2017-07-17 12:08:25
Φωτογραφία για O «Εθνικός προμηθευτής» και ο εκσυγχρονισμός των F-16
• Ο «εκλεκτός» του Καμμένου, Κρίστιαν Χατζημηνάς, και ο εκσυγχρονισμός των F-16.

• Οι υψηλές διασυνδέσεις του επιχειρηματία, ο υπουργός Άμυνας και ο φίλος του, Ντένης Πλέσσας, του άνοιξαν τον δρόμο για χρυσοφόρες συμφωνίες.

Μπορεί μια καλή κοι­νωνική και επαγ­γελματική σχέση να δημιουργεί τζί­ρους εκατοντά­δων εκατομμυρί­ων ευρώ; Το ερώτημα θεωρητικό, αλλά η απάντηση μπορεί και να είναι θετική στην περίπτωση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμέ­νου, και του «εκλεκτού» του επιχειρηματία, Κρίστιαν Χατζημηνά, που αργά, αλλά σταθερά εξελίσσεται σε αυτό που πριν από μερικά χρόνια κάποιοι χαρακτήριζαν ως «εθνικό προμηθευτή». Τουλάχι­στον στην αγορά των όπλων. Μια αγορά που έστειλε στην «πυρά» ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο κυβερνητικός του εταίρος, Πάνος Καμμένος, δείχνει αποφασισμένος να... αναστήσει. Εξάλλου, η εταιρεία του κ. Χατζημηνά συγκαταλέγεται στις ταχέως αναπτυσσόμενες του κλάδου στην Ελλάδα και ο ίδιος θεωρείται επι­τυχημένος στον τομέα του.


Η αρχή έγινε με το πρόγραμμα των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασί­ας Ρ-3 Orion, από το οποίο ωφε­λημένος Έλληνας επιχειρηματίας ήταν ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, και, όπως όλα δείχνουν, η συνέχεια θα έρθει με το πρόγραμμα εκσυγχρο­νισμού των μαχητικών F-16. Ένα πρόγραμμα που θα στοιχίσει με­ταξύ 1,1 και 1,9 δισ. ευρώ και από το οποίο εκτιμάται ότι ο εν Ελλάδι ωφελημένος επιχειρηματίας θα είναι και πάλι ο κ. Χατζημηνάς. Ο τελευταίος στις συζητήσεις του τονίζει ότι ο κ. Καμμένος είναι από τους καλύτερους υπουργούς που πέρασαν από το Πεντάγωνο, καθώς προωθεί τις Ελληνικές επιχειρήσεις.

Το «μυστικό» των δύο ανδρών δεν είναι άλλο από τον... αμερικα­νικό σύνδεσμο. Ο υπουργός Άμυνας δεν έχει κρύψει την προτίμησή του προς καθετί αμερικανικό (περιλαμβανομένων των οπλικών συ­στημάτων), ενώ ο Έλληνας επιχει­ρηματίας είναι γνωστό τοις πάσι ότι ανελίχθηκε χάρη στις επαφές του με το «αμερικανικό σύστημα» και, αφού κατάφερε να «εκτοπί­σει» τον Θωμά Λιακουνάκο από τις αντιπροσωπίες των αμερικανικών εταιρειών όπλων, έγινε ο απόλυ­τος κυρίαρχος του παιχνιδιού. Και με μια σημαντική διαφορά: Ο Χα­τζημηνάς φρόντισε να «δέσει» τις δραστηριότητές του στον χώρο των εξοπλισμών με δύο εταιρεί­ες παραγωγής συστημάτων που του δίνουν και την έξωθεν καλή μαρτυρία. Με δύο λόγια, δεν είναι ατζέντης, όπως ο Λιακουνάκος, αλλά υποκατασκευαστής και συμμέτοχος σε προγράμματα. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Στην κατεύθυνση αυτή προχώρησε το πρό­γραμμα των Ρ-3, με την εταιρεία ISI (Interoperability Systems International), συμφερόντων του Κρίστιαν Χατζπμηνά, να παίρνει σημαντικό υποκατασκευαστικό έργο. Το πρόγραμμα εκσυγ­χρονισμού των F-16, που, όπως όλα δείχνουν, θα «κλείσει» μέσα στον χρόνο, θα είναι πολύ μεγα­λύτερο και με σαφώς περισσό­τερα περιθώρια για τις επιχειρή­σεις του ομίλου Χατζημηνά, που, εκτός από την ISI, περιλαμβάνει και τη Theon Sensors. Δύο εται­ρείες που μπορούν να αναλάβουν σημαντικές εργασίες στο πλαίσιο ενός εκσυγχρονισμού συστημάτων.

Βέβαια, ο Χατζημηνάς δεν διαθέτει μόνο αυτά τα όπλα στη «φαρέτρα» του. Κατ’ αρχήν, διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Lockheed Martin, κατασκευάστρια του αεροσκάφους F-16, που θα είναι και η εταιρεία η οποία θα δια­μορφώσει τη δομή του προγράμ­ματος. Ο Ντένης Πλέσσας, αντι­πρόεδρος της Lockheed Martin στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατο­λή, είναι στενός φίλος του Χατζημηνά εδώ και είκοσι χρόνια και έχει συνεργαστεί μαζί του του­λάχιστον στις δύο προηγούμε­νες παραγγελίες μαχητικών του τύπου. Ο Χατζημηνάς, βέβαια, όπως λέγεται, διατηρεί και υψηλότερες προσβάσεις στον αμερι­κανικό αμυντικό κολοσσό. Αντί­στοιχες προσβάσεις διατηρεί και στη Raytheon, κατασκευάστρια των οπλικών και άλλων υποσυ­στημάτων του F-16, αλλά και στη Northrop Grumman, την κατασκευάστρια του ραντάρ τύπου AESA, που πιθανότατα θα επιλεγεί για εκσυγχρονισμό και είναι και το ακριβότερο «μέρος» του προγράμματος.

Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος και ο μηχανισμός του υπουργείου Άμυνας, αναδεικνύοντας με «πείσμα» τη λύση του εκ­συγχρονισμού ως μονόδρομο για την Πολεμική Αεροπορία, φαίνε­ται να στέλνουν όλο αυτό το πα­κέτο στους Αμερικανούς και τους εν Ελλάδι συνεργάτες τους.

Τι περιλαμβάνει η αναβάθμιση των μαχητικών

Σήμερα, η Ελλάδα διαθέτει τέσ­σερις τύπους μαχητικών F-16. Τα 40 Block 30, που αγοράστηκαν επί κυβέρνησης Παπανδρέου («αγο­ρά του αιώνα», 1986), τα 40 Block 50, που αγοράστηκαν επί κυβέρ­νησης Μητσοτάκη (1991), τα 60 Block 52+, που αγοράστηκαν επί Σημίτη (1999), και τα 30 Block 52 Advanced, που αγοράστηκαν επί Καραμανλή (2006). Από αυτά σήμε­ρα βρίσκονται σε πλήρη υπηρεσία 155 αεροσκάφη. Τα σενάρια για τον εκσυγχρονισμό τους είναι:

1. Αναβάθμιση και των 155 αερο­σκαφών (Block 30, 50, 52+ και 52 Advanced στο επίπεδο F-16 Viper, ελαφρώς ανώτερο του Advanced) με κόστος 1,9 δισ. δολάρια (μέσο κόστος 12,5 εκατ. ανά αεροσκά­φος).

2. Αναβάθμιση των Block 50, 52+ και 52 Advanced στο επίπεδο Viper (στο σενάριο αυτό εκσυγχρονίζο­νται 123 αεροσκάφη) με κόστος 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατά το σενάριο αυτό, τα παλαιότερα F-16 Block 30 θα εκσυγχρονιστούν με τμήματα και συστήματα των μεταγε­νέστερων εκδόσεων, που θα κατα­στούν διαθέσιμα ως ανταλλακτικά.

3. Αναβάθμιση στο επίπεδο Viper μόνο των αεροσκαφών Block 52+ και 52 Advanced (85 αεροσκάφη) με κόστος 1,1 δισ. δολάρια.

Ο εκσυγχρονισμός στο επίπεδο Viper, εκτός από τη δομική αναβάθμιση, περιλαμβάνει την αντικα­τάσταση του ραντάρ με το τύπου AESA σύστημα APG-83, την τοπο­θέτηση νέου συστήματος διαχείρι­σης πληροφοριών/υποσυστημάτων και μάχης και την εγκατάσταση συ­στήματος ανταλλαγής πληροφορι­ών μάχης Link-16, νέων οθονών υψηλής ανάλυσης, αλλά και νέων αισθητήρων GPS και στόχευσης. Με τις εργασίες της Lockheed (και πιθανόν στα ΕΑΒ) να αντιστοι­χούν στο 30%-33% του προγράμ­ματος, όλα τα άλλα αφορούν υπο­συστήματα.

Σύμφωνα με ειδικούς των εξοπλιστικών προγραμμάτων, οι εταιρείες του ομίλου Χατζημηνά μπορούν με ασφάλεια να αναλά­βουν την κατασκευή και την εγκατάσταση του Link 16 των αισθητή­ρων των οθονών (κατόπιν αδείας), ενώ ενδεχομένως να μπορούν να αναλάβουν (επίσης ως υποκατασκευαστές) και υποσυστήματα του νέου ραντάρ. Παράλληλα, εάν προ­χωρήσει, μπορούν να λάβουν μέρος και στην αναβάθμιση του συστήμα­τος αυτοπροστασίας. Και, βέβαια, χάρη στην ήδη μεγάλη εμπειρία ο όμιλος Χατζημηνά είναι πολύ πι­θανό να συμμετάσχει και στο πρό­γραμμα αντισταθμιστικών ωφελη­μάτων.

Του ΚΛΕΩΝΑ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ[email protected]

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-15/07/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Τα εξοπλιστικά προγράμματα του ΥΠΕΘΑ και το επιχειρηματικό ενδιαφέρον
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ