2017-07-12 13:17:53
Φωτογραφία για Γιατί η αποκάλυψη για τις σχέσεις του Τραμπ τζούνιορ με τους Ρώσους είναι σημαντική
Οι νέες αποκαλύψεις παρέχουν τις πλέον σαφείς ενδείξεις μέχρι σήμερα ότι οι αξιωματούχοι της εκστρατείας Τραμπ και τα μέλη της οικογένειας του ήταν έτοιμοι να συνεργαστούν με έναν ξένο αντίπαλο για να νικήσουν τη Χίλαρι Κλίντον, σχολιάζει ο Dan Balz.

Έχουν υπάρξει και άλλες στιγμές στη μακρά διερεύνηση της παρεμβολής της ρωσικής κυβέρνησης στις προεδρικές εκλογές του 2016 που έχουν καταγραφεί στις νομικές και πολιτικές κλίμακες Ρίχτερ, αλλά καμία με την ένταση και την εκρηκτικότητα της αλυσίδας των email που εμπλέκουν τον Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ και δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη.

Τα email μεταξύ του μεγαλύτερου γιου του Προέδρου Τραμπ και ενός ενδιάμεσου των Ρώσων παρέχουν τις πλέον σαφείς ενδείξεις μέχρι σήμερα ότι οι αξιωματούχοι της εκστρατείας Τραμπ και τα μέλη της οικογένειας ήταν τουλάχιστον έτοιμοι να συνεργαστούν με έναν ξένο αντίπαλο στον αμοιβαίο στόχο να νικήσουν τη Χίλαρι Κλίντον.


Κανείς δεν πρέπει να θεωρήσει δεδομένο ότι θα μπορούσε να βγάλει οριστικά συμπεράσματα από το περιεχόμενο των emails ως προς τον ενδεχόμενο κίνδυνο για τον Τραμπ τζούνιορ, για το πού κατευθύνεται η γενική έρευνα, η οποία περιλαμβάνει διάφορα θέματα, ή, πιο συγκεκριμένα, πώς θα τελειώσει. Αυτό παραμένει το πεδίο του ειδικού συμβούλου Ρόμπερτ Μόλερ και των ερευνητών για τις επιτροπές πληροφοριών της Βουλής και της Γερουσίας. Αλλά όσον αφορά τις δημόσιες αποκαλύψεις, αυτό που βγήκε την Τρίτη ήταν πιο εκπληκτικό από οτιδήποτε μέχρι σήμερα, και χαρακτηρίζεται από ανθρώπους που παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση στο εξωτερικό, εκπληκτικό αλλά και σουρεαλιστικό.

Για εκείνους που είχαν κουραστεί από το θέμα της Ρωσίας ή που πίστευαν ότι αποδυναμώθηκε ή που σκέφτονταν ότι οι μεγαλύτερες εκπλήξεις πέρασαν, οι αποκαλύψεις της Τρίτης έδωσαν δραματικές αποδείξεις ότι η έρευνα είναι ζωντανή και δεν φαίνεται κανένα τέλος στον ορίζοντα. Και τουλάχιστον, οι πληροφορίες στα emails καταστρέφουν την αξίωση του προέδρου, που έγινε μόλις την περασμένη εβδομάδα, ότι "κανείς δεν ξέρει πραγματικά" εάν οι Ρώσοι παρενέβησαν στις εκλογές των ΗΠΑ και, αν το έκαναν, εάν το έπραξαν με πρόθεση να βοηθήσουν και να πλήξουν την Κλίντον.

Ο γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο ότι τα περιεχόμενα των emails έδειξαν σαφώς την επιθυμία των Ρώσων να παρέμβουν στις εκλογές με σκοπό να παρεμποδίσουν την Κλίντον και ότι, ουσιαστικά, οι αξιωματούχοι της ομάδας Τραμπ "το γνώριζαν αυτό". Αρνήθηκε να κάνει εικασίες σχετικά με το πόσο ψηλά έφταναν αυτές οι πληροφορίες.

Τα emails θυμίζουν κάτι από ένα φτηνό θρίλερ κατασκοπείας - ή ίσως ακόμη και ένα ψευδεπίγραφο έγγραφο σχεδιασμένο να προσελκύει και να παγιδεύει ένα πρόθυμο αλλά ανυποψίαστο θύμα. Συγκεντρώνουν επίσης πληροφορίες που είναι προφανώς επιζήμιες και υπονομεύουν εκείνους που απέρριψαν προτάσεις περί πιθανής συμπαιγνίας ή συνεργασίας μεταξύ των συνεργατών του Τραμπ και των Ρώσων ως φανταστικές ή εσκεμμένα παραπλανητικές.

Η γλώσσα στα μηνύματα προς τον Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ είναι συνωμοσιακή και ρητή. Ο γιος του προέδρου προσέφερε "επίσημα έγγραφα" που "θα ενοχοποιούσαν τη Χίλαρι" και αυτό θα ήταν "πολύ χρήσιμο για τον πατέρα σου". Ο Τραμπ τζούνιορ ενημερώθηκε επίσης στα μηνύματα ότι οι πληροφορίες που του προσφέρθηκαν ήταν "μέρος της υποστήριξης της Ρωσίας και της κυβέρνησής της στον Τραμπ".

Αντί να ενεργοποιήσουν τους συναγερμούς στο πλαίσιο της ομάδας του Τραμπ, τα μηνύματα έγιναν δεκτά με ευχαρίστηση. "Μου αρέσει," απάντησε ο Τραμπ τζούνιορ σε κάποιο σημείο. Συμφώνησε να οργανώσει μια συνάντηση για να ακούσει τις πληροφορίες και είπε ότι θα φέρει μαζί τον Πολ Μάναφορτ, τον τότε πρόεδρο της εκστρατείας του Τραμπ, και τον Τζάρετ Κούσνερ, γαμπρό του προέδρου και νυν ανώτερο σύμβουλο του Λευκού Οίκου με ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο και μεγάλη εξουσία. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουνίου 2016.

Ο γιος του Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι δημοσιοποίησε τα emails για λόγους διαφάνειας, αλλά η απόφαση αυτή ήρθε αφού οι "New York Times" τον ενημέρωσαν ότι οι δημοσιογράφοι τους είχαν το περιεχόμενο και προετοιμάζονταν να δημοσιεύσουν. Μέρα με τη μέρα, χάρη στο ρεπορτάζ των Times, ο Τραμπ τζούνιορ μιλούσε για το πώς και γιατί συνέβη μια συνάντηση με μία Ρώσο δικηγόρο. Όταν οι δημοσιογράφοι των Times τον πλησίασαν για τη συνάντηση την πρώτη φορά, είπε ότι αφορούσε κυρίως το θέμα των υιοθεσιών, ενώ αργότερα παραδέχτηκε ότι είχε πει πως είχε σκοπό να παρουσιάσει καταστροφικές πληροφορίες για την Κλίντον. Τώρα αποδεικνύεται ότι υπάρχει ρητή σύνδεση με τη ρωσική κυβέρνηση. Οι ταχέως μεταβαλλόμενες εξηγήσεις του άφησαν ξεκρέμαστο τον επικεφαλής του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους, μετά το σχόλιό του την Κυριακή ότι η συνάντηση αφορούσε τις υιοθεσίες.

Ο Τραμπ τζούνιορ αμύνθηκε. Είπε ότι από τη συνάντηση δεν προέκυψε τίποτα άδικο, ότι η ρωσίδα δικηγόρος δεν πρόσφερε τίποτε αξιόπιστο για την Κλίντον και ότι η συζήτηση προχώρησε στον Νόμο Μαγκνίτσκι, που ψηφίστηκε το 2012 για να επιβάλει κυρώσεις σε ρώσους παραβάτες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι με τη σειρά τους ώθησαν τους Ρώσους να σταματήσουν τις υιοθεσίες Ρώσων παιδιών από Αμερικανούς. Είπε επίσης ότι δεν ήταν η πρώτη εκστρατεία που αποκαλύπτονται καταστροφικές πληροφορίες για έναν αντίπαλο.

Ακόμα, πολλά δεν είναι γνωστά για το τι συνέβη στη συνέχεια, αν όχι τίποτα. Δεδομένου ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2016, στις αρχές της προεκλογικής εκστρατείας, είναι αξιόπιστο το ότι αυτή ήταν η τελευταία επικοινωνία μεταξύ των Ρώσων και των ανθρώπων του περιβάλλοντος της εκστρατείας Τραμπ; Ήταν μια μόνο πρόσκληση που δεν οδήγησε σε τίποτα και έκλεισε ή υπάρχει κάτι περισσότερο που θα μπορούσε να βγει στο μέλλον; Δύο πράγματα είναι γνωστά. Σχεδόν έναν μήνα μετά, το WikiLeaks παρουσίασε μια παρτίδα ηλεκτρονικών μηνυμάτων από την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών και αρκετές μέρες αργότερα ο υποψήφιος τότε Τραμπ κάλεσε τους Ρώσους να παραβιάσουν τα ιδιωτικά emails της Κλίντον και να τα δημοσιοποιήσουν.

Ο πρόεδρος, του οποίου η υπομονή για την έρευνα της ρωσικής παρέμβασης έληξε εδώ και πολύ καιρό και που τώρα πρέπει να παραδεχθεί ότι θα συνεχιστεί ως προς τον ίδιο και την διοίκησή του για το προσεχές μέλλον, έκανε πολύ σύντομα σχόλια για τα νέα. Χαρακτήρισε τον γιο του "ένα πρόσωπο υψηλής ποιότητας" και είπε ότι τον επικροτεί για την διαφάνειά του. Κανείς άλλος δεν υποχωρούσε, ενώ οι αποκαλύψεις πήραν φωτιά στο Twitter και προκάλεσαν αμέτρητες συζητήσεις, αναλύσεις και εικασίες στην καλωδιακή τηλεόραση.

Μεταξύ αυτών που προσπαθούσαν να μείνουν αδιάφορο μέσα σε αυτήν την αμηχανία ήταν και ο Αντιπρόεδρος Πενς. Ο Μαρκ Λότερ, εκπρόσωπος Τύπου του Αντιπροέδρου, ανέφερε σε δήλωσή του ότι ο Πενς παραμένει επικεντρωμένος στην ατζέντας του Προέδρου, προσθέτοντας: "Δεν επικεντρώνεται σε ιστορίες σχετικά με την εκστρατεία, ιδιαίτερα ιστορίες για το χρόνο πριν αναλάβει τη θέση". Ο Πενς δεν αναφέρθηκε ως συνεταίρος του Τραμπ, παρά μόνο ένα μήνα μετά την αμφιλεγόμενη συνάντηση.

Είναι τώρα κλισέ να σημειωθεί ότι η έρευνα της Ρωσίας όχι μόνο απειλεί την προεδρία του Τραμπ και τον Λευκό Οίκο, αλλά ότι απειλεί επίσης τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικάνων να προχωρήσουν στην ατζέντα του Προέδρου τους. Για τους Ρεπουμπλικάνους, είναι η πιο ανησυχητική αποκάλυψη στην χειρότερη στιγμή, καθώς ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ επιχειρεί να περάσει ένα νομοσχέδιο για την υγειονομική περίθαλψη και καθώς και άλλοι νόμοι καθυστερούν.

Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι Ρεπουμπλικάνοι είναι να περιμένουν, παρακολουθώντας το ρωσικό μέτωπο με ανησυχία. Ελπίζουν ότι η τελική ολοκλήρωση των ερευνών θα είναι στην πλειοψηφία της απαλλακτική και ασαφής στη χειρότερη περίπτωση: η διαπίστωση σαφούς ρωσικής παρέμβασης με κίνητρο την βοήθεια στον πρόεδρο, αλλά χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες συνδέσεις μεταξύ των διαφόρων σημείων που υπονοούν - αλλά δεν αποδεικνύουν ακόμη- συμπαιγνία.

Μετά από όσα έγιναν γνωστά με τόση ένταση την Τρίτη, ωστόσο, γνωρίζουν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πιο επιζήμιες αποκαλύψεις. Βρίσκονται στο κενό. Όποιοι και να είναι οι φόβοι που έχουν ιδιωτικά, δημόσια προσπαθούν να παραμείνουν πιστοί σε έναν πρόεδρο του οποίου η ανταμοιβή δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί δεδομένη. Ωστόσο, γνωρίζουν ότι το δικό τους πολιτικό μέλλον θα μπορούσε να εξαρτάται από το τι θα συμβεί με τη ρωσική έρευνα τους επόμενους μήνες.

Η έρευνα του Μόλερ φαίνεται να είναι ευρεία - από την πιθανή κατάχρηση εξουσίας από τον πρόεδρο στις προσπάθειές του να περιορίσει την έρευνα, ως τις ερωτήσεις σχετικά με τη συνεργασία ή τη συμπαιγνία μεταξύ των συνεργατών του Τραμπ και των Ρώσων και τις οικονομικές συναλλαγές αξιωματούχων που έχουν αμφισβητηθεί στο παρελθόν. Κανείς δεν ξέρει σε τι άλλο, αν υπάρχει κάτι, έχει εμπλακεί αυτός και η ομάδα του. Αλλά τα emails που κυκλοφόρησαν την Τρίτη δημιουργούν μια προκλητική προσθήκη σε αυτό το ήδη βαρύ φορτίο, το οποίο θα ανησυχεί τον Λευκό Οίκο και τους συμμάχους του για κάποιο χρονικό διάστημα.

washingtonpost.com

Αntinews.gr

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ