2017-08-16 16:00:49
Φωτογραφία για Περί καταστροφικών πυρκαγιών. Χωρίς σάλτσες και θεωρίες συνωμοσίας.
Γράφει ο Αλέξαδρος Νίκλαν

Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

Εθελοντής Δασοπυροσβέστης

- ΗΡΩΕΣ: Εθελοντές δασοπυροσβέστες και επαγγελματίες πυροσβέστες μαζί με εναέρια μέσα, δημοτικούς υπαλλήλους και μέλη της ΓΓΠΠ ήταν οι κύριοι συντελεστές κατάσβεσης της πυρκαγιάς. 

Ούτε πολιτικά πρόσωπα, ούτε δήμαρχοι, ούτε σύμβουλοι, ούτε κανείς άλλος. Αντίθετα οι δεύτεροι εμπόδιζαν  να λειτουργήσει ορθά το σύστημα με την άγνοια τους και την ανάγκη τους για προβολή μέσα από το έργο των πρώτων. Η δουλειά του πολιτειακού προσωπικού είναι να δώσει σωστή πρόληψη με καθαρισμούς, δασικούς δρόμους, εξοπλισμούς, δεξαμενές σε σωστά σημεία για νερό, τροφοδοσία σε προσωπικό, δημουργία χώρων υποδοχής πολιτών και ανασυγκρότησης δυνάμεων κτλ. Δυστυχώς όμως το πολιτειακό προσωπικό στην εργασία του αυτή απέτυχε οικτρά. Εξαιρέσεις υπήρξαν τις οποίες είδα με τα μάτια μου και, πάλι δυστυχώς, δεν θα τις δείτε να προβάλλονται στα ΜΜΕ.


- ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ: Να χαρώ εγώ πολιτειακή ηγεσία της κυβέρνησης. 

ΑΠΟΝΤΕΣ με χαρακτηριστικό τρόπο σε κάθε σημείο καθώς εμφανίστηκαν 36 ώρες μετά την εκκίνηση της φωτιάς ενώ το συμβούλιο το έκαναν σήμερα , μετά την πλήρη κατάσβεση όλων των μετώπων για να βγάλουν προφανώς τον επικήδειο της καταστρεμμένης γης και να αποφανθούν ότι η καταστροφή ήταν μικρότερη του 2009. Όμως το ζητούμενό μας δεν είναι οι συγκρίσεις, αλλά η ορθή αντιμετώπιση. Οι συγκρίσεις απλά επικαλύπτουν την εκάστοτε ανικανότητα.  

Να τονίσω  εδώ πώς η πολιτειακή ηγεσία δεν θα πιάσει μάνικες, ούτε αναμένουμε από τους πολιτικούς να σβήσουν στο πεδίο την φωτιά. Η πολιτική ηγεσία είναι αυτή που  θα δώσει το ψυχολογικό παρόν με φυσική παρουσία δίπλα στους δοκιμαζόμενους ανθρώπους (πολίτες και πυροσβέστες) προσπαθώντας να καταλάβει τι γίνεται και να εντοπίσει τις ελλείψεις  ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη στο παρελθόν. Αυτό ως απάντηση στην ε επιχειρηματολογία των κομματόσκυλων που βρίσκονται  στη μισθοδοσία της κυβέρνησης και προσπαθούν να μας πείσουν ότι ορθώς ο κύριος Τσίπρας απείχε τόσες μέρες.  Σε κανένα κράτος του κόσμου δεν έλειπαν οι ηγέτες του ενώ καιγόταν αυτή την εβδομάδα (να αναφέρω πως υπήρξαν πάνω από 440 φωτιές σε Βαλκάνια και ΝΑ Μεσόγειο).

- ΠΟΛΙΤΕΣ: Αφήστε το καφενείο, την πρέφα, τις δικαιολογίες για ανύπαρκτο κράτος, κακό δήμαρχο και  ανίκανο πρωθυπουργό και κάντε κάτι για εσάς. 

Καθαρίστε τα οικόπεδα σας από ξερά και σκουπίδια, πηγαίνετε σε κάποιο εθελοντικό σταθμό μετά την περίοδο αντιπυρικής και μάθετε λίγα πράγματα για την φωτιά, την πρόληψη και την αντιμετώπισή της γιατί την επόμενη φορά μπορεί να είναι το δικό σας σπίτι σε πρόβλημα και να φταίει το κακό κράτος, ο καιρός, οι πυροσβέστες που δεν κάνουν τίποτα (ναι, το άκουσα 5 φορές με τα ίδια μου τα αυτιά αυτό) κτλ κτλ.

Σημειώνω και πάλι το εξής: όταν χτίζετε παράνομα και δεν έχετε ούτε καν ένα πυροσβεστήρα και ένα μέτρο προστασίας δεν θα σας φταίει κανείς αν καταστραφεί η περιουσία σας. Σαν την δίπατη μεζονέτα ανάμεσα σε πεύκα που δεν φαινόταν καλά καλά.

Όσες φορές ήμουν στον δρόμο στο πεδίο βρέθηκα με ανθρώπους/συναδέλφους που ήρθαν από την άλλη πλευρά της Ελλάδος και αυτοί ακόμα και τώρα επιχειρούν σε καμένο άκαφτο και αναζωπυρώσεις. Ξεχάσαν γιορτές, ξεχάσαν οικογένεια, ξεχάσαν προσωπικές ανάγκες και ήρθαν από την άλλη άκρη του κόσμου να σώσουν ζωές, περιουσίες και δάση. Πολλοί εξ αυτών δεν είχαν καν νερό να πιουν για κάποιες ώρες  διότι ουδείς σκέφτηκε να φτιάξει δύο - τρία κέντρα υποδοχής γι΄αυτούς τους ανθρώπους και τα οχήματα ΟΤΑ των περιοχών να κάνουν μοίρασμα φαγητού και νερού.

Επίσης, πότε αλήθεια  σκέφτεστε να φτιάξετε αυτό το TETRA έτσι ώστε να μην υπάρχει θέμα επικοινωνίας και να μην "καβαλάνε" ο ένας τον άλλον στα κανάλια του ασυρμάτου; Στους υπεύθυνους της κυβέρνησης απευθύνομαι.

Συγχαρητήρια επίσης στην ΕΛ.ΑΣ και στα πληρώματα που είδα τουλάχιστον εγώ σε Πολυδένδρι, Μετόχι, Βαρνάβα καθώς έκαναν ό,τι μπορούσαν και φίλτραραν καλά ποιος ήταν ο κάθένας και τι δουλειά είχε εκεί. Μπράβο κύριοι διότι τουλάχιστον όπως το είδα προσωπικά, ένιωσα συναδέλφους που νοιάζονταν.

- Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ: Και τώρα; Τώρα τι θα γίνει;

Η αντιπυρική τελειώνει στις 31/10 και θέλω να πιστεύω πώς δεν θα έχουμε πλέον μεγάλες πυρκαγιές (ΕΛΠΙΖΩ!! ).

Αλήθεια τι θα γίνει με εξοπλισμό πυροσβεστών που περιμένουν στολές από το 2013 και αντίστοιχα ΜΑΠ;

Τι θα γίνει με την ανανέωση και συντήρηση επίγειου και εναέριου στόλου του Π.Σ.;

Τι θα γίνει με τα αντιπλημμυρικά που έτσι και βρέξει τώρα θα κάνουμε όλοι λασπόλουτρα σαν τα γουρούνια;

Τι θα γίνει επίσης με το ανθρώπινο δυναμικό που ακόμα πολεμάει σε φωτιές και δέχεται τα τελείως υποκριτικά χαιρετίσματα της πολιτειακής ηγεσίας ενώ πάνω από 1000 πυροσβέστες που είναι προφανώς ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ θα δουν πόρτα εξόδου μετά την αντιπυρική;

Να περιμένουμε πάλι την έναρξη της αντιπυρικής του 2018 για να τα συζητήσουμε ξανά; Διότι μέχρι τότε όλο και κάτι θα βρείτε να ασχοληθείτε, εκτός και αν προκύψει πλημμύρα, σεισμός ή ό,τι άλλο όπου θα κληθεί πάλι το Π.Σ. να καλύψει την ανικανότητα σας ακόμα και με δικά του  έξοδα αν χρειαστεί για να έχει μια υποτυπώδη προστασία εκείνη την στιγμή.

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ