2017-07-07 12:00:22
Φωτογραφία για Η Σύνοδος της G20 και τα χημικά στη Συρία
του Dr John Hart

Στις 29 Ιουνίου η αποστολή (FFM) του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) στη Συρία, εξέδωσε την έκθεσή της (S/1510/2017) καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το σαρίν (ή ένα χημικό όπως το σαρίν) είχε χρησιμοποιηθεί στο Khan Shaykhun (Idlib Governorate) στις 4 Απριλίου 2017. Η επίθεση ώθησε τις ΗΠΑ να εκτοξεύσουν 59 cruise πυραύλους Tomahawk εναντίον της αεροπορικής βάσης Shayrat της κυβέρνησης της Συρίας, τρεις ημέρες αργότερα.

Η Συρία, με ενεργή στήριξη από το Ιράν και τη Ρωσία, αρνήθηκε ότι έχει εμπλακεί σε χημικό πόλεμο. Η έκθεση της FFM έχει τώρα μεταβιβαστεί στον κοινό ερευνητικό μηχανισμό των OPCW-OHE (JIM) στη Συρία (που έχει έδρα στη Νέα Υόρκη), προκειμένου να αποδώσει ευθύνη για την επίθεση. η έκθεση της FFM, η οποία διανεμήθηκε ευρέως στις 30 Ιουνίου, είναι μέρος του αυξανόμενου όγκου πληροφοριών και αναλύσεων σχετικά με τη συνεχιζόμενη χρήση τέτοιων όπλων στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, που ξεκίνησε το 2012. Το ΣΥμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τα κράτη-μέλη της OPCW παραμένουν ανίκανα να συμφωνήσουν για την ευθύνη της συριακής κυβέρνησης για οποιαδήποτε περίπτωση χημικού πολέμου.


Ενώ η FFM δεν επισκέφθηκε τον χώρο και δεν θα μπορούσε να προσδιορίσει τη φύση της συσκευής διασποράς, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι θάνατοι και οι απώλειες προκλήθηκαν από σαρίν (ή από ένα χημικό σαν το σαρίν) που προκλήθηκε από μονό κρατήρα. Ο κρατήρας υπήρξε αντικείμενο έντονης συζήτησης και διαλόγου σχετικά με το ποια πυρομαχικά το δημιούργησαν και εαν ο παράγοντας χημικού πολέμου προήλθε από αυτό. Η FFM διαπίστωσε ότι το χώμα στον κρατήρα περιείχε σαρίν, ισοπροπυλομεθυλοφωσφονικό οξύ (ΙΜΡΑ), διισοπροπυλομεθυλοφωσφονικό εστέρα (DIMP) και εξαμίνη. Η Συρία είχε δηλώσει την εξαμίνη στην OPCW στις προηγουμενες δηλώσεις χημικών όπλων. Το "σαν το σαρίν” μπορεί να αναφέρεται στην ανίχνευση της λειτουργικής ομάδας μεθυλοφωσφονικού στα βιοϊατρικά δείγματα τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούσαν θεωρητικά να προέρχονται από ένα ανάλογο του σαρίν βασισμένη σε διαφορετική αλκοόλη.

Συνολικά η FMM στήριξε τα συμπεράσματά της στα βιοϊατρικά δείγματα, σε συνεντεύξεις και σε επίσημες και αναπίσημες αναφορές και αναλύσεις. Τα μέλη της FMM ήταν παρόντες στις αυτοπσίες (πιθανώς διεξήχθησαν στην Τουρκία). Η βασική γραμμή πληροφοριών περιλάμβανε ανοιχτές πηγές. Οι επιλεγμένες ανοιχτές πηγές που αναφέρθηκαν είναι κυρίως το twitter και βίντεο του youtube.

Οι πολιτικές ρήξεις εντός του εκτελεστικού συμβουλίου του OPCW (EC) και του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έδειξαν ότι υποχωρούν. Το Ιράν και η Ρωσία συγκεκρμένα, συνεχίζουν να απορρίπτουν οποιοδήποτε εύρημα καθιστά υπεύθυνη τη συριακή κυβέρνηση για τη χρήση χημικών όπλων. Η πλειοψηφία των μελών του EC και του Συμβουλίου Ασφαλείας θεωρούν ότι η κυβέρνηση της Συρίας είναι υπεύθυνη για κάποια περιστατικά χρήσης χημικών όπλων.

Η Σύνοδος της G20 θα διεξαχθεί στο Αμβούργο στις 7-8 Ιουλίου. Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους και θα συναντηθούν και μεταξύ τους. Θα τεθούν στην ατζέντα της G20 τα ευρήματα της FMM ή ίσως θα συζητηθούν στο περιθώριο;

Η Σύνοδος θα εξετάσει επίσεις τις εμπορικές και οικονομικές πολιτικές, και την ασφάλεια και ζητήματα άμυνας. Άλλα ζητήματα θα είναι σχεδόν σίγουρα η κλιματική αλλαγή, οι διεθνείς κυρώσεις εναντίον της βόρειας Κορέας και μέτρα για την επίτευξη μακροπρόθεσμης σταθερότητας στη Μέση Ανατοή (π.χ. σε περιοχές που ήλεγχε το Ισλαμικό Κράτος), και εξέταση των μέτρων για τον διαχωρισμό των στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία και να διαχειριστεί τις εντάσεις στην αραβική χερσόνησο.

Η Σϋνοδος κορυφής της G20 προσφερει τόσο ευκαιρίες όσο και κινδύνους για την διαχείριση των προσδοκιών και τη μείωση των απειλών στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Χθες η EC επρόκειτο να συναντηθεί σε μια έκτακτη συνεδρίαση για να εξετάσει την έκθεση της FFM.

Η EC είναι πιθανό να εγκρίνει την έκθεση με πλειοωψηία. Εάν συμβεί αυτό, θα σηματοδοτεί μια περατιέρω απομάκρυνση αό την αρχή της λήψης αποφάσεων με συναίνεση εντός των πολυμερών καθστεώτων αφοπλισμού και ελέγχου των όπλων (η EC έλαβε μια απόφαση στη Συρία με πλειοψηφική ψήφο τον περασμένο Νοέμβριο). Μένει τώρα στην JIM να αποδώσει ευθυνες για την επίθεση της 4ης Απριλίου.

Capital.gr 

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ