2017-07-20 08:57:05
Φωτογραφία για Η «Δυναστεία» των Καρέλια: Τα πρόσωπα πίσω από τη εταιρεία, οι κόντρες και η αμύθητη περιουσία
Τον Δεκέμβριο του 2009 μια απροσδόκητη είδηση ερχόταν να ταράξει τα νερά του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου.

Ο μεγαλομέτοχος μιας από τις μεγαλύτερες και πλέον ιστορικές εταιρείες της χώρας, της καπνοβιομηχανίας Καρέλια, Κώστας Καρέλιας, εντοπιζόταν να επιπλέει νεκρός στη θαλάσσια περιοχή της Μαρίνας Καλαμάτας, όπου ήταν ελλιμενισμένη και η θαλαμηγός του «Ιωάννα».

Η είδηση του θανάτου ενός τόσο επιτυχημένου επιχειρηματία προκάλεσε σοκ. Ιδιαίτερα στην τοπική κοινωνία της Καλαμάτας, έδρα της βιομηχανίας Καρέλια και τόπος καταγωγής και κατοικίας μιας από τις σημαντικότερες επιχειρηματικές οικογένειες της Ελλάδας, στην οποία ο Κώστας Καρέλιας ήταν ιδιαίτερα αγαπητός. Άλλωστε δεν ήταν λίγες οι φορές όπου, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, βοήθησε ανθρώπους που το είχαν πραγματικά ανάγκη.

Η κοινωνική ευαισθησία της οικογένειας Καρέλια είναι, άλλωστε, γνωστή σε όλους. Οι δημοσιεύσεις για τα πλούσια «δώρα» της εταιρείας στους εργαζόμενους τους – σε σημείο που θεωρείται πλέον ένα είδος «θεσμού» – αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση σε όλη την επιχειρηματική Ελλάδα.


Ωστόσο, όπως συμβαίνει σε κάθε μεγάλη οικογένεια δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι εσωτερικές έριδες, οι οποίες στην περίπτωση της Καρέλια είναι φυσικό να προκαλούν το ενδιαφέρον λόγω της εκτίμησης που έχουν οι πάντες στην ιστορική εταιρεία.

Η τελευταία εσωτερική κόντρα ήρθε με αφορμή την πραγματοποιηθείσα Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Καρέλια. Εκεί, οι κληρονόμοι του Κώστα Καρέλια, η σύζυγός του Μίνα Σπυροπούλου – Καρέλια και η αγαπημένου του κόρη, Ιωάννα Καρέλια, συμμετείχαν στη συζήτηση αλλά απείχαν από τη ψηφοφορία των θεμάτων που είχαν τεθεί. Επιπλέον, όπως γνωστοποίησαν μέσω των πληρεξούσιων δικηγόρων τους, «έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τη δραστηριοποίηση της εταιρείας μέσω θυγατρικών και για τις συναλλακτικές σχέσεις της μητρικής εταιρείας με τις θυγατρικές της, καθώς και ζητήματα που άπτονται σε χορηγηθέντα δάνεια και στα αποθεματικά της εταιρείας.»

Η κίνηση αυτή των δύο μετόχων της Καρέλια, που συνολικά κατέχουν κοντά στο 45% της εταιρείας δεν ήταν πρωτοφανής. Παρόμοια στάση είχαν κρατήσει και το 2016, κάνοντας τους πάντες να μιλούν για «ρήγμα» στις σχέσεις τους με την Βίκυ Καρέλια (σύζυγος του αποβιώσαντος, Γιώργου Καρέλια, πρώην προέδρου της εταιρεία και εξαδέλφου του Κώστα Καρέλια) και τα δύο της παιδιά, τους σημερινούς επικεφαλής της διοίκησης της Καρέλια, Ανδρέα και Στάθη Καρέλια.

Η ιστορία της εταιρείας έχει δείξει πως δεν κινδυνεύει από τις πρόσκαιρες διαμάχες μεταξύ της οικογένειας. Το είχε αποδείξει άλλωστε και πριν από περίπου 18 χρόνια, όταν κατάφερε να ξεπεράσει την σημαντική διαμάχη που είχε προκύψει μεταξύ του Κώστα Καρέλια και της αδελφή του Ινώς, η οποία διεκδικούσε μετοχές του αδελφού της, προκαλώντας ανησυχία στους τότε επενδυτές.

Η πορεία έδειξε πως οι βάσεις της εταιρείες είναι στέρεες και βαθιές και τίποτα δεν μπορεί να την εμποδίσει να συνεχίσει να αποτελεί έναν από τους κινητήριους μοχλούς της οικονομίας της περιοχής.  πηγή
epixirimatias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το Δήθεν Κράτος
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το Δήθεν Κράτος
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ