2017-07-28 11:00:33
Φωτογραφία για Η ευρωπαϊκή διπλωματία και η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν
των Steven Blockmans και Astrid Viaud

Thinking ahead for Europe

Η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν θεωρείται συχνά ως μια από τις λίγες επιτυχίες της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ η ισχύς της ΕΕ στο φάση δημιουργίας του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA) ήταν πραγματικά καλά τεκμηριωμένη, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανεξάρτητη αξιολόγηση του ρόλου διευκόλυνσης και διαμεσολάβησης της ΕΕ στην εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας.

Αυτό το paper επιδιώκει να καλύψει αυτό το κενό. Αναλύει τα καθήκοντα που έχουν ανατεθεί στην ΕΕ ως συντονίστρια της μικτής επιτροπής, το εκτελεστικό όργανο που επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας, αξιολογεί πώς η ΕΕ έχει εκτελέσει τα καθήκοντά της και αξιολογεί εάν τα οικονομικά οφέλη που αντλεί η ΕΕ από την άρση των κυρώσεων και το άνοιγμα της ιρανικής αγοράς, κινδυνεύουν να υπονομεύσουν το ρόλο της ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής.


Το Paper διαπιστώνει επίσης ότι η ΕΕ είναι αποδεκτή στην μεικτή επιτροπή ως ένας primus inter pares μεταξύ των πέντε μόνιμων μελών του Συμβιυλίου Ασφαλείας, της Γερμανίας και του Ιράν. Αλλά δύο χρόνια μετά από την υπογραφή της συμωνίας, η πραγματική δοκιμασία δεν έχει έρθει ακομη. Ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ θα καλέσει την κυβέρνηση Trump να διατηρήσει τις ΗΠΑ δεσευμένες στην JCPOA, θα καθορίσει τη μελλοντική αποτελεσματικότητα της πυρηνικής συμφωνίας και επίσης θα χρωματίσει την κληρονομιά της ΕΕ και της Ύπατης εκπροσώπου της ως ένας διπλωματικός παράγοντας στο παγκόσμιο σκηνικό.

Capital.gr 

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ