαπραγματεύσεων που προορίζονταν για αποτυχία και στρατηγική υπομονή που απέτυχε από την αρχή". Ένα νέο καθεστώς κυρώσεων υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών θα ήταν η καλύτερη απάντηση, δήλωσε ο Ρουγκιέρο, επειδή η Κίνα και η Ρωσία θα ασκούσαν βέτο στην πιο αποτελεσματική μορφή κυρώσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε κυρώσεις που απευθύνονταν σε τράπεζα της Κίνας που κατηγορήθηκε ότι νομιμοποίησε χρήματα για την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας και προχώρησε σε πώληση όπλων στην Ταϊβάν, που αντιτίθεται στο Πεκίνο.

Ακολούθησε μια τηλεδιάσκεψη του Τραμπ με τον Σι την Κυριακή, όπου ο Τραμπ "παρουσίασε την αυξανόμενη απειλή που θέτουν τα προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας", σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

"Και οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους σε μια αποκομμένη Κορεατική Χερσόνησο", ανέφερε δήλωση του Λευκού Οίκου, ενώ "ο Πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να επιδιώξει πιο ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις με τους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής".

Η αναφορά στο εμπόριο αποτελούσε μια σιωπηρή απειλή για την επανεξέταση των καταγγελιών των ΗΠΑ σχετικά με τις κινεζικές οικονομικές πρακτικές, τις οποίες ο Τραμπ έθεσε εν πολλοίς κατά τους τελευταίους μήνες, καθώς προσπάθησε να εμπλέξει τον Σι, με τον οποίο ισχυρίζεται ότι έχει μια δυνατή σχέση. Η Κίνα δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη Βόρεια Κορέα αλλά δεν έχει απομακρυνθεί από μια στρατηγική που εξισορροπεί την πίεση στο καθεστώς Κιμ με τη διατήρηση του καθεστώτος, δήλωσε ο Κρις Στάινιτς, ερευνητής στο μη κερδοσκοπικό Κέντρο Ναυτικών Αναλύσεων . "Είναι το πώς η Κίνα αντιμετωπίζει τα πάντα. Έχουν μια πολύ μακροπρόθεσμη οπτική", δήλωσε ο Στάινιτς. "Θα περιμένουν, θα πάρουν τον χρόνο τους. Έχουν πολλές προτεραιότητες". Εν τω μεταξύ, ο Στάινιτς είπε ότι η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει να δοκιμάζει πυραύλους.

Ο στρατός των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο Hwasong-14 ήταν στον αέρα επί 37 λεπτά, μια διάρκεια που σηματοδοτεί μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με προηγούμενες δοκιμές. Σε ειδική ανακοίνωση για την κρατική τηλεόραση, η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι ο πύραυλος πέταξε περίπου 579 μίλια, φθάνοντας σε υψόμετρο 1.741 μιλίων. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από μια περιοχή στην επαρχία της Βόρειας Πιονγκάν της Βόρειας Κορέας και ο πύραυλος πέταξε πάνω από 500 μίλια πριν προσγειωθεί στα ύδατα των ακτών της Ιαπωνίας, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

Όπως συμβαίνει και με άλλες πρόσφατες εκτοξεύσεις, ο πύραυλος φαίνεται να έχει πυροδοτηθεί σε μια πολύ απότομη τροχιά, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η πτήση πάνω από γείτονες. Πολλές ανεξάρτητες αναλύσεις της δοκιμής έδειξαν ότι ο πύραυλος πέταξε σε μια τροχιά μεγάλου υψομέτρου, ανεβαίνοντας σε περίπου 1.700 μίλια πριν προσγειωθεί στον Ειρηνικό από την ιαπωνική ακτή, περίπου 580 μίλια από το σημείο εκτόξευσής του. Το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσαν αργά την Τρίτη ότι η Βόρεια Κορέα είχε εκτοξεύσει έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM).

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν έντονα την εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στη Βόρεια Κορέα", δήλωσε ο Τίλερσον. "Η δοκιμή ενός ICBM αντιπροσωπεύει μια νέα κλιμάκωση της απειλής για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους συμμάχους μας και τους εταίρους μας, την περιοχή και τον κόσμο". Ο Τίλερσον πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να φέρουν το θέμα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου ώστε η Βόρεια Κορέα να απολογηθεί. Την Τρίτη, η Πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέλι, ανακοίνωσε ότι αυτή και οι ομολόγοι της στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα ζήτησαν επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία ορίστηκε για σήμερα το απόγευμα.

washingtonpost.com

antinews.gr 

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Φιδοφωλιές..
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Φιδοφωλιές..
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ