2017-07-15 21:05:05
Φωτογραφία για Αόρατος ιστός ... προστασίας στη σκιά του Κραν Μοντανά
Κύπρος»» Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις στην Ελβετία προσέκρουαν εκ νέου στο τουρκικό τείχος αδιαλλαξίας, οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ άρχιζαν υπό τη... σκέπη της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας TOTAL-ENI.

Η έναρξη των ερευνών από τη γαλλοϊταλική κοινοπρα­ξία TOTAL-ENI στο οικόπεδο «Νο 11» της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, την περασμένη Τετάρτη 12 Ιουλίου, συμφώνως με τον αρχικό σχεδιασμό, έφερε στην επιφάνεια έναν «αόρατο ιστό προστασίας» τόσο του ερευνητικού σκάφους όσο και γενικότερα του δικαιώματος ενός ανεξάρ­τητου κράτους να πραγματοποιεί τα κυ­ριαρχικά του δικαιώματα και να αποκο­μίζει κέρδη από αυτά.

Μια σημαντική εξέλιξη, η οποία σημει­ώθηκε στη «σκιά» των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, που πραγματοποιήθηκαν στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ, και οι οποίες δεν τελεσφόρησαν.

Στις 03.00 της Τετάρτης, ανήμερα την εορτή του Αγίου Ονησιφόρου, το «West Capella» βρέθηκε στη θέση του, στο σημείο-στόχο «Ονησιφόρος Δυτικό-1»
. Είχε προηγηθεί ένας «πόλεμος NAVTEX» με­ταξύ Κύπρου και Τουρκίας, με την αρχική έκδοση της NAVTEX (258/17), στις 10 Ιουλίου, από το Κέντρο Συντονισμού Ερεύνης και Διασώσεως της Λάρνακος, με την οποία ανακοινώθηκαν η έναρξη των εργασιών και η κήρυξη «ζώνης ασφαλείας» ακτίνος 5 ναυτικών μιλιών πέριξ της εξέδρας γεωτρήσεως «West Kapella», με την οποία δεσμεύθηκε η συγκεκριμένη περιοχή για διάστημα τριών μηνών, όσο δηλαδή προβλέπεται να διαρκέσει και η δοκιμαστική γεώτρηση. «Εξερευνητικές δραστηριότητες θα λάβουν χώραν από τη12η Ιουλίου 2017 και για μία περίοδο τριών μηνών. Για λόγους ασφαλείας όλων των ναυτιλλομένων συνιστάται ισχυρώς να αποφεύγεται η είσοδος στην προαναφερθείσα περιοχή», σημειωνόταν στην κυπριακή NAVTEX. Σε αυτήν απάντησε η Αγκυρα εκδίδοντας δική της NAVTEX (697/17), για τη διενέργεια ναυτικών ασκήσεων στα διεθνή ύδατα της Κύπρου, επί της κυπριακής ΑΟΖ, περιλαμβάνοντας τα τεμάχια «Νο 5, 6 και 7», σε μικρή απόσταση από το τεμάχιο «Νο 11», όπου θα διεξαχθεί η γεώτρηση, για 12-13 Ιουλίου. Με μία δεύτερη NAVTEX (257/17) το αρμόδιο κυπριακό ΚΣΕΔ προειδοποιεί τους ναυτιλλομένους ότι απαγορεύεται η προ­σέγγιση οποιουδήποτε σκάφους σε ακτί­να μικρότερη των 500 μέτρων από οποιοδήποτε εξωτερικό σημείο του ερευνητικού σκάφους για λόγους ασφαλείας. Επίσης το ΚΣΕΔ Λάρνακος με τρίτη NAVTEX (256/17) εξήγγειλε τη διενέργεια πολυεθνικής ασκήσεως ερεύνης-διασώσεως για τις 12 Ιουλίου (05.00 -11.00), προφανώς υποστηρικτική της ενεργείας του γεωτρυπάνου. Για αυτήν την τελευταία κυπριακή NAVTEX οι Τούρκοι εξέδωσαν παράνομη αντι-NAVTEX (6%/17), με την οποία ενημερώνουν τους ναυτιλλομένους ότι η προηγηθείσα εξαγγελτική κυπριακή NAVTEX εκδόθηκε «παρανόμως από α­ναρμόδιο σταθμό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, και συγκε­κριμένως στο τεμάχιο «Νο 11», περιπολούσε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS «George W. Bush», με σκάφη από την ομάδα μάχης του, μία γαλλική φρεγάτα, μία κορβέτα των ισραηλινών ναυτικών δυνάμεων, καθώς και μία ελληνική πυραυλάκατος, η οποία τυπικώς μεν ανήκει στη ναυτική δύναμη του ΟΗΕ UNΙFIL, που επιχειρεί στα ανοιχτά του Λιβάνου, ωστόσο κάθε στιγμή μπορεί να «φορέσει» και εθνικό «καπέλο», αναλαμβάνοντας σχε­τικές αποστολές που θα της ανατεθούν.

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ-lsblav@gmaιl.com 

(ΕΠΕΝΔΥΣΗ-15/07/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ