2017-07-11 12:00:44
Φωτογραφία για Οδικός χάρτης για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως το 2020
Η Ουκρανία θα ξεκινήσει συζητήσεις με το ΝΑΤΟ σχετικά με σχέδιο δράσης για την είσοδο στη συμμαχία, δήλωσε ο ηγέτης της τη Δευτέρα, ενώ η χώρα θα προσπαθήσει να κάνει μεταρρυθμίσεις για την τήρηση των προτύπων προσχώρησης μέχρι το 2020. Ο Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, η χώρα του οποίου προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους ρώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, αναβίωσε την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς ο ίδιος χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να ζητήσει από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία.

"Η Ουκρανία έχει καθορίσει με σαφήνεια το πολιτικό της μέλλον και το μέλλον της στον τομέα της ασφάλειας", ανέφερε ο Ποροσένκο στους δημοσιογράφους μαζί με τον Στόλτενμπεργκ. "Σήμερα δηλώσαμε σαφώς ότι θα ξεκινήσουμε μια συζήτηση σχετικά με ένα σχέδιο δράσης για την ένταξη και οι προτάσεις μας για μια τέτοια συζήτηση έγιναν δεκτές με ευχαρίστηση". Η Ρωσία, που διαφωνεί βαθιά με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά της, απάντησε γρήγορα, λέγοντας ότι η προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν θα προωθήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη.


Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αντιδρώντας στο σχόλιο του Στόλτενμπεργκ, επανέλαβε τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι δεν είχε ποτέ στρατεύματα στην Ουκρανία. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε σύνοδο κορυφής το 2008 ότι η Ουκρανία θα γίνει μία μέρα μέλος της συμμαχίας. Αλλά εκείνη τη στιγμή υπήρξε ελάχιστη λαϊκή στήριξη για το ζήτημα και ποτέ δεν επιδιώχθηκε από τον φιλορώσο πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Ωστόσο, η στήριξη για την ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει αυξηθεί μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014, μετά την πτώση του Γιανούκοβιτς και την εκδήλωση του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι. Περίπου το 69% των Ουκρανών θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ιδρύματος Δημοκρατικών Πρωτοβουλιών τον Ιούνιο, σε σύγκριση με το 28% το 2012, όταν ο Γιανούκοβιτς ήταν στην εξουσία.

Οι περισσότεροι παρατηρητές λένε ότι οποιαδήποτε προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ απέχει πολλά χρόνια. Δεν δόθηκαν ημερομηνίες για να ξεκινήσουν συνομιλίες για ένα σχέδιο δράσης για την ένταξη και ο ίδιος ο Ποροσένκο δήλωσε: "Αυτό δεν σημαίνει ότι σύντομα θα υποβάλουμε αίτηση για ένταξη". Ο Ποροσένκο, σε ξεχωριστές παρατηρήσεις του γραφείου του, δήλωσε ότι η Ουκρανία ήταν αποφασισμένη να διεξάγει μεταρρυθμίσεις προκειμένου "να έχει σαφές χρονοδιάγραμμα για το τι πρέπει να γίνει μέχρι το 2020 για να πληρούνται τα κριτήρια ένταξης στο ΝΑΤΟ". Ένας εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι αυτά θα αφορούν την άμυνα, τα μέτρα κατά της διαφθοράς, τη διακυβέρνηση και την επιβολή του νόμου.

Αλλά ο πόλεμος στα ανατολικά, ο οποίος εξακολουθεί να μαίνεται παρά τη θεωρητική κατάπαυση του πυρός, θέτει επίσης ένα μεγάλο εμπόδιο στην ένταξη, αφού οι κανόνες του ΝΑΤΟ αναφέρουν ότι τα επίδοξα μέλη πρέπει πρώτα να διευθετήσουν τις διεθνείς διαμάχες με ειρηνικά μέσα. Ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει χιλιάδες στρατεύματα από την Ουκρανία - δυνάμεις που η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι έχει στείλει- και εξέφρασε ανησυχίες για τις αυξανόμενες απειλές για την ασφάλεια διεθνών ομάδων που παρακολουθούν τη σύγκρουση.

Είπε επίσης ότι το ΝΑΤΟ είχε παράσχει στην Ουκρανία νέο εξοπλισμό για να αποκαλύψει τους δράστες μιας επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που έπληξε την Ουκρανία τον Ιούνιο και εξαπλώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κυβερνοεπίθεση, η οποία ξεκίνησε στην Ουκρανία στις 27 Ιουνίου, εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, χτύπησε τους υπολογιστές και διέλυσε τα εργοστάσια και τη ναυτιλία. Ουκρανοί πολιτικοί έριξαν την ευθύνη στη Ρωσία, ενώ η Ρωσία αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή.

reuters.com

antinews.gr==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ