2017-07-11 08:30:22
Φωτογραφία για Politico: Ο απολογισμός της G20: Η ΕΕ θριάμβευσε, η Μέρκελ επιβίωσε
Η σύνοδος της G20 δεν ήταν ακριβώς αυτό στο οποίο ήλπιζαν πολλοί, σχολιάζει ο Matthew Karnitschnig.

Η Άνγκελα Μέρκελ ήταν προσεκτική, βάζοντας χαμηλά τον πήχη στη διάσκεψη κορυφής της G20. Λίγοι περίμεναν να τον ξεπεράσει. Όμως, η Γερμανίδα "παραπάτησε", καθώς η βία στους δρόμους κατέστρεψε το Αμβούργο και η συγκέντρωση των ηγετών του κόσμου μπήκε στο θέατρο του παράλογου.

Στο τέλος της διήμερης συνόδου, η Μέρκελ βρέθηκε στη θέση να προσπαθεί να εξηγήσει την παρουσία της Ιβάνκα Τραμπ στο τραπέζι των ηγετών και γιατί οι γερμανικές αρχές αποδείχθηκαν ανίσχυρες να αποτρέψουν τις ταραχές στους δρόμου παρά τις προειδοποιήσεις. Δεν είχε πολλά να προσφέρει πέρα από τον έλεγχο των ζημιών. "Πρέπει να αποδεχτώ τα πράγματα όπως είναι", εξήγησε η Μέρκελ στην τελευταία συνέντευξη Τύπου. Όσον αφορά τη βία, τα καμένα αυτοκίνητα και τα λεηλατημένα καταστήματα; "Η αστυνομία έκανε το καλύτερό της", δήλωσε η Μέρκελ, και υποσχέθηκε αποζημιώσεις στα θύματα των βανδαλισμών. Η νηφάλια σύνοδός της για την G20: "Η σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκε".


Η άμυνα της καγκελαρίου ήταν κατανοητή. Μετά από ένα χρόνο προετοιμασίας, η σύνοδος κορυφής δεν παρήγαγε τίποτα περισσότερο από ένα σύντομο ανακοινωθέν 15 σελίδων γεμάτο από μεγάλες προθέσεις που θα ξεχαστούν σύντομα, από την προώθηση της "μεγαλύτερης συμμετοχής" στην "αξιοποίηση της ψηφιοποίησης". Μέσα σε λίγες ώρες από τη συμφωνία με το περίπλοκο κείμενο, ο Τούρκος ηγέτης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το απέρριψε αποτελεσματικά, υποδεικνύοντας ότι η χώρα του δεν θα επικυρώσει τελικά τη συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού.

Αυτό για το οποίο θα θυμούνται το Αμβούργο περισσότερο, όμως, είναι κάτι που δεν ήταν στην επίσημη ατζέντα της διάσκεψης κορυφής: οι φωτιές στους δρόμους, οι οδομαχίες και μια παράξενη συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να παρακάμψουν αυτό που ήταν για τη Μέρκελ η πιο σημαντική συζήτηση της συνόδου κορυφής -μία σύνοδος για την πολιτική για το κλίμα- για να διεξάγουν μια παράλληλη διαβούλευση. Αν και η Μέρκελ επέμεινε ότι καλωσόρισε τη συνάντησή τους, επισκίασε το πρόγραμμά της και ήταν μια σαφής προσβολή.

Η φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη

Το Αμβούργο επισημαίνει επίσης την αργή χειραφέτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον μπορεί να υπέγραψε την τελική δήλωση, αλλά δεν υπήρξε πραγματική συναίνεση. Ξανά και ξανά, η Μέρκελ τόνισε την απομόνωση των ΗΠΑ στους τομείς του εμπορίου και του κλίματος. "Όλοι ήταν εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής", σχετικά με την πολιτική για το κλίμα, είπε ξερά η Μέρκελ.

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τη Μέρκελ για την επιμέλεια της συνάντησης, η γερμανίδα ηγέτιδα δεν γοητεύθηκε. Η απογοήτευση της Ευρώπης για την απόσυρση της Ουάσιγκτον από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα είναι βαθειά. Η Μέρκελ δεν επρόκειτο να προσποιηθεί το αντίθετο. "Η διαφωνία δεν επικαλύφθηκε, αλλά έγινε σαφής", ανέφερε η Μέρκελ. Επανέλαβε αυτό που φαίνεται να γίνεται το σύνθημά της για την αναγκαιότητα της Ευρώπης να "πάρει τη μοίρα της στα χέρια της".

Εάν υπήρχε ένας νικητής στη G20, αυτός ήταν η Ευρώπη. Η απειλή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για άμεσα αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ, αν ο Τραμπ επέβαλε δασμούς στον χάλυβα, φαίνεται να έπιασε. Η Ουάσινγκτον υποχώρησε, τουλάχιστον για τώρα.

Επίσης, οι Βρυξέλλες έλαμψαν για την σχεδιαζόμενη εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία και κατάφεραν να θέσουν το ζήτημα της μετανάστευσης στην ατζέντα της G20. Καθώς οι ΗΠΑ απέρριψαν τον ρόλο τους ως υπερασπιστές της παγκοσμιοποίησης και της φιλελεύθερης τάξης, η Ευρώπη προσπαθεί να διατηρήσει ό,τι μπορεί. Πολλοί Δυτικοί φιλελεύθεροι βλέπουν τη Μέρκελ ως πρωταθλήτρια αυτής της προσπάθειας. Ενώ η Γερμανία οδεύει προς τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ ήλπιζαν ότι το θέαμα της G20 θα προσέφερε ένα ισχυρό επισφράγισμα στην τελευταία θητεία της καγκελαρίου, ως επιβεβαίωση της παγκόσμιας στάσης της. Αντ' αυτού, πρόσφερε μια υπενθύμιση των περιορισμών της.

politico.eu

antinews.gr 

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ